Anti-piraters tall er fri fantasi

Antipiratgrupper bygger sine argumenter på tall om store økonomiske tap og hundretusenvis av tapte arbeidsplasser. Men tallene er rent oppspinn.

Piratkopiering koster samfunnet milliarder av kroner og hundretusenvis av arbeidspladser. Eksempelvis skulle musikkindustrien, film- og tv-bransjen samt softwareindustrien i 2008 ha lidd tap på totalt 75 milliarder kroner på verdensbasis, og alene i EU skulle vi ha mistet 185.000 arbeidsplasser, konkluderte den gangen en undersøkelse utarbeidet av Tera Consultants for næringslivets verdensorganisasjon, International Chambers of Commerce.

De gigangiske økonomiske tapene er politikernes hovedargument når regjeringer verden over – ansporet av organisasjoner som Rettighedsalliancen i Danmark, Antipiratgruppen i Norge og MPAA (Motion Picture Association of America) i USA – forsøker å få vedtatt lover som ACTA i EU og SOPA i USA.

Disse lovene har det til felles, at de gi myndighetene rett til å pålegge online-tjenesteleverandører å gi personlige opplysninger videre til en krenket rettighetshaver som for eksempel en større medievirksomhet. Reglene sier i grove trekk, at hvis en rettighetsinnehaver ber om det, kan et lands myndigheder pålegge disse tjenesteleverandørene å utlevere opplysninger om en eller flere av deres abonnenter, som mistenkes for at ha krenket intellektuelle eiendomsrettigheter. Kritikerne mener at dette systemet gir for store friheter til rettighetsinnehaverne og for lite beskyttelse til den enkelte bruker, og at dette er i strid med frihetsrettigheter og databeskyttelsen.

Men de påståtte tap er luftslott og fri fantasi. Dette hevder internettentreprenør og ”copyright-matematiker” Robert Reid. Tidligere i mars måned holdt han en presentasion i forbindelse med en TED-konferanse i California, hvor han på meget underholdende vis plukket antipiratenes tall fra hverandre. I stedet for at forklare det ytterligere viser vi i stedet hele Rob Reids presentasjon her. Den varer drøye fem minutter, og det synes vi du skal unne deg selv å bruke på å høre den andre siden av en viktig sak, som normalt blir formidlet fullstendig ensidig i de fleste medier.

Les mer om tallene her.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.