annonse
annonse

Google Home på norsk: Er smarthøyttalere “det neste store”?

Er smarte høyttalere fremtiden? Vil vi snakke til dem? Google Home er den første av dem til å snakke norsk.

I fjor satt jeg i et diskusjonspanel under Bylarm i Oslo. Høyttalerne som skulle bli ”det største siden smarttelefonen” og revolusjonere hvordan vi konsumerer musikk på. Høyttalerne ”alle vil ha”.

Undertegnede er alltid skeptisk til ”det neste store”. Det er bare et tidsspørsmål før det kommer en ny trend som revolusjonerer alt, og smarte høyttalere som man kan snakke til har absolutt potensialet til å bli en slik trend. Amazon Echo har solgt bra i USA siden lanseringen i 2014, men har etterhvert sett seg overtatt av Google Home.

Nå er altså Google Home og Home Mini offisielt del av det norske smarthøyttalermarkedet.

Smarthøyttalerne styres med stemmen ved hjelp av den digitale assistenten Google Assistent, som gjør det mulig for brukerne å stille spørsmål og få svar på norsk gjennom enheten. Google Home og Google Mini blir tilgjengelig i butikk fra 24.oktober, men allerede i dag er det mulig å forhåndsbestille.

Ekko-kammer?

Spørsmålene jeg stilte meg i Bylarm-panelet var om slike høyttalere etter hvert vil bli en hindring i å oppdage ny musikk, men i stedet hele tiden spille musikk som allerede er på repertoaret vårt. Eller sagt litt flåsete: Vil Amazon Echo i virkeligheten bli Amazon Echo Chamber?

– Du må kunne gi den kommandoer som er kompliserte, så du kan bruke den til å oppdage, eller fordype deg i ny musikk, og ikke bare musikk som allerede blir spilt på Topp 50-listen, sa jeg den gang.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Warner Music Norways markedssjef Bjørn Reinfjell kunne fortelle at selv om ikke smarthøyttalere blir en driver for å oppdage musikk, trenger ikke det å bli et problem for plateselskapene.

– Kanskje det å oppdag ny musikk ikke er det du er ute etter når du bruker disse? Kanskje det å oppdage musikk er noe du gjør andre steder, i andre situasjoner?

På den måten kan disse oppdagelsene i andre situasjoner fôres inn i musikkalgoritmene som smarthøyttalerne velger for lytteren.

Og han har et klart poeng. Det er en tid for alt, og smarthøyttalere vil nok bli en del av vår musikalske hverdag. Og det er ikke vanskelig å se for seg at folk med nedsatt bevegelse eller av andre grunner ikke kan eller ønsker å dra frem mobilen hele tiden når de vil høre på musikk, vil ty til stemmen fra tid til annen.

Sensur

Jeg hadde en annen bekymring også:

– Jeg bekymrer meg litt i disse tider, når vi blir meget lett fornærmet over mye. Vi blir fornærmet for alt! Hvis du er en undergrunnsartist, vil du antakeligvis fornærme enkelte mennesker. Det vil antakelig bli enklere å bli sensurert av denne typen algoritmer, og alt er jo eid av private selskaper. Jeg er litt engstelig for at undergrunnsmusikken i denne sammenhengen.

Dette gjenstår selvsagt å se. Og det er jo ikke bare musikk som står på agendaen med slike høyttalere. De kan gjør alt fra høytlesning av oppskrifter, til å fortelle deg om du må ha på deg regntøy.

Smarthjem

Og mer avansert, høyttalerne snakker med andre smarte dingser i huset. I det øyeblikket du sier ”Se film”, kan lyset dimmes og markisene gå ned, mens TV-en går til riktig kanal og bildeinnstillinger til kveldens høydepunkt.

Eller, du har satt kalenderen for et møte om morgenen, og smarthøyttaleren vet akkurat hva møtet skal dreie seg om, om dette er en person du kan være nervøs for å møte, og kanskje spille deg ”Eye of the Tiger” for å motivere det til møtet.

