Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Hodetelefoner for alle på CES

Både hodetelefoner og ørepropper ble selvsagt vist frem på årets CES-messe. Også noen temmelig snodige.

Skrevet av / 06.01.22 - 12:17
Hodetelefoner for alle på CES

Det blir ikke messe uten lyd, og det overrasket ingen at vi fikk se nye hodetelefoner på CES-messen. Mest fokus var det på helt trådløse ørepropper og gaming-headset, men også klokker med aktiv støydemping ble tatt frem. Og noen mer snodige saker, skulle det vise seg.

Helt trådløse ørepropper

JBL Live Pro 2
JBL Live Pro 2. Foto: JBL

JBL med 10 timer i øreproppene

Den største nyheten innen trådløse ørepropper er batteritiden, som nå har økt. Og godt er det, for helt trådløse ørepropper har gjerne litt kortere batteritid enn vi ønsker.

Blant de som satser på trådløse ørepropper med lang batteritid, er JBL. Live Pro 2 har utstikkere som holder hele seks mikrofoner for best mulig stemmegjengivelse på samtaler. Men det viktigste trekkplasteret er hele 10 timers batteritid i øreproppene alene. Legg til ladeetuiet, og du får til sammen 40 timer med dine favoritt-spillelister eller -podkaster! Aktiv støyreduksjon er også på plass.

Les også Se de kuleste dingsene fra verdens største tech-messe CES-messen i Las Vegas er stedet man finner teknologiske nyheter. Både de store og nyskapende - og de litt mer snodige
JBL Live Free 2. Foto: JBL
JBL Live Free 2. Foto: JBL

Ønsker du ikke utstikkerne, er JBL Live Free 2 av det mer tradisjonelle slaget. Ytelsen skal være ganske lik, men du får nok ikke den samme talekvaliteten, og spilletiden er nede i 7 timer i proppene, og 28 timer ekstra fra etuiet. Ikke gæli’ det, heller!

JBL Reflect Aero. Foto: JBL
JBL Reflect Aero. Foto: JBL

Ønsker du propper for en mer aktiv treningshverdag, kanskje JBL Reflect Aero mer for deg, med både støv- og vanntetthet (IP68). Opptil 24 timers avspilling, med 8 timer fra proppene.

Vi forventer at Live Pro 2 og Live Free 2 havner på rundt 1500 kroner, mens Reflect Aero blir noen små hunderlapper dyrere.

Belkin Soundform Immerse. Foto: Belkin
Belkin Soundform Immerse. Foto: Belkin

Ny toppmodell fra Belkin

Åtte timer fra proppene får du også hvis du velger Belkins nye toppmodell, Soundform Immerse. De har også mer effektiv støykansellering, med mikrofon utenpå og på innsiden av øregangen, som bedre skal oppfatte og kansellere ut lyd fra miljøet rundt deg. aptX HD skal gi bedre lyd, og større høyttalerelementer enn normalt (12 mm), skal sørge for bedre dynamikk og kontroll i bassen. Prisen vet vi ikke, men Belkin er ikke kjent for å ha de aller dyreste proppene. Koster de stort mer enn 2000 kroner, blir vi overrasket.

Renser Luften! Ible Airvida E1. Foto: Ible
Renser Luften! Ible Airvida E1. Foto: Ible

Ørepropper som renser luften

De mest iøynefallende øreproppene på årets CES var det likevel Ible som sto for. Airvida E1 renser nemlig luften rundt deg!

Vel, egentlig markedsføres Airvida E1 som en personlig luftrenser. Det er nemlig luftrensere Ible fokuserer på, og de hevder at deres luftrensere fjerner inntil 99,9 prosent av virus fra luften – og 99,7 prosent av koronaviruset!

