Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Kommentar

Apple Intelligence er et eneste stort virvar

Det etterlengtede KI-initiativet fra Apple viser omfanget av selskapets problemer

Skrevet av / 13.06.24 - 10:31
Apple Intelligence er et eneste stort virvar
comment Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

På utviklerkonferansen WWDC presenterte Apple de nye funksjonene til sine operativsystemer for mobil, nettbrett og data. Men en time ut i åpningstalen hadde de fortsatt ikke sagt ordet de har vært så nøye med å unngå det siste året: “AI”

Noe som ikke har gått ubemerket forbi hos verken analytikere, presse eller brukere. I mellomtiden har Microsofts Copilot gjort store fremskritt takket være OpenAI og deres ChatGPT, Google har fått fart i Gemini, og erkefienden Samsung har lansert sin Galaxy AI med praktiske mobilfunksjoner. Men hva er det Apple har på gang, har alle lurt på. Jobber de med noe revolusjonerende som vil overkjøre konkurrentene, eller har de rett og slett gått glipp av noe?

Les også Smartere KI-funksjoner i Googles tjenester Gemini 1.5 Pro har fått økt kapasitet og forbedret evne til å resonnere i flere trinn.

Så steg Tim Cook endelig opp på scenen og presenterte Apple Intelligence. For selvfølgelig må Apple ha sitt eget begrep for å få det til å høres ut som noe helt unikt.

Så hva var det egentlig Apple hadde å vise frem?

For det første kan Siri endelig brukes til noe. Nå forstår den hva du sier og evner faktisk til å utrette noe fornuftig.

Her har Apple en stor fordel ettersom operativsystemet har tilgang til all din personlige informasjon, meldingene dine, e-postene dine, kalenderen din og bildene dine. Derfor kan systemet også gjøre nyttige ting, som å forstå at det er samme person som har sendt en melding og en e-post, og finne informasjonen du leter etter. Eller forstå sammenhengen mellom personer, tider og steder i kalenderen. Dette er en killer-app som konkurrentene aldri vil kunne matche, med mindre du slipper dem inn på telefonen din og lar informasjonen lastes opp på nettet. Et mareritt for personvernet.

Les også Copilot+ er et «mareritt for personvernet» Funksjonen som registrerer alt du gjør, utgjør en åpenbar risiko for personvernet.

Det de derimot legger vekt på, er funksjoner som hjelper til med å skrive. Det vil si å kunne korrekturlese, omformulere, endre tonen i teksten, oppsummere tekst eller produsere punktlister til presentasjoner. Men det er jo akkurat det konkurrentene har gjort en stund nå, så det føltes neppe revolusjonerende. Det samme med persongjenkjenning i bilder og fotoredigeringsfunksjoner som har eksistert lenge i Google Foto.

Les også Disse AI-funksjonene kommer til de nye Samsung Galaxy S24-mobilene Med kunstig intelligens kan Samsungs nye Galaxy-smarttelefoner gjøre ting de aldri har kunnet gjøre før. Få oversikten her.

Og så går det helt av sporet. “KI kan hjelpe deg med å lage emojier.” Hva? Hvem ba om det? Nå kan den også generere bilder, men det føles som en blek kopi av konkurrenter som ImageFX.

Skjermbilde: Youtube

Og så fikk vi endelig vite hva det mye omtalte samarbeidet med ChatGPT egentlig handlet om. Ville det bli en “Siri powered by OpenAI”? Nei, i stedet ble det en tjeneste som Siri henviser til når du stiller spørsmål som den ikke kan svare på. Med andre ord det motsatte av noe integrert og Steve Jobs’ beskrivelse av Apples designfilosofi “It just works”. Det føles ikke som Apple, men i stedet som noe som er teipet sammen med gaffateip uken før presentasjonen.

For øvrig også det motsatte av hva mannebarnet Elon Musk har begynt å gaule om. Følg med i timen lille gutt, kanskje du lærer noe.

Apple sender på ingen måte din personlige informasjon til ChatGPT. Det er derfor de er tvunget til å stille spørsmålet “Vil du at jeg skal spørre ChatGPT om det?”. Slik at de kan holde løftet sitt om at når du bruker et Apple-produkt, bryr de seg om personvernet ditt.

Skjermbilde fra Twitter (X)

Så hvordan vil Apple løse dette? De må selvfølgelig ha sin egen private skyløsning med språkmodeller. Noe de i presentasjonen faktisk fortalte i forbifarten at de har. Private Cloud Compute brukes når spørsmålet ditt er for komplisert til å kunne besvares på enheten din.

Men de må gjøre som konkurrentene og trene den på all informasjon på nettet, slik at den kan svare på hva som helst. Men det er tydeligvis så langt unna at de har måttet lappe det sammen med ChatGPT enn så lenge.

Nå har riktignok ikke Apple Intelligence blitt lansert ennå.
Den kommer “senere i år”. Så kanskje vi ikke skal dømme dem for hardt før vi faktisk kan teste det selv. Men de har ikke akkurat slått ut konkurrentene.

Les også Nå kan du snakke med ChatGPT Med den nye versjonen av ChatGPT kan du snakke med chatboten som om den var en ekte person. I tillegg får alle brukere gratis tilgang til ChatGPT-4.

En flom av nye funksjoner i Apples operativsystem

Neste år kan Android- og iMessage-brukere endelig kommunisere mer likt

Les videre
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Google står selv bak en stor lekkasje

Youtube finner sangen du nynner på

Neste Sony-mobil kan mangle viktig kamerafunksjon

OnePlus er klar for en kjølig sommer med hotte produkter

Lekkasje av Google Pixel 9

Slutt på monopol for Apple Pay

Flytt bildene dine fra Google til iCloud

Apple Vision Pro-salget i USA er så godt som "dødt"

Endelig hastighet i Google Maps

Samsung baner ny og bedre vei med kunstig intelligens

Nye smartklokker fra Samsung med fokus på helse og friluftsliv

Galaxy Ring kommer ikke til Norge helt ennå

Scroll to Top