Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 05Delta

High End 2018

Borg’en har landet

Soloprojekt fra en av Europas største høyttalerskapere - og med støtte fra den legendariske Ken Ishiwata.

Skrevet av / 24.05.18 - 10:22
Borg’en har landet

High End-messen i München er stedet hvor alle de store og kjente hi-fi-produsentene møter opp for å vise flagget. Men i de lange gangene bak messens hovedstrøk finner man også mindre eller helt nye merker.

Karl-Heinz Fink er ikke et navn som mange hi-fi-kjøpere kjenner til. Men den tyske akustikkingeniøren og kollegaene hans har stått bak utviklingen av en lang rekke høyttalere som selges av kjente merker. I de fleste tilfeller skjer slikt incognito, men den prisvinnende Concept 500 fra Q Acoustics  er bare én av dem.

På High-End 2018 i München hadde Fink valgt å opptre under eget navn med en høyttaler kalt «Borg». Den meterhøye høyttaleren minner mest om en sarkofag. Og med en vekt på 52kg skal den nok stå godt fast på sine spikes.

Utrustningen er uvanlig: En toveis-høyttaler med 10″ hovedelement/mellomtone med en stor magnet, lerretoppheng og en spesialutviklet AMT-diskant fra Mundorf. «Det er ikke så lett å få slike enheter til å jobbe sammen, men vi er heller ikke helt vanlige,» sier Karl-Heinz Fink.

Men vi behøvde ikke å ta den stolte konstruktørens ord for det. Han hadde ved lanseringen alliert seg med et av de mest kjente og respektere ansikter i hi-fi-verdenen: Ken Ishiwata fra Marantz. De to har kjent hverandre i mange år og har ofte jobbet sammen.

«Karl-Heinz har en sjelden kunnskap om høyttalere og det er en glede å kunne kjenne ham. Han bør dere lytte til» sa Ken Ishiwata. 

Karl-Heinz Fink (tv.) hadde invitert sin mangeårige venn og samarbeidspartner Ken Ishiwata (th.) med til lanseringen.  Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

Borg-høyttaren kan ikke akkurat kalles elegant, men den har en skulpturell, maskulin touch. Og lyden ved pressedemonstrasjonen var veldig lovende. De har faktisk lykkes i å få de problematiske enhetene til å spille sømløst sammen og låte både raffinert og kraftig.

Borg’en kommer til salg i juli til en pris på 24.000 euro paret.

Navnet «Borg» begynte som et kallenavn,  men så ble det etter hvert offisielt. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

FinkTeam

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

En helt vill forsterker

Musical Fidelity utvider Nu-Vista-serien

Roon får ny eier

Nå med forsterker innebygget

Kia EV9: Premium lydanlegg fra Meridian

En forforsterker for de få

JBLs trådløse platespiller er i salg

Lysende lyd

Kraftfull integrert med nettverk

Den kraftigste bærbare i verden?

Lager en siste spesialutgave

Kjære, Ortofon krympet pickupen

0
Scroll to Top