Den siste påstanden vil vi ikke tro det skal litt til at de får lov å markedsføre her til lands, men tanken er i hvert fall at du går med en luftrenser rundt nakken, og luften rundt deg blir renere. Airvida E1 har i tillegg ørepropper, slik at du kan høre musikk mens du går rundt i ren luft. Produktet skal også hjelpe mot generell luftforurensning.

En tanke: At produktet renser nesten alt av virus som kommer inn, kan hende produsenten har belegg for. Men det vil selvsagt ikke si at produktet klarer å suge inn alt av virus – og ellers dårlig luft – rundt deg, for så å rense den. At det knøttlille produktet har nok kraft og luftgjennomstrømning, har vi liten tro på.

SHOKZ OpenRun Pro
Shokz OpenRun Pro. Foto: Shokz

Shokz: Musikk rett i tinningen

Da har vi mer tro på det nye produktet fra Shokz, nemlig OpenRun Pro. Produsenten, som tidligere het Aftershokz, har nemlig i flere år vært kjent for sine beinledende hodetelefoner. Altså hvor lyden ikke går gjennom øret, men forplanter seg direkte gjennom tinningbeinet. OpenRun Pro er siste tilskudd, og adresserer det største problemet til slike produkter, nemlig bassrespons. Som regel er det ganske flate og trøtte saker som kommer fra bunnregionen i slike.

OpenRun Pro leverer lyden gjennom tinningbeinet foran øret, direkte inn til det indre øret. Det betyr at du hører miljøet rundt deg like godt som før, siden øregangen er åpen. Så glem støyreduksjon. Men det kan være kjekt når man trener, ikke minst fordi man slipper ørepropper som stapper ørevoksen inn i øret, hvor den blander seg med svette og blir myk, og risikerer tette øreganger. Det finnes også egne varianter myntet på svømming.

I tillegg til forbedret bassrespons i forhold til OpenRun, har OpenRun Pro fått batterier med lengre spilletid fra 8 til 10 timer, og formfaktoren er dessuten 20 prosent mindre. Ikke dumt!

Klokker på hodet

Svindyre: Mark Levinson No. 5909. Foto: Mark Levinson

Mark Levinson: De dyreste – og beste?

Øreklokker ble selvsagt også vist frem, og blant de dyreste trådløse vi hittil har sett ble levert av ingen ringere enn Mark Levinson. No. 5909 er deres aller første hodetelefoner, og disse er trådløse med aktiv støykansellering. Prisen er hele 1000 dollar, og vi regner med at det kan oversettes til rundt 10.000 kroner her til lands!

De som kjenner Mark Levinson fra før, vet at den amerikanske produsenten står bak noe av det mest vellydende som finnes på hi-fi-markedet. Derfor er det kanskje ingen overraskelse at det med No. 5909 satses på lydkvalitet, blant annet med høyttalerelementer (drivere) av beryllium. Et svært dyrt materiale, men som gir en meget god frekvensrespons – spesielt i diskantområdet.

Lydkvaliteten ivaretas med de beste Bluetooth-lydkodekene, som LDAC og aptX.

For prisen får du også 30 timers spilletid med støykansellering aktivert, eller 34 timer uten. 15 minutters hurtiglading kan gi hele seks timers musikkspilling.

Støykanselleringen skal takket være seks mikrofoner også være effektiv mot vind, som er hovedproblemet til denne teknologien. Vi får se.

Shure Aonic 40-L&B scaled
Shure Aonic 40. Foto: Shure

Lillebror fra Shure

En av de beste støydempende hodetelefonene er Shure Aonic 50. De gjør nesten alt rett, spesielt lyden er klokkeklar. De er derimot ikke sammenleggbare, og ved lansering var de temmelig dyre.

Dette har Shure nå adressert med de mer kompakte Aonic 40. De 50 mm driverne er krympet til mer normale 40 mm, og hodetelefonene kan foldes sammen. Hodetelefonene har litt lengre batteritid enn sin dyrere storebror (25 mot 20 timer), har også hurtiglading, noe Aonic 50 mangler.

