TEST: Apple iPhone 12 Pro Max

Den de andre må slå!

iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.

Karakter
Apple iPhone 12 Pro Max

Lyd & Bilde mener

Den raskeste mobilen på markedet, fremragende kamera med sublim bilde- og videokvalitet, lyssterk mobilskjerm med naturtro fargegjengivelse, 5G, vanntett og robust, MagSafe integrert.
Skjerm med 60 Hz oppdateringsfrekvens. Leveres uten lader. Skyhøy pris.
 • Operativsystem: iOS 14.2
 • Skjerm: 6,7” Super Retina XDR OLED, 2778 x 1284, 458 ppi
 • Prosessor: Apple A14 Bionic 5 nm
 • Minne: 6 GB RAM / 512 GB lager
 • Kameraer: 12 Mp f/2.4 120˚ ultravidvinkel + 12 Mp f/1.6 OIS + 2 Mp f/2.4 tele OIS (primært) / 12 Mp f/2.2 (front)
 • Trådløst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS
 • Mål og vekt: 160,8 x 78,1 x 7,4 mm / 226 g
 • Batteri: 3687 mAh, 14,13 Wh, 20 W hurtiglading, 15 W trådløs lading
 • Web: apple.no
 • Operativsystem: iOS 14.2
 • Skjerm: 6,7” Super Retina XDR OLED, 2778 x 1284, 458 ppi
 • Prosessor: Apple A14 Bionic 5 nm
 • Minne: 6 GB RAM / 512 GB lager
 • Kameraer: 12 Mp f/2.4 120˚ ultravidvinkel + 12 Mp f/1.6 OIS + 2 Mp f/2.4 tele OIS (primært) / 12 Mp f/2.2 (front)
 • Trådløst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS
 • Mål og vekt: 160,8 x 78,1 x 7,4 mm / 226 g
 • Batteri: 3687 mAh, 14,13 Wh, 20 W hurtiglading, 15 W trådløs lading
 • Web: apple.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 17890 kr

 • Geekbench 5: 1590 (single-core) / 4058 (multi-core)
 • AnTuTu 8: 605 011
 • GFXBench 5.0 T-Rex: 3361,92
 • 3DMark Sling Shot Extreme: 5184
 • Basemark Web 3.0: 630,04

Apples iPhone 12 Pro Max er den største og villeste utgaven noensinne. Men også den dyreste. Nesten 18 000 kroner må man ut med hvis man kjøper den største modellen med 512 GB innebygd lager. Vi har sett på mobilen, og må bare konstatere at selv om prisen er vanvittig, er iPhone 12 Pro Max virkelig verdt alle pengene!

Apples nye iPhone 12 Pro Max fås i fargene sølv, grafittgrå, gull og stillehavsblå. (Foto: Apple)

Utseende og konstruksjon

Designmessig er iPhone 12 Pro Mac som de øvrige iPhone 12-modellene, et unikum. De glatte avrundede kantene vi kjenner fra iPhone 11 Pro, er borte. I stedet er den kantede formfaktoren man finner på den nye iPad Air, iPad Pro samt de klassiske iPhone 4- og iPhone4 5-modellene, tilbake på alle iPhone 12-modellene, og naturligvis også iPhone 12 Pro Max.

Rent estetisk er det et klokt valg, som gir Apples nyeste iPhones et eksklusivt designspråk og luksuriøst preg. Dessuten gir de rette kantene faktisk et mer sikkert grep om mobilen.

Akkurat som den vanlige iPhone 12 Pro er også iPhone 12 Pro Max vanntett ned til seks meter i 30 minutter (qua IP68-sertifisering), mot forgjengerens fire meter i 30 minutter.

Der er en betydelig størrelsesforskjell på iPhone 12 Mini og på iPhone 12 Pro Max, som er Apples største iPhone til dags dato. (Foto: Apple)

Også glasset på den nye iPhone 12 Pro Max er forbedret på forskjellige måter for å øke robustheten. Den såkalte Ceramic Shield-teknologien innebærer at Apple har tilsatt keramiske krystaller ved støpningen av glasset for å gjøre mobilen mer bruddsikker, mens glasset på baksiden er dobbelt ionisert for å gjøre det mer ripebestandig.

