annonse
annonse
annonse
Samsung QE75Q900R
annonse

Krystallklar fremtids-TV

Skarp, skarpere, skarpest: Vi har testet Samsungs splitter nye 8K-TV QE75Q900R!

Pluss lbadvantages
Med ekte 8K-oppløsning byr Samsung-skjermen på en fantastisk, 3D-aktig bildeopplevelse.
Minus lbdisadvantages
Forskjellen mot dagens 4K-skjermer kommer klarest frem på ekte 8K videomateriale, som foreløpig er mangelvare.

Hvis du trodde din nye 4K-TV var siste skrik, må du tro om igjen. Selv før mange har rukket å pensjonere sin gamle Full HD TV, er Samsung godt i gang med neste generasjons bildeformat! Den nye flaggskipserien Q900R med 8K-oppløsning rulles ut i butikk i disse dager, med skjermstørrelser på 65, 75 og 85 tommer. Vi har testet den mellomste bukken Bruse – Samsung QE75Q900R.

Nykommeren deler mye teknikk med den nåværende 4K-toppmodellen Q9FN. Samtidig byr den på noe helt nytt – muligheten til å se TV i glassklar, sylskarp 8K-oppløsning!

Samsung QE75Q900R. (Foto: Samsung)

Dessverre er tilgangen på ekte 8K-materiale veldig begrenset: Netflix og andre streamingtjenester nøyer seg med 4K, og de lokale kringkasterne har knapt kommet så langt. Det er åpenbart at TV-en kommer til å vise vanlig HD og 4K-video mesteparten av tiden. Vel vitende om dette, har Samsung utstyrt skjermen med en avansert ”AI” oppskalering med maskinlæring, som jobber kontinuerlig med å optimalisere alle typer bildeinnhold.

Alt dette høres selvfølgelig veldig spennende og høyteknologisk ut. Spørsmålet er om Samsungs 8K-skjerm gir noen reell fordel i dag, og om den er verdt prishoppet i forhold til dagens 4K-skjermer?

8K UHD – hva er det?

8K Ultra HD gir 4 ganger oppløsningen til 4K Ultra HD. (Foto: Wikimedia Commons)

8K-oppløsning (7680 x 4320 piksler) er en naturlig evolusjon av dagens 4K UHD standard. Med fire ganger så mange bildepunkter (hele 33.177.600 av dem for å være nøyaktig) byr den på skarpere bilder enn noen gang. Målet er å viske vekk enhver antydning til pikselstruktur eller rutemønster, slik at TV-en fremstår som et glassklart ”vindu mot virkeligheten”.

8K må sees i sammenheng med overgangen til større TV-skjermer hjemme i stua. Det er åpenbart at den økte oppløsningen vil gi mest utbytte når det blåses opp på en storskjerm på 75-85 tommer eller mer. Samsung har imidlertid sneket inn en 65-tommer også, for de som er spesielt interesserte.

8K-standarden er ennå veldig ung, og med unntak av noen eksperimentelle YouTube-klipp er det begrenset tilgang på innhold i 8K-oppløsning – akkurat slik det var i 4K-formatets spede begynnelse. Den teknologiske utviklingen går imidlertid raskt, og allerede neste år vil vi nok se at flere TV-produsenter (og innholdsleverandører) legger større vekt på 8K. Den japanske kringkasteren NHK har en egen spesialkanal med prøvesendinger i 8K, og det planlegges også at deler av Tokyo-OL i 2020 skal filmes/vises i 8K-format!

Design

Samsung QE75Q900R har en slank og lekker design. Føttene kan monteres smalt eller bredt for å passe til TV-reolen. (Foto: Samsung)

Samsung QE75Q900R har en stram og minimalistisk design som er typisk for nyere Samsung-modeller. Bildepanelet er omkranset av en tynn, mørk ramme i børstet utførelse. Selve TV-en virker skikkelig bygget, med en tillitvekkende tyngde. Metallføttene kan monteres i to ulike posisjoner avhengig av bredden på TV-reolen din, og sørger for stabilt fotfeste. Vi liker disse føttene bedre enn den mer vinglete foten som Q9FN er utstyrt med.

TV-en har en utsparring på baksiden, hvor føttene kan oppbevares når du ikke bruker dem (f.eks. ved veggmontering). En annen smart detalj er mulighet for såkalt ”no gap wallmount”, med innfelt veggfeste som henger TV-en tett inntil veggen.

