Search
Generic filters

Badevakter erstattes av droner

Svømmere i nød blir i fremtiden hjulpet av droner fra oven, i stedet for David Hasselhoff.

Det er Amin Rigi og RTS Labs i Iran som nå skal masseprodusere en liten, ubemannet drone spesielt utviklet for å levere livbøyer til svømmere i nød.

Dronen, hvis fulle navn er Pars Aerial Rescue Robot, fungerer som en mobil livbøye-dispenser, som flyr ut til forkomne svømmere og slipper flytende livreddere ned til dem, mens man venter på den virkelige redningen.

Til å begynne med hadde dronen fire rotorer, som med innebygd gyroskop holdt seg stabil i luften, og den var sterk nok til å bære livbøyer i tillegg til navigasjonsutstyr og infrarøde kameraer. Sistnevnte er varmesøkende, til god hjelp når man skal finne levende mennesker og dyr, som har en varmere kroppstemperatur enn det kalde vannet.

Etter hvert har dronen blitt stadig forbedret. Under er en tidlig testdemonstrasjon, med en prototype av et oktokopter:

Den neste videoen viser tester av en ny fungerende prototype. Denne gang med seks rotorer – et heksakopter – som når frem til en svømmer i løpet av 22 sekunder, mer enn et minutt raskere enn en menneskelig livvakt som startet samtidig. Videoen viser LED-lys på undersiden av de seks rotorarmene, så svømmere om kvelden kan se dronen som kommer for å redde dem. Dessuten kan vi se at dronen er fjernstyrt av et menneske. Fremtidige planer er derimot at dronen vil kunne fly helt på egenhånd.

Kilde: popsci.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.