Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Deliver Me From Nowhere – The Bear blir til The Boss

Nå kommer filmen om tilblivelsen av musikkhistoriens beste album: Springsteens Nebraska.

Skrevet av / 27.03.24 - 13:59
Deliver Me From Nowhere – The Bear blir til The Boss

Bruce «The Boss» Springsteen har de siste tiårene vært en av de store artistnavnene som har tilbrakt mest tid på landeveien; reisende verden rundt enten solo eller med sitt E Street Band for å spre sin unike musikkskatt.

For tiden turnerer Springsteen USA med andre del av sin pågående verdensturné – til støtte for Letter to You-albumet. I sommer kommer han til Norden:

 • Odense, Danmark – 9. juli
 • Helsingfors, Finland – 12. juli
 • Stockholm, Sverige – 15. juli
 • Stockholm, Sverige – 18. juli
 • Bergen, Norge – 21. juli

Vi besøkte Det forjettede land, våren i fjor, for å ta pulsen på Springsteen anno 2023 – og reiste så visst ikke skuffet hjem.

Les også Fortsatt Born to Run! Ta det helt med ro – The Boss fyrer fortsatt av på alle sylindre!

I dag kom det dog en enda større nyhet!

Variety bekrefter at den amerikanske regissøren Scott Cooper (Crazy Heart, The Pale Blue Eye) for tiden jobber med et filmmanus til «Deliver Me From Nowhere».

Fans av The Boss vil umiddelbart gjenkjenne denne tekstlinjen fra hans sang Open All Night, fra klassikeren Nebraska (1982).

 

Ikke nok med at det kommer en film rundt et av musikkhistoriens mest myteomspunnede album, et album som Springsteen spilte inn på soverommet, på en knirkete stol, på sin 4-spors kassettspiller, og planla å spille inn i studio, med fullt band; men som Columbia Records til slutt endte opp med å utgi råmaterialet av.

Nei da, Cooper er også i samtale med en av vår tids fremste, og versatile, karakterskuespillere: Jeremy Allen White; kjent fra dramaserien The Bear. Allen White er tiltenkt hovedrollen som Springsteen.

Les også Årets beste serie? Andresesongen av The Bear utvider universet, og fordyper seg i de underfundig herlige karakterene.

Manuset skal baseres på Warren Zanes’ bok Deliver Me From Nowhere: The Making of Bruce Springsteen’s Nebraska (2023), og ta for seg den trange fødselen til Nebraska. Et album som, til slutt, endte opp som Springsteens sjette studioalbum.

Nebraska (Foto: Columbia Records)

Etter megasuksessen med Born to Run (1975), som etablerte Springsteen som verdenskjent artist, og det røffe rockealbumet Darkness on the Edge of Town (1978), kom rockefesten The River (1980).

Verdensberømt, nyrik og med stor suksess, satte The Boss en fot i bakken, og begynte å se seg i bakspeilet.

Smått desillusjonert, fremmedgjort, innesluttet og deprimert, stengte Springsteen seg inne på soverommet i Colts Neck, NJ, og skrev et knippe (meget) dystre musikkspor.

 

Sanger som tok for seg den amerikanske underklassen, desillusjonerte og desperate mennesker, denne gangen ofte uten håp og fremtidsutsikter, og med tekster som søkte en dypere mening med livet.

Et nedstrippet akustisk album, rått, autentisk, sårt, nakent og søkende.

Han begynte med å grave seg ned i saken til seriedrapsmannen Charles Starkweather, som drepte 11 vilkårlige mennesker i 1958, samt inspirasjon fra sin egen, fattigslige, barndom, med en totalt fraværende far.

They declared me unfit to live said into that great void my soul’d be hurled
They wanted to know why I did what I did
Well sir I guess there’s just a meanness in this world

Et musikalsk mesterverk var født!

 

Hverken Springsteen eller Allen White har kommentert nyheten, men Cooper sikter seg inn mot regissørstolen, og er angivelig allerede i forhandlinger med produksjonsselskapet A24. En av de tidligere toppsjefene i Netflix, Scott Stuber, er klar som produsent.

