Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Offisielt: Sonos lanserer de nye høyttalerne Era 100 og Era 300

Ryktene var sanne: De nye Sonos-høyttalerne slippes 28. mars, og vi har hørt dem.

Skrevet av / 07.03.23 - 15:00
Offisielt: Sonos lanserer de nye høyttalerne Era 100 og Era 300

København/Lyd & Bilde: Sonos er blant markedslederne innen høyttalere til multirom og hjemmekino. Den amerikanske produsenten er ikke blant dem som skifter ut produktsortimentet sitt hvert år, men liker å ta seg god tid før de lanserer et nytt produkt, som så får lang levetid. Men nå er det altså tid for en ny «æra» med Sonos-høyttalere, som starter med modellene Era 100 og Era 300.

Det har florert av rykter og spekulasjoner om de nye Sonos-høyttalerne, etter at mye var «lekket» til nettstedet The Verge på forhånd. Og mye av informasjonen – inkludert modellskissene – viser seg å stemme.

Lyd & Bilde var til stede under presentasjonen av de nye Sonos-høyttalerne Moltkes palé i København, og kan dele noen bilder og inntrykk.

Les også Sonos på et helt nytt nivå Sonos er klar til å gjenerobre tronen som kongen av multiroms- og smarthøyttalere med en ny serie som overgår alt de har gjort tidligere når det kommer til lyd.

Sonos Era 100 og Era 300

Den nye Era-serien representerer en ny generasjon smarthøyttalere fra Sonos. Den kompakte Era 100 er en direkte arvtager til Sonos One, mens storebroren Era 300 er en helt ny modell, laget for å gjengi såkalt romtilpasset lyd (Spatial Audio) og surroundlyd fra både musikk og film. Begge modellene kan spille enkeltvis, kobles sammen i stereopar – eller inngå i et større surroundanlegg med lydplankene Arc og Beam (Gen 2).

Begge de nye modellene støtter Wi-Fi 6e og Bluetooth, og bruker USB C-inngang med adapter for ethernet eller minijack linjeinngang. Før trengte man en Sonos Amp eller Sonos Port (alt. Sonos Five) for å koble til analoge lydkilder som platespillere etc, men nå man kan altså benytte overgangen.

Sonos Era 300

Sonos-brukere har lenge etterspurt en høyttaler med oppadfyrende høyttalerelementer, for å kunne utnytte høydeinformasjonen i Dolby Atmos lydspor. Og Era 300 er på mange måter svaret. Den kan levere flerkanals surroundlyd når den brukes som bakhøyttaler for hjemmekino, og man kan pare to høyttalere med Sonos Arc eller Beam (Gen. 2) «en forsterket Dolby Atmos-opplevelse» som de kaller det. Med for eksempel Sonos Arc, Sub og 2 x Era 300 vil man oppnå en 7.1.4 kanalers konfigurasjon.

Era 300 er tettpakket med høyttalerelementer – totalt seks stykker (fire diskanter og to bass/mellomtoner –  som spiller både forover, til sidene og oppover. Høyttaleren har en spesiell «timeglass-fasong» der kabinettet snevrer inn mot midten, og dette er for å gi høyttalerelementene den ønskede vinkelen.

Sonos Era 300. (Foto: Jonas Ekelund)

Sonos Era 100

Lillebroren til Era 300 heter enkelt og greit Era 100, og Sonos forteller oss at denne vil være en offisiell erstatter til dagens Sonos One, som nå vil selges ut av sortimentet.

Era 100 er bare litt større enn forgjengeren, men er ny fra bunnen av både når det gjelder akustisk design, maskin- og programvare. Den største forskjellen er at Era 100 nå kommer med to vinklede diskanthøyttalere (kun en i Sonos One), samt et større bass/mellomtone element (4,4 tommer, opp fra 3,5 tommer).

Era 100 er tenkt som en elegant høyttaler for bokhyllen, kjøkkenbenken, pulten eller nattbordet, men kan også benyttes i tospann, i et utvidet stereo- eller surroundanlegg. Med for eksempel Sonos Beam (Gen 2), Sub Mini og 2 x Era 100 vil man oppnå en 5.1.4 kanalers konfigurasjon.

