annonse
annonse

test: Sony KD-65AF8 OLED TV

Sony KD-65AF8 OLED TV
Sony KD-65AF8 OLED TV

Helt rå på bilde og lyd

Sony følger opp fjorårets OLED-triumf med en lekker high-end modell. Men har Bravia AF8 det som kreves for å ta TV-tronen i år også?

Pluss
Bravia AF8 har et suverent svartnivå og formidabelt dybdeperspektiv. Kombinert med skarphet og glatte bevegelser er man sikret en bildeopplevelse i high-end klassen.
Minus
Sony-skjermen mangler litt lysstyrke sammenlignet med de aller sterkeste OLED-skjermene.

2017 markerte for alvor Sonys inntog i OLED-kappløpet, og vi sparte ikke på superlativene da vi testet toppmodellen KD-65A1. Med banebrytende bilde og lyd gjorde debutanten seg vel fortjent til tittelen ”Årets beste TV” i high-end klassen. Men utviklingen står aldri stille, og mange har nok vært spente på hva Sony ville dra opp av hatten i år!

Når vi spoler frem til 2018, har Sony valgt å beholde A1 i sortimentet en stund til. Den får selskap av en alternativ modell, med tilsvarende bilde og lyd – men annerledes design: Nye Bravia AF8.

Bravia AF8

Sony Bravia KD-65AF8. (Foto: Sony)

De viktigste forskjellene på fjorårets A1-modell og den nye KD-65AF8 ligger i utseendet. Mens A1 har en skrått tilbakelent staffeli-design står AF8 rett opp og ned som en vanlig TV. Baksiden er slankere og bedre tilrettelagt for veggmontering, slik at AF8 kan henges opp uten å stikke for mye ut. Alternativt kan man bruke den medfølgende bordsokkelen, som kun hever skjermen noen millimeter over bordplaten.

Den knapt synlige sokkelen gjør at Bravia AF8 bare svever noen få millimeter over bordplaten.

Nederste del av TV-en er litt tykkere enn resten, da den inneholder tilkoblinger, strømforsyning og basshøyttaler. Sony har for øvrig videreført den avanserte ”Acoustic Surface” teknologien der selve skjermoverflaten fungerer som høyttalermembran.

Denne kombinasjonen er med på å gjøre AF8 mer ordinær i utseendet, men også mer fleksibel etter vår mening. Om du skulle velge å henge den på veggen, og nøyer deg med den innebygde lyden, får du en svært lekker og diskré installasjon.

Brukervennlighet og finesser

Det har ikke skjedd så mye på smart-fronten siden sist. Bravia 65AF8 kjører den samme Android 7.0 plattformen som en rekke andre konkurrenter, og venter i likhet med disse på oppdateringer fra Google. En av de mest etterlengtede finessene er muligheten for stemmestyring via tjenester som Google Assistant.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Sony har heller ikke sett noe behov for å oppdatere fjernkontrollen, som etter vår mening begynner å dra litt på årene. Her er det mange knapper du sjelden kommer til å bruke, og det fremstår ikke alltid like logisk hvilken meny-knapp du skal trykke på for å komme dit du vil. Dette er en IR-basert fjernkontroll som må pekes rett mot TV-en, hvor sensoren sitter montert i bunn. Det forekom ofte under testen at vi måtte gjenta trykkingen da TV-en ikke reagerte på første kommando.

Apropos trykking: Som seg hør og bør har Playstation-produsenten sørget for en egen spillmodus for deg som er ihuga spillentusiast, og vil ha lavest mulig forsinkelse. Vi målte Bravia AF8 til rundt 30 millisekunder (1080p) med vår Leo Bodnar måler. Det er tilfredsstillende, men langt fra rekordraskt i dagens marked. Input lag i 4K-modus skal visstnok være noe raskere, men det fikk vi ikke målt, dessverre.

Bildekvalitet

De som kikker på en TV i high-end klassen gjør det nok aller mest for bildekvaliteten sin del. Her kommer 65AF8 godt spekket med et høyverdig OLED-panel fra LG Display, kombinert med Sonys hittil råeste bildeprosessor ”X1 Extreme”. Men siden AF8 er basert på nøyaktig samme tekniske plattform som A1, er det snakk om fjorårets panel og prosessor snarere enn noe som er splitter nytt og banebrytende.

Bravia AF8 leverer – omtrent som forventet – en bildekvalitet som er bortimot identisk med Bravia A1. Sony-skjermen har for det første et helt fantastisk svartnivå, og kan være svart som natten når handlingen krever det. En mørk og mystisk Netflix-serie som Stranger Things er som skapt for å sees på en OLED-skjerm! Sony viser hvordan det hele skal gjøres. Følelsen av dybde og dynamikk er helt suveren – selv sammenlignet mot potente LCD-konkurrenter som Samsung flaggskip QE65Q9FN, eller Sonys egen 65XF9005 LCD med LED-baklys. Til og med når vi betrakter Sony OLEDen i et totalt mørklagt rom, er det umulig å se noe tegn til ”tomgangslys” fra panelet. Det føles omtrent som handlingen på skjermen materialiserer seg foran oss i levende live!

OLED-panelet skal selvsagt ha mye av æren for den imponerende kontrasten, men Sonys egen bildebehandling har også en finger med i spillet. Bravia AF8 greier å grave frem detaljer i mørke områder, som går tapt på en del av konkurrentene. Fargene er meget presise og skarpheten er sublim – også under bevegelse.

