Search
Generic filters

Apple løfter lydkvaliteten

Mastered for iTunes kalles Apples nye seksjon på iTunes Store. Bedre mastering av musikken skal gi deg bedre lyd. Men hører du forskjellen?

iTunes Store er verdens største nettbutikk for musikk, tv.-serier og film. Men når hørte du sist noen snakke om hi-fi-lyd på lydfilene fra iTunes? Apple har gjort noe med det, sier de, med Mastered for iTunes.

Poenget er å gi lytteren bedre lydkvalitet, men siden lydfilene i kategorien Mastered for iTunes likevel er i samme 256 kbps bitstrøm og AAC-format som før, er det ikke sikkert du hører forskjellen.

Så langt er det Universal Music Group som er først ute med musikk Mastered for iTunes, blant andre med album fra Paul McCartney, Kaori Muraji, U2, John Coltrane og Bon Jovi, men det finnes også en del jazz og klassisk under kategorien Mastered for iTunes.

Og gamle kjente som Led Zeppelin, Neil Young, Pink Floyd, Beatles med flere.

Prisene på noe av musikken er litt høyere, typisk 12 kr for en låt, mot 8 eller 10 for musikk som ikke faller i kategorien Mastered for iTunes.

Apple har laget nye retningslinjer for plateselskapene som mastrer musikken (setter sammen miksen fra innspilling i studio til et valgt lydformat, CD, MP3, AAC osv.), slik at lydfilene som Apple bruker i iTunes Store holder høyere kvalitet.

Mastered for iTunes 24-bit/96kHz

Og her snakker vi faktisk høy kvalitet. Nemlig 24-bit/96kHz sampling av musikken, som i teorien i hvertfall, gir mange ganger oppløsningen og båndbredden til CD-formatets 16-bit/44,1kHz sampling. For ikke å snakke om komprimerte lydfiler som MP3.

Men vi stusser over at disse lydfilene som jo – ofte – gir hørbart bedre lydvalitet enn Apple tilbyr på iTunes Store, bare skal tilbys oss i 256 kpbs AAC-format. Ikke for det, lydfilene på iTunes låter ikke så verst, og holder i massevis til en iPhone eller iPad med et par gode hodetelefoner. Men sammenlignet med CD eller 24-bits lydfiler, mangler musikken luft og atmosfære, og nyanser kan lyde temmelig grovkornet på 256 kbps AAC.

For Apple sier selv i en PDF at «Mastered for iTunes remastered content must begin with a high resolution digitization of the original analog source and must sound noticeably superior to the previously released version

Hører man forskjellen?

Ser man det. Så vi tok en uhøytidelig test, men for å gjøre det ekstra interessant sammenlignet jeg en remastret utgave av Pink Floyds Dark Side of The Moon, rippet på 48 kHz og i ukomprimert AIFF lydformat, med iTunes versjon av samme. Bare Mastered for iTunes i 256 kbps AAC.

Og, Apple har til en viss grad sine ord i behold. Mastered for iTunes-versjonen lyder faktisk godt. Ja, bedre enn vanlig fra iTunes, men den remastrede iTunes-versjonen inneholder litt dynamisk kompresjon. Ikke bare låter den høyere, men bassen er løftet i lydbildet sammenlignet med originalen.

Et fremskritt for hi-fi med andre ord, men fremdeles et godt stykke unna kvaliteten man kan få fra 24-bit/96kHz lydfiler.

Det er lov å håpe at Mastered for iTunes er første skritt mot en ny, redesignet iTunes Store, som faktisk tilbyr musikk i HD-kvalitet med 24-bits filer.

Det hadde vært et fremskritt som hadde gitt gjenlyd.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.
Med Yeti X World of Warcraft Edition kan spillere modulere stemmen sin, og tilføre spillopplevelsen nye underholdende lyder.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!