Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 12 Pro Max

Den de andre må slå!

iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.

Skrevet av / 22.11.20 - 11:50
Apple iPhone 12 Pro Max
Peter Gotschalk

Apples iPhone 12 Pro Max er den største og villeste utgaven noensinne. Men også den dyreste. Nesten 18 000 kroner må man ut med hvis man kjøper den største modellen med 512 GB innebygd lager. Vi har sett på mobilen, og må bare konstatere at selv om prisen er vanvittig, er iPhone 12 Pro Max virkelig verdt alle pengene!

Apples nye iPhone 12 Pro Max fås i fargene sølv, grafittgrå, gull og stillehavsblå. (Foto: Apple)

Utseende og konstruksjon

Designmessig er iPhone 12 Pro Mac som de øvrige iPhone 12-modellene, et unikum. De glatte avrundede kantene vi kjenner fra iPhone 11 Pro, er borte. I stedet er den kantede formfaktoren man finner på den nye iPad Air, iPad Pro samt de klassiske iPhone 4- og iPhone4 5-modellene, tilbake på alle iPhone 12-modellene, og naturligvis også iPhone 12 Pro Max.

Rent estetisk er det et klokt valg, som gir Apples nyeste iPhones et eksklusivt designspråk og luksuriøst preg. Dessuten gir de rette kantene faktisk et mer sikkert grep om mobilen.

Akkurat som den vanlige iPhone 12 Pro er også iPhone 12 Pro Max vanntett ned til seks meter i 30 minutter (qua IP68-sertifisering), mot forgjengerens fire meter i 30 minutter.

Der er en betydelig størrelsesforskjell på iPhone 12 Mini og på iPhone 12 Pro Max, som er Apples største iPhone til dags dato. (Foto: Apple)

Også glasset på den nye iPhone 12 Pro Max er forbedret på forskjellige måter for å øke robustheten. Den såkalte Ceramic Shield-teknologien innebærer at Apple har tilsatt keramiske krystaller ved støpningen av glasset for å gjøre mobilen mer bruddsikker, mens glasset på baksiden er dobbelt ionisert for å gjøre det mer ripebestandig.

Glasset på for- og baksiden flukter dessuten med metallrammen rundt mobilen, noe som også beskytter glasset bedre enn på mobiler hvor glasset er buet i kantene.

Skjerm og lyd

Ifølge DisplayMate har iPhone 12 Pro Max den beste mobilskjermen på markedet noensinne. Med hele elleve rekorder slår den alle konkurrerende mobiler med flere lengder. Den 6,7″ store Super Retina XDR OLED-skjermen scorer toppkarakter når det gjelder blant annet absolutt fargenøyaktighet, bildekontrastnøyaktighet, kontrastforhold, skjermrefleksjon, synlig skjermoppløsning, etc.

Samtidig vurderer ekspertene fra DisplayMate at Apples lynraske prosessor og grafikkmotor, samt OLED-skjermens responstid, er tilstrekkelig kompensasjon for den kjensgjerningen at iPhone 12 Pro Max-skjermen ikke har en oppdateringsfrekvens på 120 Hz som de fleste Android-mobiler i samme prisklasse. Av hensyn til strømforbruket må den fortsatt nøye seg med en oppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Det passet godt til vår brukeropplevelse. Det er et lite hint av varme i fargene, som kan ses på hudtoner, hvit tekst på sort bakgrunn, og lignende. Det skyldes blant annet True Tone som tilpasser hvitbalansen til det omgivende lyset.

De innebygde stereohøyttalerne leverer 3D-lyd via Dolby Atmos, og det er ikke bare marketingfloskler. Det er en helt uovertruffen opplevelse å se video på iPhone 12 Pro Max. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen støtter visning av video med HDR10, HLG og Dolby Vision, og kontrast og fargegjengivelse på film og video ser fenomenalt ut. Video har aldri sett så bra ut på en mobilskjerm. Så det er til å leve med at det ikke ser fullt så fløyelsmykt ut når man skroller på nettsider eller i mobilens menyer, som tilfellet for eksempel er på OnePlus 8 Pro.

Lydopplevelsen er også den beste hittil fra en iPhone. De innebygde stereohøyttalerne leverer 3D-lyd via Dolby Atmos, og det er ikke bare marketingfloskler. Prøv å spille denne traileren på din iPhone 12 Pro Max, og du kan tydelig høre hva vi mener.

Å spille spill eller se video på sin egen iPhone blir aldri det samme igjen!

Mobilen kommer med tre kameraer, 12 Mp 13 mm f/2.4, 120 graders ultravidvinkel og 12 Mp 26 mm f/1.6 vidvinkel. I tillegg kommer 65 mm tele med optisk bildestabilisering og 2,5x zoom. Som noe helt nytt har kameraet også LiDAR-skanner, som brukes til å skanne motivets pikseldybde. (Foto: Apple)

Kamera

Til og med iPhone Xs Max var Apples iPhones langt bak på kamerafronten i forhold til Android-konkurrenter fra spesielt Huawei og Samsung. Først med iPhone 11 Pro kom Apple med en akseptabel kameramobil, med både ultravidvinkel- og telelinse samt en mer lysfølsom sensor og bedre bildeprosessering.

Med de nye iPhone 12 Pro-modellene tar Apple imidlertid et sjumilssteg på kamerafronten. Ikke bare har iPhone 12 Pro Max et vesentlig bedre kamera enn forgjengeren. Den er rett og slett en av de aller beste kameramobilene man i det hele tatt kan kjøpe for penger.