Med fotball-VM rett rundt hjørnet er det naturlig å se på hvordan AF8 håndterer ballspillet, og den er slett ingen sinke. Sonys-skjermen har ingen problemer med å følge ballen, og panorerer over gressbanen uten oppbrytninger, rykk eller støy. I tillegg har den som OLED-skjermer flest, meget bred innsynsvinkel. Absolutt en av de beste skjermene å se fotball med!

Hva med HDR?

Når det kommer til lysstyrken er det tydelig at Sony har valgt en litt annen bildefilosofi enn LG. Ved siden av AF8 hadde vi for anledningen stilt opp en splitter ny LG OLED65C8, og det er ingen tvil om at LG-skjermen har merkbart mer punch og glød i lyse partier. Dette kommer godt frem i scener med mye solskinn, lykter, flammer og lignende ”highlight” effekter. Sony-skjermen kan heller ikke måle seg med de kraftigste LED-skjermene når det kommer til lysstyrke.

Bravia AF8 fikk nylig en etterlengtet oppdatering med støtte for det populære Dolby Vision HDR formatet. Dolby-formatet åpner for et litt større og mer varierende dynamikkområde dersom innholdet støtter dette. I første rekke er det kun via innebygde apper som Netflix vi får glede av Dolby – eksterne enheter som Blu-ray eller Apple TV krever en særskilt oppdatering. Bildekvaliteten får et merkbart løft med Dolby aktivert, men vi får ikke den samme “wow”-effekten fra Sony-skjermen som det LG OLED C8 er i stand til å gi.

Midlertidig innbrenning?

Innbrenning på OLED-skjermer har vært et tema den siste tiden. I likhet med plasmaskjermene for noen år siden, kan det forekomme at lyse, statiske objekter slik som kanal-logoer, menyer eller teksting blir hengende igjen som et synlig omriss eller skygge på skjermen. Det dreier seg hovedsakelig om midlertidig innbrenning som blir borte etter en kort stund. Vi erfarte under testen av Bravia AF8 at enkelte typer innhold (spesielt målevindu brukt til kalibrering) forble synlig en stund etterpå. Dette ble imidlertid borte da vi restartet TV-en, og forekom ikke spesielt sjenerende – men er verdt å ta med seg. Vi har ikke opplevd lignende tendenser med LCD-LED skjermer.

Kalibrering av Sony KD-65AF8

Å kalibrere KD-65AF8 er en relativt enkel affære, da Sony-skjermen ikke har noe avansert kalibreringssystem/CMS – kun 10 punkts hvitbalanse. Dermed fikk vi ikke rettet opp de relativt små avvikene i fargebalansen (spesielt noe i magenta). Sony-skjermen har imidlertid en god fargedekoder, med gode måleresultater slik den kommer fra fabrikk. Fargepunktene ligger der de skal være uten større avvik.

X1 Extreme bildeprosessoren leverer den kanskje beste bildebehandlingen i bransjen. Når vi skriver kanskje er det fordi nye konkurrenter har kommet til siden sist. I tillegg har Sony selv hintet om en kommende ”X1 Ultimate” bildeprosessor som trolig blir å finne i en ny flaggskip-modell før eller siden.

I likhet med forgjengeren A1 har ikke KD-65AF8 den mest imponerende lysstyrken. Der konkurrenten fra LG kan levere opp mot 800 nits med full spiker, må Sony-skjermen nøye seg med rundt 650 nits, og litt mindre futt i de lyseste nyansene.

Lydkvalitet

I Sony KD-65AF8 sitt tilfelle fungerer faktisk selve TV-skjermen som høyttaler. Sony bruker nemlig små ”aktivatorer” til å vibrere bildepanelet i takt med lydsignalet, kombinert med en ordinær basshøyttaler på baksiden. Denne løsningen har også fordelen ved at lyd og bilde kommer fra nøyaktig samme punkt, og gir bedre sammenkobling og ”synk” mellom det man ser og hører. Det låter overraskende bra. Lyden er fyldig, klar og distinkt – god nok til å klare seg uten separat lydplanke.

Konklusjon

Sony KD-65AF8 ligger veldig tett på den kritikerroste A1 OLED, og er mest av alt et supplement til den populære high-end modellen. Med sin superslanke konstruksjon og usynlige høyttalere er AF8 et bra alternativ for deg som vil ha samme høye ytelse på bilde og lyd, men foretrekker en mer rettstilt design. 65AF8 har klassens kanskje beste lydsystem, og bildekvaliteten den serverer er til tider ganske ekstrem! Den virker imidlertid litt for lik fjorårets A1-modell til å bli en soleklar favoritt, men er absolutt verdt en anbefaling. Vi er likevel spente på om ikke Sony vil dra en ”AF9” eller tilsvarende referanse-TV opp av hatten i løpet av sesongen …

picture2 Sony Bravia KD-65AF8
<
>
Den knapt synlige sokkelen gjør at Bravia AF8 bare svever noen få millimeter over bordplaten.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Størrelse/type: 65” 4K OLED

Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Android 7.0

Innganger: 4 HDMI, 3 USB

Utganger: Optisk digital lydutgang

HDR: HDR10, Dolby Vision (kommer)

Annet:

Web: sony.no

Pris: 37995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×