Bransje

Antipiratgrupper bygger sine argumenter på tall om store økonomiske tap og hundretusenvis av tapte arbeidsplasser. Men tallene er rent oppspinn.
Annonse
Annonse

Piratkopiering koster samfunnet milliarder av kroner og hundretusenvis av arbeidspladser. Eksempelvis skulle musikkindustrien, film- og tv-bransjen samt softwareindustrien i 2008 ha lidd tap på totalt 75 milliarder kroner på verdensbasis, og alene i EU skulle vi ha mistet 185.000 arbeidsplasser, konkluderte den gangen en undersøkelse utarbeidet av Tera Consultants for næringslivets verdensorganisasjon, International Chambers of Commerce.

De gigangiske økonomiske tapene er politikernes hovedargument når regjeringer verden over – ansporet av organisasjoner som Rettighedsalliancen i Danmark, Antipiratgruppen i Norge og MPAA (Motion Picture Association of America) i USA – forsøker å få vedtatt lover som ACTA i EU og SOPA i USA.

Disse lovene har det til felles, at de gi myndighetene rett til å pålegge online-tjenesteleverandører å gi personlige opplysninger videre til en krenket rettighetshaver som for eksempel en større medievirksomhet. Reglene sier i grove trekk, at hvis en rettighetsinnehaver ber om det, kan et lands myndigheder pålegge disse tjenesteleverandørene å utlevere opplysninger om en eller flere av deres abonnenter, som mistenkes for at ha krenket intellektuelle eiendomsrettigheter. Kritikerne mener at dette systemet gir for store friheter til rettighetsinnehaverne og for lite beskyttelse til den enkelte bruker, og at dette er i strid med frihetsrettigheter og databeskyttelsen.

Men de påståtte tap er luftslott og fri fantasi. Dette hevder internettentreprenør og ”copyright-matematiker” Robert Reid. Tidligere i mars måned holdt han en presentasion i forbindelse med en TED-konferanse i California, hvor han på meget underholdende vis plukket antipiratenes tall fra hverandre. I stedet for at forklare det ytterligere viser vi i stedet hele Rob Reids presentasjon her. Den varer drøye fem minutter, og det synes vi du skal unne deg selv å bruke på å høre den andre siden av en viktig sak, som normalt blir formidlet fullstendig ensidig i de fleste medier.

Annonse

Les mer om tallene her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
HBO slipper nå traileren til sin nye norske dramaserie.
Se den første, heftige, traileren til den nye storfilmen.
Også nykommeren på strømmemarkedet, Paramount+, vil produsere lokalt, nordisk, innhold.
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.