Gaming

HyperX Cloud Alpha Wireless
HyperX Cloud Alpha Wireless har inntil 300 timers batteritid! Foto: HyperX

HyperX: 300 timers batteritid!

Innenfor spillkategorien bet vi oss spesielt merke i HyperX Cloud Alpha Wireless – som skal la deg spille i inntil 300 timer, før det må lades!

Hvorvidt dette faktisk stemmer, eller om man også må telle med stand-by-tiden – som en mus eller tastatur som holder i månedsvis før de må lades – gjenstår å finne ut av. I følge HyperX skal i hvert fall ikke hodesettet være spesielt mye tyngre enn sine forgjengere.

Ellers er 3D-lyd på plass med DTS Headphone X, og mikrofonbommen er både avtakbar og har aktiv støykansellering.

Master & Dynamic MG20
Master & Dynamic MG20 har berylliumdrivere og avtakbar bom. Foto: M&D

Master & Dynamic MG20: Luksus

Vi bet oss også merke i Master & Dynamic MG20. Et luksus-headset i magnesium, trukket i Alcantara kunstskinn, og med ekte lammeskinn rundt putene. Vi håper de sitter like behagelig på hodet som de ser ut. Men kanskje ikke, for disse er nemlig lukkede og ikke åpne, dermed vil du nok kjenne svetten i ørene etter en stund med gaming. På den andre siden isolerer du deg fra omverdenen, som jo er hva gaming dreier seg om.

Hodesettet simulerer 7.1 surroundlyd, og skal gi den aller beste lydopplevelsen takket være 50 mm berylliumelementer. Dyrt, og deilig.

Mikrofonbommen er avtakbar, slik at hodesettet også kan brukes som trådløse hodetelefoner på fargen. En Bluetooth-adapter med lav forsinkelse følger med, slik at lyden henger med bevegelsene i bildet.

alienware_tri_mode_headset
Alienware Tri-Mode. Foto: Dell/Alienware

Alienware: Gaming-hodesett med støykansellering

Fra Alienware kommer Tri-Mode, som er et trådløst gaming-headset med 3D-lyd og Dolby Atmos. 40 mm elementer er Hi-Res-sertifisert, og aktiv støykansellering fjerner støy utenfra ekstra effektivt. Mikrofonbommen er avtakbar, men Tri-Mode kan fremdeles brukes til telefonsamtaler takket være innebygd mikrofon.

Høyre øreklokke har berøringsfunksjoner.

JBL Quantum 910-L&B scaled
JBL Quantum 910. Foto: JBL

JBLs beste?

JBL lanserte ny toppmodell for gaming, nemlig Quantum 910. Som forgjengeren Quantum One har headset-et hodesporing, altså lydbildet skifter med hodets bevegelser. Hodesettet har en påkostet mikrofonbom, og kan kobles trådløst enten med Bluetooth eller USB. 24 timers batteritid har det også.

Det kommer også noen rimeligere modeller fra JBL, nemlig Quantum 810 og Quantum 610.

noveto-n1-L&B scaled
Følger ørene: Noveto N1. Foto: Noveto

Noveto N1: Usynlige «hodetelefoner»

Til slutt tar vi med en ekte kuriositet. Om Noveto N1 er et par «usynlige hodetelefoner» for stasjonært bruk, eller en lydplanke som lager lyd «bare til deg», er sikkert en diskusjon vi kan ta. Men det dreier seg i hvert fall om en slags høyttaler på skrivebordet, som stråler lyden direkte til hvert øre på lytteren. Du hører alt, mens ingen rundt deg hører noe som helst!

Vi har skrevet om teknologien før, og da het konseptproduktet Soundbeamer 1. Nå lanseres det kommersielt, og heter i stedet N1. Det har også fått en pris, nemlig 800 dollar.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Marshall rocker videre

Latterlig billig fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarger

Toppliste: Ørepropper og hodetelefoner til påskeferien

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top