Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 12 mini

iPhone til de minste

Den mest kompakte mobilen i iPhone 12-serien er også den billigste. Faktisk er iPhone 12 mini litt av en genistrek.

Skrevet av / 02.12.20 - 14:15
Apple iPhone 12 mini
Peter Gotschalk

Der iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max er de dyreste Apple-mobilene for brukere som vil ha den absolutt raskeste ytelsen på markedet, kombinert med det beste mobilkameraet på en mobiltelefon i skrivende stund, er den vanlige iPhone 12 en premium-mobil for folk flest. Med den forskjellen i forhold til andre mobiler i premiumsegmentet at den både med hensyn til ytelse og skjerm nesten er på nivå med high-end modellene i Pro-serien.

Men for første gang noensinne finnes det nå en fjerde modell i årets iPhone-serie, nemlig iPhone 12 mini. Den er ganske få detaljer unna å være helt identisk med iPhone 12, men den er like liten som iPhones pleide å være tilbake i gode gamle dager i 2012 og 2013, hvor det var iPhone 5, iPhone 5C og iPhone 5S vi gikk rundt med i lommene.

Apples nye iPhone 12 mini fås i fargene blå, grønn, sort, hvit og (PRODUCT) RED (Foto: Apple)

Utseende og konstruksjon

Legger man iPhone 12 mini side om side med de andre iPhone-modellene, ser den da også mikroskopisk liten ut. Men faktisk er iPhone 12 mini nesten like stor som den nye utgaven av iPhone SE, som vi testet for noen måneder siden, og den er noen millimeter bredere og lengre enn sine forgjengere fra 2012 og 2013. Med sine 133 gram er den også litt tyngre enn for eksempel iPhone 5, som bare veide 116 gram.

Designmessig er iPhone 12 mini som de øvrige iPhone 12-modellene, et unikum. De glatte avrundede kantene vi kjenner fra iPhone 11, er borte. I stedet er den kantede formfaktoren man finner på den nye iPad Air, iPad Pro samt de klassiske iPhone 5-modellene, tilbake på alle iPhone 12-modellene, og naturligvis også iPhone 12 mini.

Rent estetisk er det et klokt valg, som gir Apples nyeste iPhones et eksklusivt designspråk og luksuriøst preg. Dessuten gir de rette kantene faktisk et mer sikkert grep om mobilen. Og av alle de nye iPhone 12-modellene er iPhone 12 mini på grunn av sin størrelse selvfølgelig den letteste å få et solid grep om. Den passer også i den minste barnehånd hvis barnet vel å merke er i skolealderen.

Der er en betydelig størrelsesforskjell mellom iPhone 12 mini og iPhone 12 Pro Max, som er Apples største iPhone til dato. (Foto: Apple)

Akkurat som den vanlige iPhone 12 er også iPhone 12 mini vanntett ned til seks meter i 30 minutter (qua IP68-sertifisering), mot forgjengerens fire meter i 30 minutter.

Også glasset på den nye iPhone 12 mini er forbedret på forskjellige måter for å øke robustheten. Den såkalte Ceramic Shield-teknologien innebærer at Apple har tilsatt keramiske krystaller ved støpningen av glasset for å gjøre mobilen mer bruddsikker, mens glasset på baksiden er dobbelt ionisert for å gjøre det mer ripebestandig.

Glasset på for- og baksiden flukter dessuten med metallrammen rundt mobilen, noe som også beskytter glasset bedre enn på mobiler hvor glasset er buet i kantene.

Fra venstre til høyre: iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone SE (2020) og iPhone 12 mini. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm

Som de tre andre nye Apple-mobilene har iPhone 12 Mini en ny OLED-skjerm med merkbart bedre lysstyrke enn fjorårets iPhone 11-modeller. Opptil 1200 nit med HDR (High Dynamic Range) som virkelig lyser opp, men litt lavere lysstyrke enn 12 Pro – 625 mot 800 nit – når skjermen er på normal lysstyrke.

Skjermen har dessuten Apples True Tone-funksjon som tilpasser hvitbalansen til lyset omkring deg, samt en oppdateringshastighet på 60 Hz.

Apples lynraske prosessor og grafikkmotor, samt OLED-skjermens responstid, er tilstrekkelig kompensasjon for det faktum at iPhone 12 mini-skjermen ikke har en oppdateringsfrekvens på 120 Hz, som de fleste Android-mobiler i samme prisklasse. Av hensyn til strømforbruket må den fortsatt nøye seg med en oppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Skjermen på iPhone 12 mini kan vise video med HDR10, HLG og Dolby Vision, som brukes av profesjonelle når de lager film. Det gir en fetere filmopplevelse med mer kontrast og større fargeomfang på skjermen, og det gjelder også når man ser opptak man selv har gjort med mobilen.

Apples nye iPhone 12 og iPhone 12 mini er nesten identiske, men den kompakte modellen kommer med 5,4” skjerm, som sikrer at mobilen kan betjenes med én hånd, selv av de fleste barn. (Foto: Apple)

Men selvfølgelig er det den lille skjermstørrelsen på 5,4″ som tiltrekker seg mest oppmerksomhet. Den vesle skjermen kan være vanskelig å venne seg til nå når de fleste av oss i årevis har sprunget rundt med 6″ mobilskjermer eller mer, men man oppdager raskt at oppløsningen er så høy at det stort sett er plass til like mye på iPhone 12 minis skjerm som på en mer «normal» mobiltelefon.

