Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Årets anbefalte lyd- og bildekilder

Veien til utsøkte lyd- og bildeopplevelser starter med en god signalkilde. Her er de beste musikk- og videospillerne vi testet i 2012.

Skrevet av / 12.01.13 - 06:55
Årets anbefalte lyd- og bildekilder

Vi konsumerer musikk og film som aldri før, og teknologien som gir oss tilgang til underholdningen er under stadig utvikling. Online musikktjenester som Spotify og Wimp har fått selskap av tilsvarende videotjenester, Netflix og HBO – som alle har til felles at underholdningen leveres rett fra nettet, uten behov for harddisk eller spinnende plater. Men for oss som er opptatt av kvalitet, og vil ha gnistrende og glassklart bilde og lyd hver gang vi benker oss i sofaen, er det likevel litt for tidlig å si farvel til de fysiske lagringsmediene.

En film på Blu-ray gir fortsatt vesentlig bedre bilde og lyd enn det videotjenestene kan drømme om. Den komprimerte lyden fra Spotify og andre streamingtjenester kan heller ikke måle seg med lydkvaliteten fra musikkfiler rippet fra CD, eller lastet ned og lagret til harddisk. Streamingtjenestene egner seg perfekt til å utforske ny musikk og film på, men til de riktige godbitene er fysisk lagring fortsatt best.

Hvilket bringer oss til….vinyl! Ja, for midt oppe i den digitale utviklingen, har den analoge platespilleren fått en aldri så liten renessanse! Selv om mer og mer av underholdningen vår befinner seg ”oppe i lufta”, er det fortsatt de som foretrekker det håndfaste, det å kunne betrakte platesamlingen i hylla og å ta vare på musikalske perler. Og ikke minst, høre den varme analoge lyden fra vinyl, komplett med ”peisknitring” og det hele.

Mens LP gjør comeback, synger CD-formatet og frittstående CD-spillere definitivt sin svanesang. I konkurranse med iPod, strømming og musikknedlasting fra nettet har CD-platene snart utspilt sin rolle. Derimot er den andre halvdelen– D/A konverteren –aktuell som aldri før.

D/A konvertere
D/A konverteren (DAC) er på mange måter ”hjernen” i stereoanlegget. Den henter ut den digitale informasjonen fra musikkfilene og omvandler dem til analog lyd du kan høre gjennom forsterkeren og høyttalerne. Informasjon som går tapt her, kan ikke vinnes senere i signalkjeden.

Kjøper du en god DAC kan du forbedre lyden fra alle digitale lydkilder, ikke bare din gamle CD-spiller, men også TV-en og PC-en. Selv komprimerte musikkfiler fra Spotify, Wimp og Youtube låter overraskende bra når de fores gjennom en bedre DAC med tilhørende analogdel. Våre tester har vist at det er overraskende store forskjeller på D/A konvertere, og man trenger ikke ”gullører” for å høre det.

Blu-ray spillere
I motsetning til CD-spillerne har Blu-ray spillerne hatt en ganske eventyrlig utvikling det siste året, både når det gjelder pris og kvalitet. Selv de billigste Blu-ray spillerne fra tusenlappen og oppover er et klart steg opp fra det gamle DVD-formatet. Blu-ray gir utmerkede bildeopplevelser, og mulighet for høyoppløst, krystallklar lydkvalitet i opptil 7 kanaler – så lenge du har et passende lydanlegg, vel og merke.

 

Årets Beste platespiller

Project Debut Carbon Esprit 

Den tsjekkiske spilleren finnes i flere farger, er helt manuell og spiller vidunderlig. Arm av karbon og tallerken av akryl er kanontøft!

Riktig bearbeidet har karbon den fordelen av å både være meget lett og ultra stivt. Dette er egenskaper som har store fordeler når det kommer til å konstruere platespillerarmer, som har som oppgave å føre vibrasjonene fra pickupen videre til utgangen, da uten å tilføre sine egne. Men å utvikle skikkelig karbonfiber er en møysom og gjerne dyr prosess. Derfor er det nesten utrolig at Project har brukt karbonfiber som materiale i armen på sine rimelige, helt manuelle Debut Carbon-spillere. Og som gjør at disse spillerne skiller seg ut fra alle andre budsjettspillere.

Esprit-modellen er et steg opp fra den rimeligste i serien, og skiller seg fra lillebror ved å ha en litt dyrere men klart bedre pickup i form av Ortofon 2M Red, hvor lillebror bruker Ortofon OM 10. Videre er lillebrors tallerken i støpestål skiftet ut til fordel for en tjukkere sak i akryl. Akryl gir bedre demping og mindre egenresonans.

Lydkvaliteten
Project-spilleren gjengir musikken drømmende og svalt. Lydbildet er dypt og romslig med fint definert stereoperspektiv. Piano kommer klokkeklart frem i lydbildet. To vokalister skilles tydelig fra hverandre, og selv om lydbildet oppleves som varmt og fyldig, kommer smådetaljene frem.

