TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Sonos tar romlig lyd til nye høyder

Sonos er klar til å gjenerobre tronen som kongen av multiroms- og smarthøyttalere med en ny serie som overgår alt de har gjort tidligere når det kommer til lyd.

forfatter
Publisert 21.02.23 - 17:01

Sonos har nye høyttalere på trappene. Det visste vi, ettersom vi er invitert til å se dem neste uke. Men nøyaktig hva de har i vente, har de ikke fortalt oss ennå. Men ryktene svirrer allerede. Og vi vet nå at det handler om en helt ny høyttalerserie med spesielt fokus på romlig lyd – spatial audio.

Det er teknologimediet The Verge som har avslørt den kommende lanseringen, og de kan fortelle at det blir to høyttalere, kalt Sonos Era 100 og Sonos Era 300. Navnet “Era” er godt valgt, ettersom de ser ut til å innlede en ny æra for Sonos, som har vært kongen av multiromshøyttalere i mange år. Og nå ser det ut til å styrke tronen ved å fokusere på årets trend: 3D-lyd.

Sonos Era 300 støtter romlig lyd, noe som gjør den perfekt egnet for hjemmekino. (Foto: Sonos via The Verge)

Spiller i alle retninger

Den største av modellene, Era 300, blir utstyrt med hele seks høyttalerenheter, som sender lyden fremover, oppover og til begge sider.  Det høres ut som om to eller flere Era 300 kan være interessante å kombinere med en Sonos Arc lydplanke med Dolby Atmos. Særlig nå som streamingtjenester som Netflix lanserer 3D-lyd til brukerne. Om musikk remixet med romlig lyd også vil støttes – og fra hvilke musikktjenester – er foreløpig uklart.

Sonos Era 300 er litt mindre enn Sonos Five. Og den gamle toppmodellen ser ut til å fortsette på markedet. Vi våger å gjette på at det kanskje kommer en Era 500 på et senere tidspunkt…

Den mindre modellen, Era 100, støtter ikke 3D-lyd, men den spiller i stereo – i motsetning til den nåværende Sonos One, som den sannsynligvis vil erstatte på markedet. Sonos Era 100 har to diskanthøyttalere og en mellomtoneenhet som spiller i mono.

Sonos var først ute med romkorreksjon i små høyttalere med Trueplay, hvor man bruker en iPhone til å måle lyden i rommet. Begge de nye høyttalerne får automatisk romkorreksjon ved hjelp av de innebygde mikrofonene, slik at Android-eiere også kan nyte en viss grad av romkorreksjon.

Sonos Era 100 spiller i stereo – i motsetning til Sonos One, som den erstatter. (Foto: Sonos via The Verge)

Bluetooh – omsider

I tillegg til romlig lyd utmerker de nye Sonos-modellene seg endelig ved å støtte Bluetooth. Til tross for Bluetooths lydmessige svakheter, vil dette være et etterlengtet tilskudd til arsenalet, slik at du for eksempel kan spille av musikk fra YouTube fra mobilen din. Høyttalerne får også USB-C-lydinngang. Men 3,5 mm minijack-inngangen har dessverre blitt fjernet.

Sonos har lenge støttet stemmestyring med Google Assistant på sine høyttalere. Ifølge The Verge er det uklart om dette samarbeidet vil fortsette, ettersom Sonos kun nevner Amazon Alexa og Sonos’ egen stemmestyring, mens Google Assistant ikke er nevnt. Siden Alexa er ubrukelig i Skandinavia på grunn av manglende språkstøtte, er Amazon-kontroll en dårlig erstatning. På den positive siden kan imidlertid fraværet av Google Assistant bety at høyttalerne ikke lenger vil forstyrre samtaler uten å ha blitt spurt.

Sonos Era 300 og Era 100 vil være tilgjengelig i slutten av mars. Naturligvis har vi ikke fått norske priser ennå, men det forventes at Era 300 blir litt billigere enn Sonos Five, mens Era 100 blir litt dyrere enn Sonos One.

Kilde: The Verge

 

 

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Aktive retrohøyttalere fra Klipsch Lyst på trådløse høyttalere som trøkker? Klipsch The Sevens og The Nines bør rocke opp kåken.
lbpluss
Slår Sonos på hjemmebane Audio Pro A15 er en sterk liten multiroms-bordhøyttaler som du kan ta med deg ut i hagen.
lbpluss
Fyldig lyd og full strømming Gulvhøyttalerne Audio Pro A38 er et innredningsvennlig alt-i-ett-stereoanlegg med musikkstrømming, multirom og TV-tilkobling.
lbpluss
Musikk i dusjen Ikea Vappeby er en liten Bluetooth-høyttaler som tåler å bli brukt i dusjen.
lbpluss
Bang & Olufsen Beosound A9 Ny generasjon Beosound hjemmehøyttalere.
Følg Lyd & Bilde