Fargegjengivelsen i bl.a. landskapsbilder er noe av det beste vi har sett fra et mobilkamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen kommer med tre kameraer med i alt 5x optisk zoom. Inkludert 12 Mp 13 mm f/2.4, 120 graders ultravidvinkel og 12 Mp 26 mm f/1.6 vidvinkel. I tillegg kommer 65 mm tele med optisk bildestabilisering og 2,5x zoom.

Som noe helt nytt har kameraet også LiDAR-skanner, som brukes til å skanne motivets pikseldybde. Fordelen ved LiDAR er at kameraet fokuserer bedre i svakt lys, og at portretter tatt med vidvinkel i svakt lys blir jevnere belyst og bedre eksponert. LiDAR-skanning virker ikke på lange avstander, men fungerer fint når det er mørkt og motivet er nærme nok. LiDAR brukes også hvis man vil skanne og måle opp et rom, for eksempel til Augmented Reality hvor man kan leke med festlige effekter i AR-apper.

Den beste gjengivelsen av hudtoner i dagslys fra noe mobilkamera til dags dato. (Foto: Marcus Engelbrecht)

Frontkameraet heter True Depth-kamera på Apple-språk, og ved siden av å støtte Face ID, som identifiserer brukeren av mobilen, har det samme 12 Mp oppløsning som de andre kameraene.

Summa summarum leverer iPhone 12 Pro Max bilder av uovertruffen høy bildekvalitet. Ikke minst når det gjelder motiver i svakt lys. Kameraets HDR-egenskaper er for øvrig nyttige til blant annet landskapsbilder, og har den til dato beste gjengivelsen av hudtoner i dagslys fra noe mobilkamera.

Dagen er på hell. Men iPhone-kameraet klarer å gjengi solnedgangen uten overeksponering og med masser av detaljer i bildet. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Under skjermen sitter Apples siste og kraftigste prosessor til dags dato, A14 Bionic, som vi første gang stiftet bekjentskap med hos nye iPad Air. A14 Bionic er en 5 nm chip, noe som ifølge Apple gir plass til et hittil usett antall transistorer. Det gjør iPhone 12 Pro Max, lynrask, noe våre Benchmark-tester også bekrefter. I omtrent alle Benchmark-tester feier den gulvet med toppmodeller som Samsung Galaxy Note 20 Ultra, OnePlus 8 Pro og Sony Xperia 5 II.

Ultravidvinkel gir stor dybde i bildene. (Foto: Peter Gotschalk)

Vær til gjengjeld klar over at den lille USB-laderen vi kjenner fra tidligere iPhone-modeller, ikke følger med i esken sammen med iPhone 12 Pro Max. Den velkjente Lightning-til-USB-kabelen følger med, men laderen må kjøpes separat. For eksempel Apples nylig lanserte MagSafe-lader – en trådløs lader med en rund Qi-ladeplate som er magnetisk og settes på baksiden av iPhone 12 Pro Max.

Det vil selvfølgelig irritere mange brukere at man ikke får laderen med på kjøpet når man betaler så mange penger for mobilen, men Apples argument er at det er sløsing med ressurser, da mange av oss likevel har de små laderne liggende i store mengder. Og det er jo ikke helt feil.

Strøget i København om kvelden ved normal eksponering. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Dette er ikke mindre enn den beste mobiltelefonen Apple noensinne har skapt. Den store skjermen får toppkarakter for fargegjengivelse, kontrast og lysstyrke, og er helt fantastisk å se bilder og film på. Ytelsen er formidabel, og plasserer iPhone 12 Pro Max et godt stykke foran konkurrentene. Og når man snart for alvor kan bruke 5G, har man en vanvittig rask mobil.

I tillegg er iPhone 12 Pro Max etter vår mening den beste kameramobilen på markedet akkurat nå. Ikke bare for amatører, for med kameraenes mange muligheter (inkludert LiDAR) og mobilens intelligente bildeprosessering har også fotoentusiaster et kraftig verktøy i lommen.

Karakter
Apple iPhone 12 Pro Max
High End

Home mener

Den raskeste mobilen på markedet, fremragende kamera med sublim bilde- og videokvalitet, lyssterk mobilskjerm med naturtro fargegjengivelse, 5G, vanntett og robust, MagSafe integrert. Skjerm med 60 Hz oppdateringsfrekvens. Leveres uten lader. Skyhøy pris.

2 hendelser på “Apple iPhone 12 Pro Max”

 1. Hjalmar Johansen

  Vel da testen ble skrevet var den muligens best , men nå blir den behørig slått av Galaxy S21 ultra , litt rart at dere ikke trekker mer i testen for manglende usbc kontakt og 60hz skjerm .

 2. Arne Karlsen

  Hei
  Etter den supre testen dere gav Note 20 Ultra sitt kamera i august så hadde jeg bestemt meg for den. Så kom testen på IPhone 12 Pro 22 nov… Vel, helt naturlig at utviklingen går videre hele tidenn og begge mobilene har glimrende kamera.
  Jeg må derfor ta et valg nå og har bare ett spørsmål. Vil en av disse to mobilene skille seg ut med best oppløsning på detaljer i landskapsbilder?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Ikonisk mobil er tilbake

Kan Motorola gå forbi Samsung?

Huawei Honor er tilbake!

Større og raskere

Verdens raskeste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Scroll to Top