data-srcset

Borg'en har landet

Soloprojekt fra en av Europas største høyttalerskapere - og med støtte fra den legendariske Ken Ishiwata.

High End-messen i München er stedet hvor alle de store og kjente hi-fi-produsentene møter opp for å vise flagget. Men i de lange gangene bak messens hovedstrøk finner man også mindre eller helt nye merker.

Karl-Heinz Fink er ikke et navn som mange hi-fi-kjøpere kjenner til. Men den tyske akustikkingeniøren og kollegaene hans har stått bak utviklingen av en lang rekke høyttalere som selges av kjente merker. I de fleste tilfeller skjer slikt incognito, men den prisvinnende Concept 500 fra Q Acoustics  er bare én av dem.

På High-End 2018 i München hadde Fink valgt å opptre under eget navn med en høyttaler kalt «Borg». Den meterhøye høyttaleren minner mest om en sarkofag. Og med en vekt på 52kg skal den nok stå godt fast på sine spikes.

Utrustningen er uvanlig: En toveis-høyttaler med 10″ hovedelement/mellomtone med en stor magnet, lerretoppheng og en spesialutviklet AMT-diskant fra Mundorf. «Det er ikke så lett å få slike enheter til å jobbe sammen, men vi er heller ikke helt vanlige,» sier Karl-Heinz Fink.

Men vi behøvde ikke å ta den stolte konstruktørens ord for det. Han hadde ved lanseringen alliert seg med et av de mest kjente og respektere ansikter i hi-fi-verdenen: Ken Ishiwata fra Marantz. De to har kjent hverandre i mange år og har ofte jobbet sammen.

«Karl-Heinz har en sjelden kunnskap om høyttalere og det er en glede å kunne kjenne ham. Han bør dere lytte til» sa Ken Ishiwata. 

Karl-Heinz Fink (tv.) hadde invitert sin mangeårige venn og samarbeidspartner Ken Ishiwata (th.) med til lanseringen.  Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

Borg-høyttaren kan ikke akkurat kalles elegant, men den har en skulpturell, maskulin touch. Og lyden ved pressedemonstrasjonen var veldig lovende. De har faktisk lykkes i å få de problematiske enhetene til å spille sømløst sammen og låte både raffinert og kraftig.

annonse

Borg’en kommer til salg i juli til en pris på 24.000 euro paret.

annonse
Navnet «Borg» begynte som et kallenavn,  men så ble det etter hvert offisielt. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

FinkTeam

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Les også

Lego Technic vs Lamborghini Sián FKP 37

Sjekk den LEGO-bilen!

Lamborghini Sián FKP 37 i nesten fire tusen deler er det nyeste tilskuddet til LEGOs Technic-avdeling.