Potensialet for slike smarthøyttalere er enormt, og om markedet forstår det og setter pris på det, så kan dette faktisk bli ”the next big thing”. Det gjenstår å se.

Google Home først i Norge

Vi kan nå virkelig begynne å ta del i det her hjemme, med lanseringen av Google Home. Som altså kommer den 24. oktober og da vil snakke norsk.

Prisen på Google Home blir 1.499 kroner, mens den lille Google Home Mini blir 599 kroner. Sistnevnte kan alt den største kan, inkludert å prate med resten av smarthjemmet, den er bare mindre og da ikke like kraftig på lyd. I USA finnes også en større Google Home Max, men denne later ikke til å bli lansert her hjemme med det første.

Andre produkter med innebygd Google Home / Google Assistent:

  • Panasonic SC-GA10            2500 kr
  • Sony LF-S50G                      2000 kr
  • Kygo B9/800                         1999
  • JBL Link 10, 20, 300, 500  1000-3000 kr

I tillegg har det smarte overvåkningskameraet Nest Cam IQ innebygd Google Assistent, og koster 3590 kr

Sonos har også lenge sagt de er på vei med Google Home-støtte i sine høyttalere One og Beam, men kunne ikke i går bekrefte hvor langt de har kommet med dette:

– Vi arbeider akkurat nå for å integrere Google Assistant. Vi har dessverre ingen eksakt dato å dele for øyeblikket (gjelder både på engelsk og norsk / andre nordiske språk), svarte PR-manager Sabrina Kim på en e-post.

Skjermer som støtter Google Home:

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Foto.no kjøper Interfoto

To av Norges største slås sammen

Ricoh-kamera for entusiaster

Ricoh GR III kan bli den nye kompaktfavoritten

Viktig nytt om Nikon Z-kameraer

Nå kan du oppdatere Nikon Z7 og Z6

Promotert plassering
Test: Kygo E7/900

Perfekt til trening

De helt trådløse Kygo E7/900 har tøff bass, og en ekstrem rekkevidde.

Samsung utfolder seg

Den første brettbare mobilen på markedet er en realitet. Hils på Samsung Galaxy Fold. Og sett av en stor sum om du ønsker å kjøpe den

Flaggskipet Galaxy S10 er her

Vi har kjent på Samsungs nye monstermobil som har alle finesser man kan ønske seg..

test
Datacolor SpyderX Pro

Slik får du korrekte farger

Fotografer må kalibrere skjermen hvis fargene skal bli riktig gjengitt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gjør PC-en til en konsoll

Steelseries trådløse kontroller er perfekt til bil- og arkadespill på PC-en og mobilen.

Dykke med droner

Glem flyvende droner, undervannsdroner er morsommere.

Reisekameraer med superzoom

Panasonic-kameraer for reiseglade fotografer

Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.

Hansker for pekeskjermer

Bruk mobilen uten å fryse på fingrene

Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

annonse

Lyssterk Nikon-zoom

Nikon Z ble plutselig enda mer interessant.

McIntosh trådløse lydplanke

Se lydplanken som tror den er et anlegg

test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

Canon kverker speilrefleksen

Med det nye speilløse EOS RP ser vi slutten for speilrefleksen

Helrått reisekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får pris og rå egenskaper

test
Nikon Z6

Fulltreffer med fullformat

Billigst er best i Nikons nye Z-serie med systemkameraer.

Rekordomsetning for elektronikkbransjen

Men kjempefall for lyd- og bildeprodukter

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker noe

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre enn man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke utenom et par kompromisser.

16 x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200mm zoom

Audiovector slipper musikken fri

Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

test
Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

anmeldelse
The Truth Matters

Dekkoperasjonen bak Irak-krigen

Bush-regjeringen løy, bevisst, om årsakene til den andre Irak-krigen – og pressen unnlot å stille dem til ansvar.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk knyttneve!

Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.