Sonos Era 100 white Sonos Era 100 black
<
>
Sonos Era 100 i hvitt. (Foto: Audun Hage)

Lyttedemo i København

Vi fikk en liten demo av begge høyttalerne ved Moltkes palé i København. Vi fikk først høre en enkeltstående Era 100 spille musikk. Blant de utvalgte låtene var hip hop fra Kendrick Lamar, med pumpende bassrytmer som vitnet om at Era 100 leverer betydelig mer bass enn gamle Sonos One. Her er også god klarhet og åpenhet i stemmene. Dette vil helt sikkert være en interessant utfordrer til blant andre Apple Homepod når vi får testet den nærmere.

Vi fikk også en mer utvidet demo av Era 300, der nykommeren spilte stereo-musikk fra en enkel høyttaler. Og dette låt selvfølgelig mye betydelig tøffere! Era 300 har et markant større og mer hardtslående lydbilde enn Era 100, med kjapp, stram og kontant bass – faktisk imponerende i forhold til størrelsen.

Det ble også spilt noen utvalgte klipp i Dolby Atmos Music format, deriblant Paul McCartney og Billie Eilish, og her fikk vi en tydelig fornemmelse av at musikken spredte seg i rommet og fikk et litt “luftigere” preg enn vi er vant til fra bare én høyttaler alene. Vi skal ikke påstå at det gruser god, gammeldags stereo med to høyttalere, men interessant nok var det.

Sonos Era 100 Arc Sonos Era 300 rear surround speakers
<
>
Sonos Era 300 kan også bruker i par, som stereo- eller surroundhøyttalere. (Foto: Audun Hage)

Vi fikk også høre to stykk Era 300 som bakhøyttalere i et større surroundoppsett, med Sonos Arc og Sub i front. Først med thrilleren A Quiet Place, hvor Era-høyttalerne bidro til å skape et ganske nifst og omsluttende lydbilde. Man kunne tydelig ane “bevegelsene” i lydbildet sammen med urovekkende lydeffekter i bakgrunnen. Helt til slutt fikk vi en heseblesende demo av Top Gun: Maverick, der vi virkelig kunne høre jetjagere og missiler suse rundt ørene våre.

Nå var dette korte demonstrasjoner i et ukjent rom, men det lille vi fikk høre lød i alle fall lovende, og vi ser frem til å sette Sonos-høyttalerne ordentlig på prøve når vi får dem på testbenken!

Trueplay tuning – nå også til Android

Både Era 100 og Era 300 har «innebygd» Quick Trueplay, det vil si at høyttalerne kan benytte de innebygde mikrofonene til å måle og korrigere lyden i rommet. Dermed er man ikke avhengig av å «veive med mobilen» slik man må med eldre Sonos-høyttalere. Siden man ikke er avhengig av mobilens mikrofon, vil det også fungere med Android-telefoner. Såkalt Advanced Trueplay er likevel best, så det anbefales å bruke en kompatibel iPhone/iOS enhet dersom man har tilgang til det.

Støtter også Apple Music “Spatial Audio”

I forbindelse med lanseringen av Era 100 og Era 300, kunngjør Sonos også et offisielt samarbeid med Apple på musikkfronten. Sonos-høyttalerne får støtte for Spatial Audio (romtilpasset lyd) gjennom strømmetjenesten  Apple Music. Den blir også tilgjengelig via Sonos Arc og Beam(Gen 2.)

Støtter ikke Google Assistant

Et potensielt aber for mange er at de nye smarthøyttalerne ikke har innebygd støtte for Google Assistant stemmestyring. Derimot er det støtte for Sonos Voice Control og Amazon Alexa. Sonos håper imidlertid å kunne å kunne åpne for Google-versjonen en gang i fremtiden. Om dette skyldes Sonos sin pågående feide med Google vites ikke.

Pris og tilgjengelighet

Sonos Era 100 og Era 300 vil være tilgjengelig hos autoriserte forhandlere og på Sonos.com fra 28. mars 2023. Era 100 vil koste 2799 kroner stykket, mens Era 300 får en pris på 4999 kr stykket. Vi får samtidig vite at dagens Sonos One modell vil utgå fra sortimentet, mens den største Sonos Five modellen (6499 kr) fortsatt vil være i salg.

Ryktene forteller også at det er noen eksemplarer på vei til oss for testing, så følg med www.lydogbilde.no fremover!

 

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Her er Samsungs nye lydplanker

- Den nye Sonos-appen suger

Kjempebillig høyttaler

Nå kan du velge farge

Quad oppgraderer flaggskipet.

Trådløs luksus fra Frankrike

Epos vokser

Fargerik Burmester-høyttaler

Budsjetthøyttalere fra Q Acoustics

Ny høyttalerserie fra DALI

Ny generasjon med unik modell

Lydplanke fra Steinway

Scroll to Top