Glasset på for- og baksiden flukter dessuten med metallrammen rundt mobilen, noe som også beskytter glasset bedre enn på mobiler hvor glasset er buet i kantene.

Skjerm og lyd

Ifølge DisplayMate har iPhone 12 Pro Max den beste mobilskjermen på markedet noensinne. Med hele elleve rekorder slår den alle konkurrerende mobiler med flere lengder. Den 6,7″ store Super Retina XDR OLED-skjermen scorer toppkarakter når det gjelder blant annet absolutt fargenøyaktighet, bildekontrastnøyaktighet, kontrastforhold, skjermrefleksjon, synlig skjermoppløsning, etc.

Samtidig vurderer ekspertene fra DisplayMate at Apples lynraske prosessor og grafikkmotor, samt OLED-skjermens responstid, er tilstrekkelig kompensasjon for den kjensgjerningen at iPhone 12 Pro Max-skjermen ikke har en oppdateringsfrekvens på 120 Hz som de fleste Android-mobiler i samme prisklasse. Av hensyn til strømforbruket må den fortsatt nøye seg med en oppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Det passet godt til vår brukeropplevelse. Det er et lite hint av varme i fargene, som kan ses på hudtoner, hvit tekst på sort bakgrunn, og lignende. Det skyldes blant annet True Tone som tilpasser hvitbalansen til det omgivende lyset.

De innebygde stereohøyttalerne leverer 3D-lyd via Dolby Atmos, og det er ikke bare marketingfloskler. Det er en helt uovertruffen opplevelse å se video på iPhone 12 Pro Max. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen støtter visning av video med HDR10, HLG og Dolby Vision, og kontrast og fargegjengivelse på film og video ser fenomenalt ut. Video har aldri sett så bra ut på en mobilskjerm. Så det er til å leve med at det ikke ser fullt så fløyelsmykt ut når man skroller på nettsider eller i mobilens menyer, som tilfellet for eksempel er på OnePlus 8 Pro.

Lydopplevelsen er også den beste hittil fra en iPhone. De innebygde stereohøyttalerne leverer 3D-lyd via Dolby Atmos, og det er ikke bare marketingfloskler. Prøv å spille denne traileren på din iPhone 12 Pro Max, og du kan tydelig høre hva vi mener. Å spille spill eller se video på sin egen iPhone blir aldri det samme igjen!

Mobilen kommer med tre kameraer, 12 Mp 13 mm f/2.4, 120 graders ultravidvinkel og 12 Mp 26 mm f/1.6 vidvinkel. I tillegg kommer 65 mm tele med optisk bildestabilisering og 2,5x zoom. Som noe helt nytt har kameraet også LiDAR-skanner, som brukes til å skanne motivets pikseldybde. (Foto: Apple)

Kamera

Til og med iPhone Xs Max var Apples iPhones langt bak på kamerafronten i forhold til Android-konkurrenter fra spesielt Huawei og Samsung. Først med iPhone 11 Pro kom Apple med en akseptabel kameramobil, med både ultravidvinkel- og telelinse samt en mer lysfølsom sensor og bedre bildeprosessering.

Med de nye iPhone 12 Pro-modellene tar Apple imidlertid et sjumilssteg på kamerafronten. Ikke bare har iPhone 12 Pro Max et vesentlig bedre kamera enn forgjengeren. Den er rett og slett en av de aller beste kameramobilene man i det hele tatt kan kjøpe for penger.

Fargegjengivelsen i bl.a. landskapsbilder er noe av det beste vi har sett fra et mobilkamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen kommer med tre kameraer med i alt 5x optisk zoom. Inkludert 12 Mp 13 mm f/2.4, 120 graders ultravidvinkel og 12 Mp 26 mm f/1.6 vidvinkel. I tillegg kommer 65 mm tele med optisk bildestabilisering og 2,5x zoom.