Det er enkelt å holde orden på kabelsalaten. I likhet med andre QLED-modeller bruker QE75Q900R en separat ”One Connection” boks for styringselektronikk, tilkoblinger og strøm. Signal og strøm føres så videre til skjermen gjennom en felles kabel. Både boksen og kabelen er vesentlig kraftigere dimensjonert på 75″ og 85″ modellen, antageligvis på grunn av høyere strømforbruk, prosessorkraft og kjølebehov.

Totalt sett synes vi Samsung QE75Q900R ser både flott og solid ut, men du kjøper ikke denne TV-en for estetikken sin del – det er ytelsen som er i fokus her.

Brukervennlighet og finesser

QE75Q900R bruker Samsungs velkjente og velutviklede smart-plattform (Tizen). Samsung-systemet byr på en rekke praktiske finesser, og er veldig enkelt å sette opp første gang du tar det i bruk.

Brukeropplevelsen er veldig lik øvrige Samsung-modeller, men det merkes at toppmodellen er usedvanlig rask. Den er hårfint raskere enn Q9FN, både når det kommer til oppstart, skifte av kanaler, lasting og veksling mellom apper. Kombinert med en rask internett-linje vil den være en drøm å betjene, surfe og streame med.

I den nevnte One Connection boksen sitter alt av tilkoblinger. Samtlige av HDMI-kontaktene støtter 2.0a standarden, men den nyere HDMI 2.1 standarden glimrer med sitt fravær. Denne versjonen kan være viktig på sikt, spesielt i 8K sammenheng da den er nødvendig for å overføre 8K-oppløsning med høyere bildefrekvenser. I så måte er det kjekt at tilkoblingene sitter eksternt, slik at Samsung har mulighet til oppgradere denne etter hvert som teknologien er på plass.

Bildekvalitet

Samsung QE75Q900R kan skilte med sylskarp 8K oppløsning, ekstra bredt fargespekter og blendende 4000 nits (3000 på 65″) med lysstyrke – ganske heftige spesifikasjoner for en TV til hjemmebruk! Og etter å ha hatt TV-en på testbenken noen dager, er det ingen tvil om at 8K – særlig ekte vare – er et heftig syn.

I forbindelse med testen hadde Samsung lånt oss noen 8K demoklipp med sylskarpe naturscener, som ga oss noen virkelig tårevåte øyeblikk. Det er litt synd at Apple har kapret kallenavnet ”Retina”, for det kunne være fristende å bruke lignende uttrykk her!

Med 8K-demoklippene i aksjon fikk vi umiddelbart følelsen av å se på en TV som har like god oppløsningsevne som menneskeøyet. Dybdefølelsen er suveren, og man kan skifte fokus og se inn i bildet på en måte som kan minne om 3DTV – helt uten briller. Samtidig opplevde vi at 8K-skjermen var veldig behagelig å hvile øynene på. Vi kunne betrakte skjermen over lengre tid, med påfallende lite øyetretthet. Definitivt imponerende, og flere forbipasserende reagerte med hakeslepp.

Førsteinntrykket er at 8K gir et markant hopp i bildekvalitet, men det er også veldig avhengig av bildematerialet. Samsungs demosnutter er selvsagt skreddersydd for å illustrere fordelene med 8K. Vi kunne gjerne ønsket oss et helt filmarkiv fylt med høykvalitets titler filmet og mastret i 8K for å vurdere nærmere, men det hadde vi ikke tilgang på, dessverre.

4K vs. 8K (oppskalert)

Mange har stilt spørsmålet om 8K-oppløsning i ekte eller oppskalert form er noe vi virkelig behøver, når de beste 4K-skjermene på markedet allerede ser svært bra ut. For å se nærmere på forskjellene, stilte vi Samsung QE75Q900R opp mot deres hittil beste 4K-skjerm QE75Q9FN. Ved hjelp av en videosplitter kunne vi sammenligne de to skjermene simultant på ulike typer innhold, inkludert Blu-ray/4K Blu-ray, Netflix, YouTube så vel som live TV.

