CES: 8K OLED eller QLED i 2019?

TV-ene blir større og bedre i år. 8K er stikkord for toppmodellene. Men skal man velge OLED eller QLED?

Det er selvsagt tidlig å si hva som er best, etter å ha sett årets nye TV-skjermer i tvilsom belysning og mye støy og mas.

Alle de store lanserer megasvære skjermer i år, de fleste tilbyr 8K oppløsning. Samsung med LCD QLED, Sony med LCD LED og LG med OLED. Førsteinntrykket er smashing hele veien!

Så hva skal man velge? Vel, la oss først som sist si at billig blir ingen av dem. Vi har ikke fått prisene ennå, men skal du ha en 82-85 tommers TV må du forvente å punge ut minst 150.000 kroner. Føler du deg ekstra sprø og ønsker en 98(!) tommer, så må du nok minst doble dette. Det blir spennende å se når prisene endelig kommer.

Du kommer ikke til å bli skuffet uansett hva du velger. OLED har jo perfekt svartnivå, og selv om lysstyrken er noe lavere enn på LCD, så synes vi ikke dette er noe problem. Og LG sin 88 tommers OLED-TV ser virkelig imponerende ut! Perfekt svart, briljante farger og perfekt bilde fra alle vinkler.

LCD har sine styrker i form av høyere lysstyrke, og ingen problemer med innbrenning. Noe OLED tross alt kan ha. Ulempen har vært dårligere innsynsvinkel og ikke helt perfekt svartnivå.

Etter hva vi kunne se på Sonys 8K LCD-TV-er, gjelder dette fortsatt i noen grad, selv om det virkelig så bra ut – også fra ganske langt ut på siden. De har for øvrig også nye OLED-modeller i år, men disse får “bare” 4K. De ser likevel meget bra ut, og det holder fortsatt meget langt med denne oppløsningen.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Så var det Samsung, da. Vi fikk i dag overvære en “black box” seanse, hvor Samsung ble satt opp noen andre typer TV-er. Uten at vi fikk vite merke på disse. Samsung ble også sammenlignet med Samsungs eget 82-tommers 8K-flaggskip Q900R fra i fjor.

Samsung 8K QLED
Samsungs nye 8K QLED-skjermer har superb svartnivå og innsynsvinkel, og dessuten svært lite refleksjoner fra omgivelsene. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

QLED og svart

For å si det slik: Svartnivået er ikke lenger noe problem. Det er virkelig imponerende hvor svart Samsung har klart å få sine nye TV-er. Det gjelder både 4K og 8K toppmodellene i 9-serien. Faktisk, selv med avslått lys, så det like svart ut som med den sammenlignede OLED-TV-en!

Samsung QLED viewing angle
Det er ingen tvil om at innsynsvinkelen på Samsungs nye QLED-TV-er (over) er langt bedre enn på fjorårets (under). Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Samsung har også jobbet med filteret, så det slipper ut lyset likt fra alle retninger. Resultatet er at innsynsvinkelen er øyensynlig perfekt. Like bra som OLED, og langt bedre enn fjorårsmodellene!

 

Tøft for OLED?

Inntrykket så langt er derfor at det kommer til å bli tøft for LG å overtale folk til å gå for OLED fremfor QLED. Sonys LED gjenstår å se, og dessuten Panasonics og Sonys nye OLED-flaggskip, selv om disse er 4K-TV-er. Det er ikke nødvendigvis så viktig, da innhold i 8K lar vente på seg, og det er vanskelig å se pikslene i 4K fra en viss avstand uansett (men dybdeinntrykket på 8K er virkelig noe for seg selv!).

CES 2019 LG OLED
LG sin 88 tommers 8K OLED-TV er en vakker skapning. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Kunstig intelligens

Det nye i år er at TV-ene bruker kunstig intelligens (AI) i bildeforbedringen. Det betyr at TV-en har en kraftig prossessor som tar et lavoppløst TV-bilde, analysere det, og sammenligner med data man har av tusenvis av høyoppløste bilder som ligner. Og ut ifra dette hente ut manglende informasjon. Hittil har vi bare fått en skikkelig demonstrasjon av Samsung på dette. Og det funker!

Lavoppløste bilder oppskaleres til 8K på imponerende vis, hvor man frembringer detaljer samtidig som man undertrykker støy. Til og med strømmevideo med lav bitrate så mektig imponerende ut, hvor TV-en i stor grad fjernet “blokkstøy” i mørke områder, uten at man mistet detaljer i bildet. Fargebanding på for eksempel en himmel med sine mange sjatteringer var også fjernet. Dette betyr at med de nye TV-ene bør man definitivt strømme Netflix- og YouTube-innholdet direkte fra TV-en, og ikke med en tilkoblet Chromecast eller Apple TV. Samsung har jo fått iTunes nå, som i høy grad fjerner behovet for en Apple TV.

Vi vet at LG sine nye TV-er gjør noe av det samme hva gjelder bildeforbedring med kunstig intelligens. Det samme med Sony og Panasonic. Det er på stående tidspunkt altfor tidlig å si hvilken som overbeviser som den aller beste.

Samsung Microled 4K UHD 75"
Samsung har klart å gjøre Micro-LED-pikslene enda tettere enn før, så man nå kan få 4K oppløsning helt ned i 75 tommer.

 

Micro-LED

Foruten nevnte teknologier har vi Samsungs Micro-LED som en utfordrer fra siden. Det vil si, prisen på denne teknologien er så høy at den vil bli uoppnåelig for de aller fleste. For de med nok penger er det derimot en svært spennende teknologi.

Det dreier seg om bittesmå lysdioder (LED), med superkraftig lysstyrke. Og hvor hver piksel er sitt eget lys, akkurat som på OLED. Noe som igjen betyr helt perfekt svartnivå, og med langt bedre utnyttelse av høylys i HDR enn hva OLED klarer. Samsung har i år klart å få pikslene tettere sammen enn før, slik at de nå klarer å lage et 75-tommers bilde med 4K oppløsning.

En annen fordel med Micro-LED er at det er skalerbart. Det består nemlig av “fliser” som hver er et fullverdig bildepanel, med piksler helt ut i kantene – helt rammefrie. Disse kan man klikke sammen, slik at du kan få så stort bilde du bare ønsker. Bekle hele veggen om du vil, og du er heller ikke låst til et størrelsesforhold. 16:9 eller 21:9 eller 4:3. Til og med portrettmodus! Dette bestemmer du helt selv. Og jo større bilde du setter sammen, desto flere piksler består det av.

Som sagt, teknologien er dyr, det siste vi hørte var at det kostet over 500.000 kroner pr. kvadratmeter panel. Så dette er pr. i dag ingen reell utfordrer til OLED, QLED og LED. I virkeligheten består konkurransen om det beste TV-bildet mellom OLED og QLED. Hvor QLED, etter hva vi har sett så langt, kan vanskelig å slå.

Det kommer til å bli en heftig kamp om tronen blant toppmodellene anno 2019!

I mellomtiden, ikke glem å sjekke hvilke modeller vi kåret til årets beste TV-er for 2018/2019,

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.