SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Bedring i sikte for bransjen

Etter en nedgang fulgt av stagnasjon, tror tallknuserne hus GfK at markedet for forbrukerelektronikk skal vokse i 2014 og 2015.

What goes up – must come down, heter det. Men sykluser er gjentagende, som GfK viste under den årlige globale pressekonferansen forut for IFA-messen i Berlin. Som går av stabelen fra 5. til 10. september 2014.

Etter noen gode år har omsetningen for forbrukerelektronikk falt jevnt og trutt. Tallene for 2013 viste nedgang både her hjemme, og globalt, men nå tror bransjeanalytikerne hos GfK i Tyskland på bedre tider for både det Europeiske og globale markedet.

Jurgen Boyny

Jürgen Boyny, global direktør for forbrukerelektronikk i GfK, sier at det ventes en vekst på 1 prosent i 2014, og hele 5 prosent i 2015.

Veksten vil bli størst i Midt-Østen, Afrika og deler  av Asia, men Europa vil også bidra til veksten. Om enn i mindre grad. For Nord-Amerika og etablerte markeder i Asia (Japan, Sør-Korea bl.a.), vil markedet ventelig fortsette nedgangen.

Mobiler øker mest i Asia

Årsakene til veksten er mange, men Boyny peker på økt utskiftningstakt av tv-apparater blant annet med ny teknologi som 4K-skjermer, økt nettilgang verden over, og en fortsatt vekst i mobilmarkedet. Som også omfatter nettbrett, ikke bare smartmobiler.

GfK venter en vekst fra 1 milloner mobiler i 2013 til 1,5 millioner i 2015, men mesteparten av veksten kommer i Asia, hvor store markeder hittil ikke har hatt relativt stor penetrasjon av smartmobiler.

Brunevarer

For vanlig forbrukerelektronikk, som høyttalere, forsterkere og Blu-ray-spillere, er trenden tydelig. Det er nedgangstider også i vente for disse kategoriene, men det er lys i tunellen, i følge GfK.

Hodetelefoner fortsetter sin eventyrlige vekst, det samme gjør trådløse høyttalere, lydplanker og lydsokler. Etter en liten nedgang forventes det at salget av hodetelefoner når nær 290 millioner enheter i 2014, mer i 2015, og lydplanker og lydsokler vil øke med 30 prosent fra 2013 til 2015.

4KTV

TV-apparater med UHD-oppløsning, eller 4K (2160 mot 1080) vil skyte fart i 2014, men salget vil fortsatt være beskjedent sammenlignet med 220 millioner solgte apparater med vanlig 1080 HD verden over.

4KTV-er ventes å utgjøre bare 2,6 prosent av tv-salget i Vest-Europa, men 9,1 prosent globalt, fordi salget av 4KTV har tatt av mye tidligere i Kina. hvor en 39-tommers 4K tv er nede i 555 Euro! Den meste solgte 4K-tven i Kina koster bare 800 Euro, og er en 50-tommer fra den hjemllige produsenten Skyworth.

Hvis prisene på 4K fortsetter å falle også i Europa, vil vi også her få en merkbar salgsøkning av UHD-tv-er.

OLED TV

Mye tyder på at OLED tv har en lang vei å gå før det blir allemannseie. Prisene vil i lang tid fremover gjøre OLED til et nisjeprodukt i tv-markedet, og GfK venter heller ikke mer enn 250.000 solgte enheter i 2014. På global basis.

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
Oppgradert LP12 med ny arm og platelager.
Forsterkere behøver ikke være sorte, bare se her.
Brettbare mobiler har allerede blitt gammelnorsk. Er Oppos sammenrullbare mobilskjerm fremtiden?
En skikkelig Atmos-planke med mange høyttalere til veldig lite penger. Og dessuten noen enda rimeligere lydplanker.