Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Anti-piraters tall er fri fantasi

Antipiratgrupper bygger sine argumenter på tall om store økonomiske tap og hundretusenvis av tapte arbeidsplasser. Men tallene er rent oppspinn.

Skrevet av / 30.03.12 - 12:51
Anti-piraters tall er fri fantasi

Piratkopiering koster samfunnet milliarder av kroner og hundretusenvis av arbeidspladser. Eksempelvis skulle musikkindustrien, film- og tv-bransjen samt softwareindustrien i 2008 ha lidd tap på totalt 75 milliarder kroner på verdensbasis, og alene i EU skulle vi ha mistet 185.000 arbeidsplasser, konkluderte den gangen en undersøkelse utarbeidet av Tera Consultants for næringslivets verdensorganisasjon, International Chambers of Commerce.

De gigangiske økonomiske tapene er politikernes hovedargument når regjeringer verden over – ansporet av organisasjoner som Rettighedsalliancen i Danmark, Antipiratgruppen i Norge og MPAA (Motion Picture Association of America) i USA – forsøker å få vedtatt lover som ACTA i EU og SOPA i USA.

Disse lovene har det til felles, at de gi myndighetene rett til å pålegge online-tjenesteleverandører å gi personlige opplysninger videre til en krenket rettighetshaver som for eksempel en større medievirksomhet. Reglene sier i grove trekk, at hvis en rettighetsinnehaver ber om det, kan et lands myndigheder pålegge disse tjenesteleverandørene å utlevere opplysninger om en eller flere av deres abonnenter, som mistenkes for at ha krenket intellektuelle eiendomsrettigheter. Kritikerne mener at dette systemet gir for store friheter til rettighetsinnehaverne og for lite beskyttelse til den enkelte bruker, og at dette er i strid med frihetsrettigheter og databeskyttelsen.

Men de påståtte tap er luftslott og fri fantasi. Dette hevder internettentreprenør og ”copyright-matematiker” Robert Reid. Tidligere i mars måned holdt han en presentasion i forbindelse med en TED-konferanse i California, hvor han på meget underholdende vis plukket antipiratenes tall fra hverandre. I stedet for at forklare det ytterligere viser vi i stedet hele Rob Reids presentasjon her. Den varer drøye fem minutter, og det synes vi du skal unne deg selv å bruke på å høre den andre siden av en viktig sak, som normalt blir formidlet fullstendig ensidig i de fleste medier.

Les mer om tallene her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top