Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

‘Same procedure as last year’ fra Apple

Apple har nettopp lansert fire nye iPhone-modeller: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max.

Det er mindre enn et år siden Apple lanserte sine siste iPhone-modeller – iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max. I fjor var de nye telefonene nemlig forsinket pga Covid, så Apple måtte derfor nøye seg med å lansere iPad Air i forbindelse med det tradisjonelle september-eventet.

Men til tross Covid så holder Apple fortsatt takten oppe, og var derfor her i kveld klar med fire nye iPhone-modeller.

iPhone 13

Verden er stadig rammet av Covid, så årets iPhone lasering var også virtuell.  (Foto: Peter Gotschalk)

iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max

Umiddelbart ligner årets nye modeller sine forgjengere på en prikk, men det har skjedd en del under overflaten, lover Apple.

Både iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max kommer med den helt nye A15 Bionic-prosessoren (samme som i den nye iPad mini), og den såkalte Super Retina XDR OLED-skjerm (hhv. i størrelsene 6,1″ og 6,7″), som Apple introduserte i fjor med iPhone 12 Pro-serien. Nytt i år er at mobilene endelig har fått høyere oppdateringsfrekvens.

Annonse

Endelig får Apples flaggskipsmodeller en skjermoppdateringsfrekvens på opptil 120 Hz. (Foto: Peter Gotschalk)

Apple har som vanlig funnet opp sitt eget navn for teknologien. Den har blitt døpt ProMotion, men det er snakk om en adaptiv oppdateringsfrekvens på mellom 10 og 120 Hz, som vi allerede er kjent med på en rekke Android-mobiler.

Annonse

Kameraet har også blitt oppgradert. Bl.a. kan man nå ta bilder i nattmodus med alle de tre kameralinsene, samt at en ny autofokus-funksjon integrert i ultravidvinkel-linsen (nå med større blender på f/1.8) nå gjør det mulig å ta dedikerte makro-bilder med iPhone Pro-modellene.

Det nye vidvinkelkameraet har en større sensor med 1,9 µm piksler og en blender på f/1.5, i tillegg til at begge modellene nå også kommer med et nytt 77 mm telekamera. Kameraet har 3 x optisk zoom, som gir i alt 6 ganger optisk zoom i kamerasystemet

Umiddelbart ligner årets nye modeller sine forgjengere på en prikk, men det har skjedd en hel del under overflaten, lover Apple. (Foto: Peter Gotschalk)

Blant de nye videfunksjonene er fokusksift, som lar alle filme i kinostil, selv om de ikke er profesjonelle filmfotografer, lover Apple.

Brukerne kan nå oppnå effekten ved å foreta fokusskift under og etter filmingen, og de kan justere graden av bokeh i Bilder-appen og i iMovie til iOS, som også snart blir tilgjengelig i iMovie til macOS og Final Cut Pro.

iPhone 13 og iPhone 13 mini

Likt som i fjor kommer den «alminnelige» iPhone 13 også i to versjoner, en standardmodell med 6,1″ skjerm og en kompakt mini-versjon med 5,4″ skjerm.

Kameraet på baksiden har fått en nydesignet layout med linser som ligger diagonalt fra hverandre, og under panseret sitter den samme A15 Bionic-prosessoren som i Pro-serien.

Også iPhone 13 og iPhone 13 mini kommer med massevis av nye funksjoner (Foto: Peter Gotschalk)

Annonse

Priser og tilgjengelighet

Alle de nye iPhone-modellene kommer selvfølgelig med iOS 15, og de blir tilgjengelige i butikkene fra 24. september.

De to dyreste modellene, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max, fås i grafittgrå, gull, sølv og sierrablå med lagringsplass på 128 GB, 256 GB, 512 GB, og som noe helt nytt: 1 TB. Prisene starter på 12.290 kroner for iPhone 13 Pro og fra 13.490 kroner for iPhone 13 Pro Max.

iPhone 13 og 13 mini fås i rosa, blå, midnatt, stjerneskinn og (PRODUCT)RED med en ny dobbelt så stor kapasitet på 128 GB for basismodellen samt kapasiteter på 256 GB og 512 GB. Den alminnelige iPhone 13 koster fra 9.790 kroner, mens iPhone 13 mini starter på 8.590 kroner.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  1. Thor

    15.09.21 at 13:41

    Hvilken Bluetooth får de nye IPhone?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.