Personlig er vi nærmest euforisk over at Allen White skal portrettere en 32-årig Springsteen, fra en av hans mest kreative perioder. Og, som vi skrev i anmeldelsen av The Bear, sesong 1:

Jeremy A. White er et regelrett gullfunn som desillusjonerte, forsmådde og tidvis dypt fortvilte Carmen Berzatto. At ingen store regissører har huket tak i ham tidligere er fullstendig ubegripelig; spesielt med tanke på at han i nesten ti år har overbevist i rollen som i Lip Gallagher i komidramet Shameless. Han har er unik tilstedeværelse, får frem alle de små nyansene i den komplekse personen, og det konfliktfylte livet til, Carmy. Monologen han holder under et avhengighetsmøte er alene verdt en Emmy-pris!

Les også En rolleprestasjon av en annen verden! Med Crazy Heart leverer Jeff Bridges muligens sitt livs rolleprestasjon.

Med regissøren av en av de mest emosjonelle portrettene av en musiker vi har sett på film, Crazy Heart, med på laget, er dette nødt til å bli uforglemmelig filmkunst.

Jeremy Allen White, «The Bear, sesong 2» (Foto: Disney+)

Allen White er for tiden opptatt med å filme sesong 3 og 4 av The Bear, så ikke forvent å se ham i den aller nærmeste tiden, som en ung, søkende musiker fra New Jersey.

Springsteens mangeårige manager, Jon Landau, er allerede involvert i prosjektet, så filmen vil nok se dagens lys!

 

I september fyller den levende rockelegenden 75 imponerende år. Men i sitt 60. år som aktiv musiker hviler The Boss definitivt ikke på sine laurbær, og teller sine penger.

In a whitewash shotgun shack an old man passes away take his body to the graveyard and over him they pray Lord won’t you tell us tell us what does it mean
Still at the end of every hard earned day people find some reason to believe

Det har nå gått tre og et halvt år siden Springsteen slapp sitt 20. studioalbum, det heftige (smått nostalgiske) rocketunge Letter to You. Planen var å dra på verdensturné allerede påfølgende vår/sommer, men Covid-pandemien satte en effektiv stopper for Sjefens turnéliv, som, med unntak av sine unike Broadway-shows, 2017-2018) ikke hadde turnert siden 2017.

Les også Springsteen on Broadway: En følelsesmessig tour de force! Bruce Springsteen gjennomfører i disse dager sin mest unike konsertserie – på selveste Broadway. Lyd & Bilde var, andektig, tilstede i romjulen.

Så i stedet for turnélivet ble det lockdown også for Springsteen, med eget radioshow, podcast sammen med president Obama – og et nytt soul-coveralbum høsten ’22 (Only the Strong Survive).

Under konserten i Baltimore serverte The Boss oss en herlig miks av gamle klassikere, mer obskure fanlåter, samt sanger fra hans to nyeste album. Hele 26 sanger, over 2:47 timer, ble det plass til. Dog, dessverre ingen låter fra mesterverket Western Stars.

Bruce Springsteen Tour 2023 (Foto: Lyd & Bilde / Tor Aavatsmark)

Til Springsteen å være var setlisten under første del av USA-turneen sjeldent statisk. Grunnstammen bestod av de samme låtene, krydret ad hoc med 2-3 «nye» sanger. I det årets turné tok til (Phoenix, AZ den 19. mars) lovet Springsteen oss en litt løsere og mer variert setliste – noe han også har innfridd på.

2024-turneen vil pågå i Europa frem til den 27. juli i år (London, UK); deretter vil The Boss returnerer for en runde med stadionshow i USA/Canada, der (foreløpig) siste konsert er i Vancouver den 22. november.

 

Les mer om den pågående 2024-turneen på Springsteens offisielle hjemmeside.

«Bruce Springsteen 2024 Tour» (Foto: Danny Clinch / Springsteen, Columbia)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top