nyhet

Google Home på norsk: Er smarthøyttalere «det neste store»?

Er smarte høyttalere fremtiden? Vil vi snakke til dem? Google Home er den første av dem til å snakke norsk.

Skrevet av / 09.10.18 - 07:02
Google Home på norsk: Er smarthøyttalere «det neste store»?

I fjor satt jeg i et diskusjonspanel under Bylarm i Oslo. Høyttalerne som skulle bli ”det største siden smarttelefonen” og revolusjonere hvordan vi konsumerer musikk på. Høyttalerne ”alle vil ha”.

Undertegnede er alltid skeptisk til ”det neste store”. Det er bare et tidsspørsmål før det kommer en ny trend som revolusjonerer alt, og smarte høyttalere som man kan snakke til har absolutt potensialet til å bli en slik trend. Amazon Echo har solgt bra i USA siden lanseringen i 2014, men har etterhvert sett seg overtatt av Google Home.

Nå er altså Google Home og Home Mini offisielt del av det norske smarthøyttalermarkedet.

Smarthøyttalerne styres med stemmen ved hjelp av den digitale assistenten Google Assistent, som gjør det mulig for brukerne å stille spørsmål og få svar på norsk gjennom enheten. Google Home og Google Mini blir tilgjengelig i butikk fra 24.oktober, men allerede i dag er det mulig å forhåndsbestille.

Ekko-kammer?

Spørsmålene jeg stilte meg i Bylarm-panelet var om slike høyttalere etter hvert vil bli en hindring i å oppdage ny musikk, men i stedet hele tiden spille musikk som allerede er på repertoaret vårt. Eller sagt litt flåsete: Vil Amazon Echo i virkeligheten bli Amazon Echo Chamber?

– Du må kunne gi den kommandoer som er kompliserte, så du kan bruke den til å oppdage, eller fordype deg i ny musikk, og ikke bare musikk som allerede blir spilt på Topp 50-listen, sa jeg den gang.

Warner Music Norways markedssjef Bjørn Reinfjell kunne fortelle at selv om ikke smarthøyttalere blir en driver for å oppdage musikk, trenger ikke det å bli et problem for plateselskapene.

– Kanskje det å oppdag ny musikk ikke er det du er ute etter når du bruker disse? Kanskje det å oppdage musikk er noe du gjør andre steder, i andre situasjoner?

På den måten kan disse oppdagelsene i andre situasjoner fôres inn i musikkalgoritmene som smarthøyttalerne velger for lytteren.

Og han har et klart poeng. Det er en tid for alt, og smarthøyttalere vil nok bli en del av vår musikalske hverdag. Og det er ikke vanskelig å se for seg at folk med nedsatt bevegelse eller av andre grunner ikke kan eller ønsker å dra frem mobilen hele tiden når de vil høre på musikk, vil ty til stemmen fra tid til annen.

Sensur

Jeg hadde en annen bekymring også:

– Jeg bekymrer meg litt i disse tider, når vi blir meget lett fornærmet over mye. Vi blir fornærmet for alt! Hvis du er en undergrunnsartist, vil du antakeligvis fornærme enkelte mennesker. Det vil antakelig bli enklere å bli sensurert av denne typen algoritmer, og alt er jo eid av private selskaper. Jeg er litt engstelig for at undergrunnsmusikken i denne sammenhengen.

Dette gjenstår selvsagt å se. Og det er jo ikke bare musikk som står på agendaen med slike høyttalere. De kan gjør alt fra høytlesning av oppskrifter, til å fortelle deg om du må ha på deg regntøy.

Smarthjem

Og mer avansert, høyttalerne snakker med andre smarte dingser i huset. I det øyeblikket du sier ”Se film”, kan lyset dimmes og markisene gå ned, mens TV-en går til riktig kanal og bildeinnstillinger til kveldens høydepunkt.

Eller, du har satt kalenderen for et møte om morgenen, og smarthøyttaleren vet akkurat hva møtet skal dreie seg om, om dette er en person du kan være nervøs for å møte, og kanskje spille deg ”Eye of the Tiger” for å motivere det til møtet.

Potensialet for slike smarthøyttalere er enormt, og om markedet forstår det og setter pris på det, så kan dette faktisk bli ”the next big thing”. Det gjenstår å se.

Google Home først i Norge

Vi kan nå virkelig begynne å ta del i det her hjemme, med lanseringen av Google Home. Som altså kommer den 24. oktober og da vil snakke norsk.

Prisen på Google Home blir 1.499 kroner, mens den lille Google Home Mini blir 599 kroner. Sistnevnte kan alt den største kan, inkludert å prate med resten av smarthjemmet, den er bare mindre og da ikke like kraftig på lyd. I USA finnes også en større Google Home Max, men denne later ikke til å bli lansert her hjemme med det første.

Andre produkter med innebygd Google Home / Google Assistent:

  • Panasonic SC-GA10            2500 kr
  • Sony LF-S50G                      2000 kr
  • Kygo B9/800                         1999
  • JBL Link 10, 20, 300, 500  1000-3000 kr

I tillegg har det smarte overvåkningskameraet Nest Cam IQ innebygd Google Assistent, og koster 3590 kr

Sonos har også lenge sagt de er på vei med Google Home-støtte i sine høyttalere One og Beam, men kunne ikke i går bekrefte hvor langt de har kommet med dette:

– Vi arbeider akkurat nå for å integrere Google Assistant. Vi har dessverre ingen eksakt dato å dele for øyeblikket (gjelder både på engelsk og norsk / andre nordiske språk), svarte PR-manager Sabrina Kim på en e-post.

Skjermer som støtter Google Home:

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Tivoli Audio slipper ny høyttaler – uten radio

Offisielt: Nå er JL Audio en del av Garmin

DALI 40 år - feirer med heftige high-end høyttalere

Dynaudio i bærekraftig treverk

Episk drønn fra UE

Fullstendig vanvittig subwoofer

Scroll to Top