Debut Carbon Esprit gjør en forbilledlig jobb, og Ortofon 2M Red-pickupen er muligens den beste i sin prisklasse til å kombinere detaljer med spenstig dynamikk.

Den dynamiske kontrasten er nemlig fremragende. Vi kan bare lure på hvor bra det kan bli med en enda bedre pickup, som for eksempel 2M Black. Du trenger faktisk bare kjøpe 2M Black stift og sette på den eksisterende pickupen, for en fullkommen oppgradering til denne.

Les hele testen her

 

Årets Beste digitalkonverter

Hegel HD11

Hegel HD11 låter usedvanlig bra. Konverteren graver frem detaljene i digitalsignalet, og leverer dem uproblematisk videre uten å tilføre egne uhumskheter.

For å fokusere mest mulig på det lydmessige, er Hegel HD11 sparsomt utstyrt, uten variabel volumkontroll eller hodetelefonutgang. Den har derimot både balansert og ubalansert utgang. Valget har falt på en 32-bit DAC-chip, for å få egenstøy for hele produktet ned på -140 dB!

USB-inngangen støtter inntil 96 kHz oppløsning. Den er ikke asynkron, men adaptiv. Det betyr at den bruker datamaskinens klokke. Men deretter reklokkes signalet i konverteren.

I tillegg til å velge inngangene, lar fjernkontrollen deg hoppe mellom sanger i en spilleliste satt opp på din PC eller Mac, når denne er koblet til USB-inngangen på konverteren.

Lydkvaliteten
Hegel HD11 er lydmessig i en ganske annen liga enn andre konvertere til 5.000 kroner og under. Vi vet rett og slett ikke om andre konvertere til samme pris som låter så bra. HD11 gjengir nemlig musikken med større rom og mer luft rundt instrumentene enn det meste. Bare hør på cymbaler, og hvordan strykere løfter seg ut i lufta. Deilige, kvinnelige sangstemmer står klokkeklart frem, mens bassgitaren står støtt i bunnen.

I forhold til enda dyrere og bedre konvertere er det eneste vi umiddelbart savner litt mer skyv og energi i bassen. Trommer låter enda tyngre og mer hardtslående når man beveger seg inn i high-end-land. Men da blir også prisen en helt annen, og det kan godt hende det er mer fornuftig å investere i bedre høyttalere enn en enda dyrere DAC. Den dynamiske kontrasten er fabelaktig, og oppløsningen likeså.

Har du 6.000 kroner å bruke på en digitalkonverter, kan vi ikke komme på noen vi heller ville anbefalt enn Hegel HD11.

Les hele testen her

 

Årets Beste Blu-ray-spiller

Panasonic DMP-BDT500

Panasonic er tilbake på Blu-ray kartet med en spiller av tilnærmet high-end kvalitet, men langt fra like high-end pris!

Panasonic introduserte sin første 3D Blu-ray spiller DMP-BDT300 for et par siden, en stor og god spiller med solid mekanikk. Etterfølgerne har hatt høy ytelse, men betydelig simplere byggekvalitet, og de kresne av oss har nok savnet en riktig toppspiller fra Panasonic. Det har japanerne gjort noe med, og i 2012 introduserte de ”high-end” modellen DMP-BDT500. Den er fortsatt kompakt, men har en solid og tillitvekkende utførelse, med tykkere kabinettvegger og generelt bedre finish enn Panasonics rimeligere spillere.

DMP-BDT500 starter på et blunk, og leser Blu-ray filmene på rekordtid. Den er også svært stillegående, uten antydning til sus eller dur fra drivverket – det eneste vi kan høre er et dempet ”dunk” når vi bytter kapittel. Fjernkontrollen er en ny variant med både trykknapper og et berøringspanel, som kan brukes til å styre smart- og hurtigfunksjoner.

Bildekvalitet
Den flotte utførelsen ville naturligvis spilt liten rolle hvis den ikke ga utslag i bedre bilde. I Panasonic sitt tilfelle er det imidlertid en klar sammenheng mellom bygge- og bildekvalitet: Den er rett og slett superb! Panasonic-spilleren leverer et sylskarpt bilde, og det som er mest påfallende er hvordan den greier å bevare skarpheten også under bevegelser. Det gir en flyt og ”ro” i bildet som helt klart er et nivå over hva konkurrentene i prisklassen presterer. Her får du også doble HDMI-utganger, som har praktiske fordeler i hjemmekinosammenheng. I tillegg må det nevnes, at Panasonic har gjort seg ekstra flid med lyddelen i BDT500, med en påkostet analogdel for stereolytting. Den egner seg derfor utmerket også som CD-spiller, eller som nettverksbasert spiller ved å streame musikk fra PC. 

Les hele testen her

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top