Som noe helt nytt har kameraet også LiDAR-skanner, som brukes til å skanne motivets pikseldybde. Fordelen ved LiDAR er at kameraet fokuserer bedre i svakt lys, og at portretter tatt med vidvinkel i svakt lys blir jevnere belyst og bedre eksponert. LiDAR-skanning virker ikke på lange avstander, men fungerer fint når det er mørkt og motivet er nærme nok. LiDAR brukes også hvis man vil skanne og måle opp et rom, for eksempel til Augmented Reality hvor man kan leke med festlige effekter i AR-apper.

Den beste gjengivelsen av hudtoner i dagslys fra noe mobilkamera til dags dato. (Foto: Marcus Engelbrecht)

Frontkameraet heter True Depth-kamera på Apple-språk, og ved siden av å støtte Face ID, som identifiserer brukeren av mobilen, har det samme 12 Mp oppløsning som de andre kameraene.

Summa summarum leverer iPhone 12 Pro Max bilder av uovertruffen høy bildekvalitet. Ikke minst når det gjelder motiver i svakt lys. Kameraets HDR-egenskaper er for øvrig nyttige til blant annet landskapsbilder, og har den til dato beste gjengivelsen av hudtoner i dagslys fra noe mobilkamera.

Dagen er på hell. Men iPhone-kameraet klarer å gjengi solnedgangen uten overeksponering og med masser av detaljer i bildet. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Under skjermen sitter Apples siste og kraftigste prosessor til dags dato, A14 Bionic, som vi første gang stiftet bekjentskap med hos nye iPad Air. A14 Bionic er en 5 nm chip, noe som ifølge Apple gir plass til et hittil usett antall transistorer. Det gjør iPhone 12 Pro Max, lynrask, noe våre Benchmark-tester også bekrefter. I omtrent alle Benchmark-tester feier den gulvet med toppmodeller som Samsung Galaxy Note 20 Ultra, OnePlus 8 Pro og Sony Xperia 5 II.

Ultravidvinkel gir stor dybde i bildene. (Foto: Peter Gotschalk)

Vær til gjengjeld klar over at den lille USB-laderen vi kjenner fra tidligere iPhone-modeller, ikke følger med i esken sammen med iPhone 12 Pro Max. Den velkjente Lightning-til-USB-kabelen følger med, men laderen må kjøpes separat. For eksempel Apples nylig lanserte MagSafe-lader – en trådløs lader med en rund Qi-ladeplate som er magnetisk og settes på baksiden av iPhone 12 Pro Max.

Det vil selvfølgelig irritere mange brukere at man ikke får laderen med på kjøpet når man betaler så mange penger for mobilen, men Apples argument er at det er sløsing med ressurser, da mange av oss likevel har de små laderne liggende i store mengder. Og det er jo ikke helt feil.

Strøget i København om kvelden ved normal eksponering. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Dette er ikke mindre enn den beste mobiltelefonen Apple noensinne har skapt. Den store skjermen får toppkarakter for fargegjengivelse, kontrast og lysstyrke, og er helt fantastisk å se bilder og film på. Ytelsen er formidabel, og plasserer iPhone 12 Pro Max et godt stykke foran konkurrentene. Og når man snart for alvor kan bruke 5G, har man en vanvittig rask mobil.

I tillegg er iPhone 12 Pro Max etter vår mening den beste kameramobilen på markedet akkurat nå. Ikke bare for amatører, for med kameraenes mange muligheter (inkludert LiDAR) og mobilens intelligente bildeprosessering har også fotoentusiaster et kraftig verktøy i lommen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Ring Alarm Security Kit er et fremragende komplett alarmsystem til hjemmet som er enkelt å komme i gang med.
  Sennheisers støydempende PXC 550 har fått nytt liv under danske EPOS. Det fulle navnet er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor enda bedre talelyd er den største forskjellen.
  Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.
  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!