Med en oppløsning på 2340 x 1080 piksler får man et litt mindre skjermareal enn på iPhone 12, som kommer med en oppløsning på 2532 x 1170, men vi befinner oss i småting-avdelingen. Man mangler høyst en eller to linjers tekst i bunnen av skjermen i forhold til den større modellen.

Til gjengjeld har iPhone 12 mini en klar fordel: Den kan uten problemer betjenes med en hånd! Og det gjelder uansett om man vil nå en app i skjermens øverste venstre hjørne, eller om man bruker tastaturet i skjermens bunn til å skrive beskjeder. Man kan gjøre alt ved hjelp av tommelfingeren – uten frykt for å miste telefonen ut av hendene hvert øyeblikk. Hvilken forfriskende følelse!

Den beste gjengivelse av hudtoner i dagslys fra noe mobilkamera til dags dato. (Foto: Marcus Engelbrecht)

Kamera

Når det gjelder kameraet, er iPhone 12 mini helt identisk med den vanlige iPhone 12. Det vil si at mobilen kommer med to kameraer: et 12 Mp 13 mm f/2.4 120 graders ultravidvinkel og en 12 Mp 26 mm f/1.6 vidvinkel. Hovedkameraet har også Deep Fusion som analyserer hver enkelt piksel og setter sammen et bilde med optimert skarphet, fargegjengivelse og dynamikk.

Frontkameraet heter True Depth-kamera på Apple-språk, og ved siden av å støtte Face ID, som identifiserer brukeren av mobilen, har det samme 12 Mp oppløsning som de andre kameraene.

Siden de to vidvinkelkameraene på iPhone 12 mini er de samme som på iPhone 12 Pro, er bildekvaliteten like god. Det vil si at den er noe av det aller beste på markedet, med en naturtro og nøytral fargegjengivelse som kun få andre mobiler kan matche.

Ultravidvinkel gir stor dybde i bildene. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraenes egenskaper med blant annet nattinnstilling gir ikke bare klare bilder i svakt lys, de er også blant de mest støyfrie, og kan tåle å bli blåst opp uten å skamme seg over grovkornet bildestøy.

Fargegjengivelsen er mye bedre enn vi normalt ser fra mobilkameraer, og portretter ser ikke så overprosesserte ut som vi opplever med andre mobiler. Som på 12 Pro er kameraets portrettinnstilling forbedret med større dybdefølelse, og bildene har bedre definerte detaljer enn med iPhone 11 Pro.

Metroen i København om kvelden med normal eksponering. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Under skjermen sitter Apples siste og kraftigste prosessor til dags dato, A14 Bionic, som vi første gang stiftet bekjentskap med hos nye iPad Air.

A14 Bionic er en 5 nm chip, noe som ifølge Apple gir plass til et hittil usett antall transistorer. Det gjør iPhone 12 mini, lynrask, noe våre Benchmark-tester også bekrefter. I omtrent alle Benchmark-testene feier den gulvet med toppmodeller som Samsung Galaxy Note 20 Ultra, OnePlus 8 Pro og Sony Xperia 5 II.

Som de andre mobilene i iPhone 12-serien har 12 mini selvfølgelig også 5G, noe som gjør den til en fysisk minste 5G-mobilen på markedet akkurat nå, så vidt vi vet.

Dagen er på hell. Men iPhone-kameraet klarer å gjengi solnedgangen uten overeksponering og med masser av detaljer i bildet. (Foto: Peter Gotschalk)

Til gjengjeld følger den lille USB-laderen vi kjenner fra tidligere iPhone-modeller, ikke med i esken sammen med iPhone 12 mini. Den velkjente Lightning-til-USB-kabelen følger med, men laderen må kjøpes separat. For eksempel Apples nylig lanserte MagSafe-lader – en trådløs lader med en rund Qi-ladeplate som er magnetisk og settes på baksiden av iPhone 12 mini.

Det vil selvfølgelig irritere mange brukere at man ikke får laderen med på kjøpet når man betaler så mye for mobilen, men Apples argument er at det er sløsing med ressurser, da mange av oss likevel har de små laderne liggende i store mengder. Og det er jo ikke helt feil.

Vær for øvrig klar over at iPhone 12 mini lader litt langsommere enn de tre andre modellene i den nye iPhone-serien. Minien støtter nemlig kun 12 W trådløs lading der de andre i serien alle støtter 15 W. I praksis betyr det imidlertid ikke all verden, da iPhone 12 mini også har det minste batteriet blant de fire Apple-mobilene.

Utenfor er dagen på hell, men iPhone 12 mini leverer et godt resultat innendørs, hvor den kunstige belysningen er holdt i varme fargetoner. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

For de fleste er iPhone 12 nok det beste iPhone-kjøpet blant de nye modellene. Men med den minste modellen i serien, iPhone 12 mini, får man faktisk mest for pengene. Den er nemlig billigere enn sin storebror, selv om stort sett alle spesifikasjonene er identiske. Til gjengjeld får man en helt unik og kompakt mobiltelefon som passer enhver lomme, og som går an å holde rundt selv for barnehender.

Karakter
Apple iPhone 12 mini
Premium

Home mener

Blant de raskeste mobiltelefonene uansett pris, fremragende skjerm og kamera, innebygd 5G, vanntett og robust, MagSafe integrert, og så kan den holdes og betjenes med en hånd. For øvrig billigere enn iPhone 12. For mange vil skjermen på 5,4" være for liten, selv om det ikke er noe i veien med oppløsningen. Har også litt langsommere trådløs lading enn de andre iPhone 12-modellene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Lyd & Bilde
Scroll to Top