Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

CES 2019: Årets nye OLED-TVer fra LG

LG kvesser knivene for TV-året 2019 med en rekke skarpe nyheter, deriblant en helt ny 8K OLED-TV!

Skrevet av / 03.01.19 - 10:45
CES 2019: Årets nye OLED-TVer fra LG

Startskuddet for årets CES-messe i Las Vegas er offisielt ikke før neste uke, men LG har som vanlig tyvstartet ballet ved å avsløre noen frekke TV-nyheter!

For TV-året 2019 har LG konsentrert seg om å gjøre lyd- og bildebehandlingen enda skarpere. Koreanerne har utviklet en helt ny bildeprosessor kalt Alpha 9 Gen 2. Foruten å være enda kraftigere enn forgjengeren, bruker den nye prosessoren såkalt ”deep learning” eller maskinlæring for å optimalisere bilde- og lydkvaliteten. LG-prosessoren analyserer innholdet og sammenligner med en gigantisk database full av bilde- og lydinformasjon, og bruker kunnskapen til  å optimalisere det du ser og hører.

LG OLED 2019: C9, E9, W9 – og Z9

Årets nye OLED-modeller byr på en rekke nyheter, deriblant det splitter nye 8K-flaggskipet Z9 (til høyre)! (Foto: LG)

Den nye prosessoren vil bli å finne i i LGs toppmodeller, som for modellåret 2019 (ikke overraskende) endrer navn til C9, E9, W9 og Z9. Men stopp en halv, Z9 sa du? Helt riktig – dette er en helt ny modell, på toppen av LG-hierarkiet. Z9 blir nemlig LGs første OLED-TV med 8K-oppløsning, og kolossale 88 tommer skjermstørrelse! Resten av OLED-modellene må nøye seg med 4K-oppløsning. Sist men ikke minst ventes en ny, rimeligere B9 modell i løpet av året. Denne må klare seg med noe enklere prosessorkraft under panseret.

Årets nye OLED-modeller fra LG bruker den superkraftige Alpha 9 gen 2 prosessoren med AI-egenskaper. (Foto: LG)

Samtlige av de nye OLED-modellene får dessuten oppgraderte HDMI-innganger, og blir verdens første med HDMI 2.1. Den nye HDMI-standarden gjør det blant annet mulig å overføre 4K-video med bildefrekvens på opptil 120fps ( eller 8K-oppløsning med opptil 60fps). I tillegg får man en forbedret lydreturkanal (eARC) med økt båndbredde, som åpner for bedre lydkvalitet mellom TV-en og lydplanker og/eller surroundreceivere som også støtter eARC. Støtte for Dolby Atmos 3D-lyd er selvfølgelig på plass, forutsatt at du har en lydplanke eller lydsystem som også støtter dette. Videre kan de gaming-frelste  glede seg over VRR (variable refresh rate) som synker bildefrekvensen automatisk til spillkonsoller som Xbox One, samt en egen ”low latency mode” som sikrer lav forsinkelse ned mot 13 millisekunder.

ThinQ AI, Google Home og Amazon Alexa

Årets nye LG OLED-modeller er forberedt for stemmestyring. (Foto: LG)

I tillegg har LG selvfølgelig sørget for å gjøre de nye TV-modellene smartere, mer brukervennlig og ikke minst tilrettelagt for stemmestyring. Det nye WebOS 4.5 brukergrensesnittet har fått et nytt ”Home Dashboard som skal gjøre det enklere å finne frem til innholdet du vil se på. Kontrollsystemet ThinQ AI gjrø det mulig å kommunisere med ”alt fra høyttalere til aircondition og robotstøvsugere”. ThinQ AI svarer foreløpig kun på engelsk, men skal bli tilgjengelig i Norden. LGs nye TV-er vil også støtte Google Assistant, men det er foreløpig uklart når denne støtten også vil gjelde nordiske språk. LG vil også støtte Amazon Alexa i noen markeder (Norden foreløpig uklart).

Pris og tilgjengelighet

Så langt vi kjenner til, vil LG 2019 OLED-modellene ha samme størrelser som før (55″, 65″ og 77″), med unntak av 88″ flaggskipet Z9. Nøyaktig når de nye modellene kommer for salg er ennå ikke bekreftet, men modellskiftet pleier erfaringsvis å starte fra månedskiftet april/mai.

Lyd & Bilde deltar som vanlig på CES-messen i Las Vegas neste uke,  og vi gleder oss som vanlig til å bringe deg de første inntrykk fra messehallene. Stay tuned!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våre OLED TV-er er de beste til film

Lanserer TV med 10 års garanti

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips 2024 TV-modeller

Her er de beste (og villeste!) TV-ene vi fikk se i Las Vegas

Blendende og sylskarp!

0
Scroll to Top