Teknologi

Kan gi tredoblet kapasitet til elektriske biler.
Annonse
Annonse
forfatter

Elektriske biler øker stadig i popularitet, særlig her i Norge, hvor vi snart er oppe i en elektrisk bil for hver 100. bensin- eller dieselbil.

Likevel er rekkevidden fremdeles begrenset. Tesla Model S leder med 480 kilometer på én ladning, men dette batteriet er svært dyrt, over 70.000 kroner pr. i dag.

De fleste andre elbiler har en rekkevidde på maksimalt 160 kilometer på en enkelt ladning, med sine litium-ion-batterier.

Batterier med luft
Nå er forskere imidlertid i gang med utvikling av litium-luft-batterier. Teknologien fungerer ved at man erstatter katoden med ren luft, som er mye lettere og som gir mer rom til elektrisk energi. ”Luftbatteriet” skal kunne matche Teslas kapasitet på 480 kilometer, og i fremtiden vil de nye batteriene kunne bli enda mer effektive.

Energitetthet
Teslas litium-ion-batteri har en energitetthet på 250 wattimer pr kilo, mens luftbatteriet yter 300 wattimer pr. kilo. En 20 prosent økning, som kan gi dyrebar vektreduksjon. Hva prisen blir hvis batteriet blir lansert vet man ikke, men det skulle ikke forundre oss om det fort blir like dyrt som Tesla-batteriet til å begynne med.

I fremtiden vil imidlertid luftbatteriene kunne dra ifra, da teoretisk energitetthet som kan oppnås skal være 12 kWh pr. kilo. Litium-ion-batteriene får på sin side snart en 20 prosent forventet økt effektivitet ved å bytte ut anodene av grafitt til silisium.

Mer info: acs.org

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Den nye tilføyelsen til Surface Pro-porteføljen kommer bl.a. med innebygd LTE Advanced.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.
Ny infotaimentskjerm dekker hele dasbordet
LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?