Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Apple løfter lydkvaliteten

Mastered for iTunes kalles Apples nye seksjon på iTunes Store. Bedre mastering av musikken skal gi deg bedre lyd. Men hører du forskjellen?

Skrevet av / 23.02.12 - 10:57
Apple løfter lydkvaliteten

iTunes Store er verdens største nettbutikk for musikk, tv.-serier og film. Men når hørte du sist noen snakke om hi-fi-lyd på lydfilene fra iTunes? Apple har gjort noe med det, sier de, med Mastered for iTunes.

Poenget er å gi lytteren bedre lydkvalitet, men siden lydfilene i kategorien Mastered for iTunes likevel er i samme 256 kbps bitstrøm og AAC-format som før, er det ikke sikkert du hører forskjellen.

Så langt er det Universal Music Group som er først ute med musikk Mastered for iTunes, blant andre med album fra Paul McCartney, Kaori Muraji, U2, John Coltrane og Bon Jovi, men det finnes også en del jazz og klassisk under kategorien Mastered for iTunes.

Og gamle kjente som Led Zeppelin, Neil Young, Pink Floyd, Beatles med flere.

Prisene på noe av musikken er litt høyere, typisk 12 kr for en låt, mot 8 eller 10 for musikk som ikke faller i kategorien Mastered for iTunes.

Apple har laget nye retningslinjer for plateselskapene som mastrer musikken (setter sammen miksen fra innspilling i studio til et valgt lydformat, CD, MP3, AAC osv.), slik at lydfilene som Apple bruker i iTunes Store holder høyere kvalitet.

Mastered for iTunes 24-bit/96kHz

Og her snakker vi faktisk høy kvalitet. Nemlig 24-bit/96kHz sampling av musikken, som i teorien i hvertfall, gir mange ganger oppløsningen og båndbredden til CD-formatets 16-bit/44,1kHz sampling. For ikke å snakke om komprimerte lydfiler som MP3.

Men vi stusser over at disse lydfilene som jo – ofte – gir hørbart bedre lydvalitet enn Apple tilbyr på iTunes Store, bare skal tilbys oss i 256 kpbs AAC-format. Ikke for det, lydfilene på iTunes låter ikke så verst, og holder i massevis til en iPhone eller iPad med et par gode hodetelefoner. Men sammenlignet med CD eller 24-bits lydfiler, mangler musikken luft og atmosfære, og nyanser kan lyde temmelig grovkornet på 256 kbps AAC.

For Apple sier selv i en PDF at «Mastered for iTunes remastered content must begin with a high resolution digitization of the original analog source and must sound noticeably superior to the previously released version

Hører man forskjellen?

Ser man det. Så vi tok en uhøytidelig test, men for å gjøre det ekstra interessant sammenlignet jeg en remastret utgave av Pink Floyds Dark Side of The Moon, rippet på 48 kHz og i ukomprimert AIFF lydformat, med iTunes versjon av samme. Bare Mastered for iTunes i 256 kbps AAC.

Og, Apple har til en viss grad sine ord i behold. Mastered for iTunes-versjonen lyder faktisk godt. Ja, bedre enn vanlig fra iTunes, men den remastrede iTunes-versjonen inneholder litt dynamisk kompresjon. Ikke bare låter den høyere, men bassen er løftet i lydbildet sammenlignet med originalen.

Et fremskritt for hi-fi med andre ord, men fremdeles et godt stykke unna kvaliteten man kan få fra 24-bit/96kHz lydfiler.

Det er lov å håpe at Mastered for iTunes er første skritt mot en ny, redesignet iTunes Store, som faktisk tilbyr musikk i HD-kvalitet med 24-bits filer.

Det hadde vært et fremskritt som hadde gitt gjenlyd.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top