De to skjermene ligger tett opptil hverandre teknisk sett. Med unntak av 8K-oppløsning, AI oppskalering og alt som hører til, er panelteknikken (QLED/LCD med direkte LED-baklys) veldig lik, antageligvis for å holde prisen i sjakk. En 8K-TV basert på microLED eller andre futuristiske teknologier ville selvsagt vært spennende, men neppe realistisk. Når det er sagt koster 8K-modellen i skrivende stund hele 25.000 (!) kroner mer enn 4K-modellen. Det er nok til å dekke en Atmos lydplanke, Blu-ray spiller og en solid bunke med filmer.

Med Blade Runner 2049 (4K UHD) i skuffen på Blu-ray spilleren, er familielikheten mellom de to Samsung-skjermene slående. Begge modeller kan skilte med et bekmørkt svartnivå og nesten eksplosiv lysstyrke og kontrast. Ingen overraskelser der altså. Samtidig er det tydelig at 8K-modellen har en fordel på skarphet: Det er ikke nødvendigvis slik at vi ser flere detaljer i bildet, men diagonale linjer, konturer rundt objekter og lignende, fremstår vesentlig skarpere og mer sømløse. Dette gjør igjen at 8K-versjonen får en dypere, nærmest 3D-virkende effekt. Vi vil likevel ikke karakterisere forskjellen som enorm, da begge skjermene ser fantastisk ut med 4K Blu-ray.

Mer interessant var det å se hvordan de to skjermene håndterte vanlig HD-innhold. Med vanlige TV-sendinger er begge duellantene nødt til å oppskalere for å fylle skjermen, og her fant vi at 8K-skjermen – ironisk nok, siden den har flere piksler å fylle – faktisk gjorde en bedre jobb. Nytt på nytt med Bård Tufte Johansen fremsto merkbart skarpere og mer detaljert fra Q900R enn det gjorde på Q9FN, omtrent som det var filmet med et litt bedre kamera. Om det skyldes den ny ”AI” oppskaleringen eller bare rå prosessorkraft vites ikke, men det ser ut til å fungere.

Når alt kommer til alt, handler ikke bildekvalitet bare om skarphet: Kombinasjonen av svartnivå, kontrast, fargedybde lysstyrke er vel så viktig. Her er Samsungs Q9FN allerede en av våre favoritter, takket være sitt sterke og presise LED-baklys. Med evnen til å være bekmørk og samtidig blendende lys, byr den på rå kontrast, spesielt fra HDR-filmer. Vi fant at Samsung QE75Q900R greide å skvise ut enda mer lysintensitet og fargevolum, samtidig som den hadde mer finmasket lyskontroll. Men forskjellen var ikke dramatisk, og i enkelte tilfeller opplevde vi faktisk at 4K-modellen hadde like bra, eller bedre kontrast. 8K-modellen virker å ha en litt annerledes ”tone mapping” som får enkelte mørke scener til å gro litt igjen. Her skal det imidlertid poengteres at dette var en rykende fersk testmode med tidlig software, mens 4K-modellen har vært på markedet en stund.

Lydkvalitet

Samsung QE75Q900R er utstyrt med et relativt standard lydsystem. Her finner du ingen avansert ”lydplanke” innebygd, kun nedadrettede høyttalere lik dem du finner i langt rimeligere TV-er. Det er tydelig at brorparten av ressursene har gått med til videodelen. Samsung ser nok for seg at de som handler TV i denne prisklassen, uansett ikke vil nøye seg med TV-ens interne høyttalere. Når det er sagt, gir TV-en absolutt brukbar lyd, med klar tale og evnen til å spille høyt og rent. Med optisk digitalutgang samt Bluetooth er den dessuten enkel å oppgradere med separat lydplanke.

Konklusjon

Med mangel på ordentlig 8K-innhold, kan Samsung Q900R muligens hevdes å være litt ”overkill” og forut for sin tid. Selv om den intelligente oppskaleringen fungerer overraskende bra, er det ingen tvil om at bildeskarpheten kommer mest til sin rett på ekte 8K-materiale. Som testen viser, tråkker du ikke feil med en toppspesifisert 4K-skjerm heller: Etter sammenligningen fremstår for eksempel Samsungs egen QE75Q9FN til 40.000 kroner, nærmest som et kupp i våre øyne. Når det er sagt – hvis du vil være først ute med det aller siste, og ønsker virkelig banebrytende skarphet, kontrast og lysstyrke, er det Samsungs nye 8K-modell du skal ha. Samsung QE75Q900R markerer starten på 8K-kappløpet og har lagt lista som andre må hoppe over!

picture1
<
>
Samsung QE75Q900R. (Foto: Samsung)
Bli abonnent for å lese videre.
Allerede abonnent? Logg inn

Full digital tilgang


4 uker for 1 ,-
Pris pr.måned: kr 49. Ingen bindingstid.

