Nyhet

IFA 2019: Ny Panasonic-TV med kodenavn “MegaCon” for mega kontrast!

Glem OLED og 8K: IFA-messens mest imponerende TV var en 55-tommers 4K LCD-TV med en kontrast vi knapt har sett maken til.

Skrevet av / 07.09.19 - 18:01
IFA 2019: Ny Panasonic-TV med kodenavn “MegaCon” for mega kontrast!

IFA-messen er full av TV-skjermer med imponerende bildekvalitet. Mange av dem bruker moderne teknologier som OLED, QLED eller 8K-oppløsning for å skape et kontrastrikt og sylskarpt bilde. Men det var faktisk en 4K LCD-monitor som ga oss størst hakeslepp: Den kuriøse Panasonic MegaCon (Mega Contrast) er noe av det råeste vi har sett! Den bruker to lag med LCD for å oppnå optimal kontrast og lysstyrke i en og samme TV.

Panasonic MegaCon

Panasonic MegaCon bruker to lag med LCD – ett til lys og ett til farger – for å skape fantastisk bildekvalitet.

 

Panasonic MegaCon er en såkalt Dual Layer LCD-skjerm. Den består av et ytre 4K LCD fargepanel, kombinert med et monokromt (svart/hvitt) LCD-panel på innsiden, som modulerer lysgjennomslippet fra et direkte LED-baklys. På denne måten oppnår den dimming på pikselnivå (akkurat som OLED), kombinert med en lysstyrke på opptil 1000 nits (vedvarende) over hele skjermoverflaten. Det resulterer i en kontrast på hele 1,000,000:1! Panasonic Megacon har i tillegg meget bredt fargespekter (99% av DCI P3 fargerom).

Panasonic-skjermen var virkelig en drøm å se på: De kontrastrike naturbildene ga en så realistisk gjengivelse av originalen at det kunne sammenlignes med å oppleve naturen i levende live. Den knallsterke kontrasten mellom lyst og mørkt, perfekt lyskontroll over hele panelet, kombinert med en svært naturlig fargegjengivelse, ga et bilde som var til å ”ta og føle på”. Et vindu mot virkeligheten!

Proff studiomonitor

Men dessverre: Panasonic MegCon er ikke laget for forbrukermarkedet, men henvender seg i stedet til kringkastere, proffe videoprodusenter, kolorister i filmstudio og lignende, som vil ha en optimal HDR-skjerm i stort format.

Det er lite trolig at vi får se teknologien brukt i ”vanlige” TV-er da den er veldig kostbar og krevende å produsere, samt lite energieffektiv. På grunn av det indre LCD-laget som struper lysgjennomslippet kreves det langt kraftigere LED-lamper enn vanlig. Dette trekker mer strøm, og produserer mye varme – noe vi kan skrive under på etter å ha kjent strålevarmen fra LCD-panelet på nært hold. Men du verden for en bildekvalitet!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

IFA 2019: Huawei bekrefter - Mate 30-serien kommer med Android 10!

IFA 2019: Her hører hun lyd fra alle kanter

IFA 2019: Se hva Braun har gjort

IFA 2019: Ny Panasonic-TV med kodenavn “MegaCon” for mega kontrast!

55-tommer med 8K-oppløsning!

IFA 2019: Pioneer gir full gass i hjemmekinoen

Scroll to Top