Search
Generic filters

Anti-piraters tall er fri fantasi

Antipiratgrupper bygger sine argumenter på tall om store økonomiske tap og hundretusenvis av tapte arbeidsplasser. Men tallene er rent oppspinn.

Piratkopiering koster samfunnet milliarder av kroner og hundretusenvis av arbeidspladser. Eksempelvis skulle musikkindustrien, film- og tv-bransjen samt softwareindustrien i 2008 ha lidd tap på totalt 75 milliarder kroner på verdensbasis, og alene i EU skulle vi ha mistet 185.000 arbeidsplasser, konkluderte den gangen en undersøkelse utarbeidet av Tera Consultants for næringslivets verdensorganisasjon, International Chambers of Commerce.

De gigangiske økonomiske tapene er politikernes hovedargument når regjeringer verden over – ansporet av organisasjoner som Rettighedsalliancen i Danmark, Antipiratgruppen i Norge og MPAA (Motion Picture Association of America) i USA – forsøker å få vedtatt lover som ACTA i EU og SOPA i USA.

Disse lovene har det til felles, at de gi myndighetene rett til å pålegge online-tjenesteleverandører å gi personlige opplysninger videre til en krenket rettighetshaver som for eksempel en større medievirksomhet. Reglene sier i grove trekk, at hvis en rettighetsinnehaver ber om det, kan et lands myndigheder pålegge disse tjenesteleverandørene å utlevere opplysninger om en eller flere av deres abonnenter, som mistenkes for at ha krenket intellektuelle eiendomsrettigheter. Kritikerne mener at dette systemet gir for store friheter til rettighetsinnehaverne og for lite beskyttelse til den enkelte bruker, og at dette er i strid med frihetsrettigheter og databeskyttelsen.

Men de påståtte tap er luftslott og fri fantasi. Dette hevder internettentreprenør og ”copyright-matematiker” Robert Reid. Tidligere i mars måned holdt han en presentasion i forbindelse med en TED-konferanse i California, hvor han på meget underholdende vis plukket antipiratenes tall fra hverandre. I stedet for at forklare det ytterligere viser vi i stedet hele Rob Reids presentasjon her. Den varer drøye fem minutter, og det synes vi du skal unne deg selv å bruke på å høre den andre siden av en viktig sak, som normalt blir formidlet fullstendig ensidig i de fleste medier.

Les mer om tallene her.

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.