Prøv i 4 uker for 1,-
Inkluderer:
 • Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde
 • Ukentlig nyhetsbrev
 • Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • Lagre dine favorittartikler
 • Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • Våre journalisters analyser og kommentarer

Print + full digital tilgang


1 år (11 utgaver) for 749,-
Velkomstgave: KYGO E4/1000

Få print + digital
Inkluderer:
 • 11 utgaver av Lyd & Bilde printutgaven i posten
 • Velkomstgave (KYGO E4/1000)
 • Digitalutgaven
 • Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde
 • Ukentlig nyhetsbrev
 • Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • Lagre dine favorittartikler
 • Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • Våre journalisters analyser og kommentarer

Print + full digital tilgang


1 år (11 utgaver) for 1149,-
Velkomstgave: KYGO A4/300 BT

Få print + digital
Inkluderer:
 • 11 utgaver av Lyd & Bilde printutgaven i posten
 • Velkomstgave (KYGO A4/300 BT)
 • Ny film fra sfanytime.com hver måned
 • Digitalutgaven
 • Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde
 • Ukentlig nyhetsbrev
 • Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • Lagre dine favorittartikler
 • Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • Våre journalisters analyser og kommentarer

Print + full digital tilgang


6 mnd (6 utgaver) for 425,-
Få print + digital
Inkluderer:
 • 6 utgaver av Lyd & Bilde printutgaven i posten
 • Digitalutgaven
 • Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde
 • Ukentlig nyhetsbrev
 • Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • Lagre dine favorittartikler
 • Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • Våre journalisters analyser og kommentarer
IKEA Symfonisk

IKEA Symfonisk

En smart introduksjon til det beste multiromsystemet til en meget attraktiv pris.

Legg til som favoritt
Get boX

Get boX

Den nye TV-boksen fra Get er et sterkt argument for å oppgradere, vi har prøvd den.

Legg til som favoritt
Aune S6 Pro

Aune S6 Pro

Aune S6 Pro er både DAC og hodetelefonforsterker, men best hvis du kan utnytte begge deler.

Legg til som favoritt
Ollo Audio HPS S4

Ollo Audio HPS S4

Slovenske Ollo har laget et par rustikke hodetelefoner som passer like bra i lydstudioet som til hjemmebruk.

Legg til som favoritt
 • Størrelse/type: 75” 8K QLED-LCD
 • Oppløsning: 7680×4320 (8K Ultra HD)
 • Operativsystem: Samsung Tizen
 • Innganger: 4 HDMI (2.0), 3 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang
 • HDR: HDR10+
 • Annet: One Connect koblingsboks
 • Web: samsung.no

Pris: 69990 kr
Produktside
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

  Les også

  Apples nye TV-app lansert i Norge

  Apples nye TV-app lansert i Norge

  Apples nye TV-app er nå tilgjengelig i Norge via en rekke enheter, deriblant Samsung smart-TV!Legg til som favoritt
  Sony KD-75XG9505

  Sony KD-75XG9505

  Sony KD-75XG9505 imponerer med rå kontrast og intense farger, som gir fenomenale bildeopplevelser.

  Legg til som favoritt
  Nå får Netflix bedre lyd!

  Nå får Netflix bedre lyd!

  Netflix lover lydgjengivelse i "studiokvalitet" med ny oppdatering.Legg til som favoritt
  Samsung QE65Q90R

  Samsung QE65Q90R

  Samsungs nye 4K toppmodell Q90R er væpnet til tennene med bildeforbedringer. Blir 2019 året hvor QLED tar innersvingen på OLED?

  Legg til som favoritt
  Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

  Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

  8 tips: Går du med planer om å kjøpe ny TV i år? Her er alt du trenger å vite!Legg til som favoritt
  Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

  Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

  Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.Legg til som favoritt
  Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

  Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

  Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!Legg til som favoritt
  Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

  Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

  Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.Legg til som favoritt
  annonse