TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

‘Same procedure as last year’ fra Apple

Apple har nettopp lansert fire nye iPhone-modeller: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max.

forfatter
Publisert 14.09.21 - 21:59

Det er mindre enn et år siden Apple lanserte sine siste iPhone-modeller – iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max. I fjor var de nye telefonene nemlig forsinket pga Covid, så Apple måtte derfor nøye seg med å lansere iPad Air i forbindelse med det tradisjonelle september-eventet.

Men til tross Covid så holder Apple fortsatt takten oppe, og var derfor her i kveld klar med fire nye iPhone-modeller.

iPhone 13
Verden er stadig rammet av Covid, så årets iPhone lasering var også virtuell.  (Foto: Peter Gotschalk)

iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max

Umiddelbart ligner årets nye modeller sine forgjengere på en prikk, men det har skjedd en del under overflaten, lover Apple.

Både iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max kommer med den helt nye A15 Bionic-prosessoren (samme som i den nye iPad mini), og den såkalte Super Retina XDR OLED-skjerm (hhv. i størrelsene 6,1″ og 6,7″), som Apple introduserte i fjor med iPhone 12 Pro-serien. Nytt i år er at mobilene endelig har fått høyere oppdateringsfrekvens.

Endelig får Apples flaggskipsmodeller en skjermoppdateringsfrekvens på opptil 120 Hz. (Foto: Peter Gotschalk)

Apple har som vanlig funnet opp sitt eget navn for teknologien. Den har blitt døpt ProMotion, men det er snakk om en adaptiv oppdateringsfrekvens på mellom 10 og 120 Hz, som vi allerede er kjent med på en rekke Android-mobiler.

Kameraet har også blitt oppgradert. Bl.a. kan man nå ta bilder i nattmodus med alle de tre kameralinsene, samt at en ny autofokus-funksjon integrert i ultravidvinkel-linsen (nå med større blender på f/1.8) nå gjør det mulig å ta dedikerte makro-bilder med iPhone Pro-modellene.

Det nye vidvinkelkameraet har en større sensor med 1,9 µm piksler og en blender på f/1.5, i tillegg til at begge modellene nå også kommer med et nytt 77 mm telekamera. Kameraet har 3 x optisk zoom, som gir i alt 6 ganger optisk zoom i kamerasystemet

Umiddelbart ligner årets nye modeller sine forgjengere på en prikk, men det har skjedd en hel del under overflaten, lover Apple. (Foto: Peter Gotschalk)

Blant de nye videfunksjonene er fokusksift, som lar alle filme i kinostil, selv om de ikke er profesjonelle filmfotografer, lover Apple.

Brukerne kan nå oppnå effekten ved å foreta fokusskift under og etter filmingen, og de kan justere graden av bokeh i Bilder-appen og i iMovie til iOS, som også snart blir tilgjengelig i iMovie til macOS og Final Cut Pro.

iPhone 13 og iPhone 13 mini

Likt som i fjor kommer den «alminnelige» iPhone 13 også i to versjoner, en standardmodell med 6,1″ skjerm og en kompakt mini-versjon med 5,4″ skjerm.

Kameraet på baksiden har fått en nydesignet layout med linser som ligger diagonalt fra hverandre, og under panseret sitter den samme A15 Bionic-prosessoren som i Pro-serien.

Også iPhone 13 og iPhone 13 mini kommer med massevis av nye funksjoner (Foto: Peter Gotschalk)

Priser og tilgjengelighet

Alle de nye iPhone-modellene kommer selvfølgelig med iOS 15, og de blir tilgjengelige i butikkene fra 24. september.

De to dyreste modellene, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max, fås i grafittgrå, gull, sølv og sierrablå med lagringsplass på 128 GB, 256 GB, 512 GB, og som noe helt nytt: 1 TB. Prisene starter på 12.290 kroner for iPhone 13 Pro og fra 13.490 kroner for iPhone 13 Pro Max.

iPhone 13 og 13 mini fås i rosa, blå, midnatt, stjerneskinn og (PRODUCT)RED med en ny dobbelt så stor kapasitet på 128 GB for basismodellen samt kapasiteter på 256 GB og 512 GB. Den alminnelige iPhone 13 koster fra 9.790 kroner, mens iPhone 13 mini starter på 8.590 kroner.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

2 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Hvilken Bluetooth får de nye IPhone?

Bluetooth 5

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nye smartklokker fra Samsung med fokus på helse Den nye Galaxy Watch5-serien skal bl.a. gi deg mer innholdsrik søvnregistrering.
Samsung oppgraderer sine brettbare mobiler De to brettbare mobilene kommer blant annet med lynrask prosessor, og Galaxy Z Fold 4 får kamera fra Galaxy S22-serien.
En oppgradert nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen rett i munnen. Det følger med et par kompromisser i pakken.
Stor ståhei for ingenting Kan en mobil være modig, varm og sjelfull?
Slutt med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nå offisielt bekreftet at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serien utelukkende kommer med Snapdragon-prosessorer. Exynos er ferdig. 
En liten dynamittkubbe Zenfone 9 viser alle merkevaremobilene bakhjulet med en ytelse i high end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vilt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend