Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Britiske myndigheter er kritiske til Microsofts Copilot+

Funksjonen som registrerer alt du gjør, utgjør en åpenbar risiko for personvernet.

Skrevet av / 24.05.24 - 12:55
Britiske myndigheter er kritiske til Microsofts Copilot+

Nylig ble en ny type datamaskin kalt Copilot+ lansert, og den store nyheten er at den inneholder prosessorer fra Qualcomm. Altså den samme produsenten som lager Snapdragon til mobiler, i stedet for de tradisjonelle Intel- eller AMD-prosessorene. Som navnet antyder, er datamaskinene spesialtilpasset for å kjøre Microsofts KI-hjelper Copilot.

De skal altså kunne svare på spørsmål, hjelpe deg med å oppsummere tekster, lage bilder ut fra en beskrivelse, bruke filtre på videosamtaler og mye mer. Men en av funksjonene har nå vakt oppsikt hos mange sikkerhetsselskaper og -organisasjoner.

Les også Raske, intelligente PC-er kommer snart Intel er ute - og Copilot+ er inne! Nå kan du få superlette PC-er med tung AI om bord.

Funksjonen heter Recall. Ifølge reklamen er det et genialt hjelpemiddel som gjør at du kan «gå tilbake i tid». For eks. hvis du husker at du så et par fine sko her om dagen, men glemte å bokmerke dem. Da skal du kunne spørre Copilot om «hvite joggesko jeg har sett», og den vil vise deg alle de du har hatt oppe på skjermen. Praktisk, eller hva?

Mindre kult blir det når man finner ut hvordan den gjør dette. Copilot tar simpelthen skjermbilder av det du har på skjermen til enhver tid.

Problemet er at den vet nøyaktig hva du har gjort på PC-en til enhver tid. Inkludert passord du har skrevet inn, eller nettsider du bevisst har kjørt i inkognitomodus fordi du ikke vil at noen skal vite hva du har sett på. Kanskje handler det om seksuell legning, politiske synspunkter eller sykdommer. Copilot vet alt.

Hvis noen skulle få tilgang til datamaskinen din, enten fordi du har latt den stå på uten passord, eller hvis du skulle bli utsatt for et hackerangrep, vil de også vite alt dette.

Les også Ny knapp på tastaturet! For første gang siden 1994 får vi en ny knapp på tastaturet, og den er AI-relatert.

Dette har fått det britiske datatilsynet, som følger med på personvernspørsmål og rapporterer direkte til parlamentet, til å reagere kraftig. De har nå satt i gang en etterforskning av funksjonen, som de kaller «et mareritt for personvernet».

Jeg ville ikke brukt en datamaskin som kjører Recall til å gjøre noe jeg ikke ville vært villig til å gjøre foran en gruppe fremmede”, sier Jen Caltrider, som leder personvernteamet hos Mozilla.”

Kilde: BBC

Les mer om Copilot+ hos Microsoft

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Nerdenes Jesus?

Den store KI-prosessorkrigen

Asus er hodestups forelsket i KI

Google skal lage AR-briller

ICQ-chat stenger

Copilot+ er et «mareritt for personvernet»

Populært konferansekamera får en etterfølger

Ingen M4 for stasjonære Mac-er i år

Raske, intelligente PC-er kommer snart

Dell Inspiron: Fleksible bærbare datamaskiner for skrivebordet

Sugen på en raskere datamaskin?

Lyver Qualcomm om Snapdragon X?

Scroll to Top