Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

NYHET

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

Skrevet av / 12.03.19 - 11:25
Tidal gir studiolyd på iPhone

For to måneder siden kom nyheten om at Android-telefoner hadde fått MQA-støtte. Nå har iPhone kommet etter. Dette gjelder utelukkende for Tidal-brukere, ettersom dekodingen av filene ligger i Tidal-avspilleren.

Les hele pressemeldingen her (pdf)

Tidal har lenge vært den eneste strømmetjenesten her til lands med ekte CD-kvalitet på musikken. Den strømmes nemlig i tapsfritt FLAC-format (ALAC hvis du bruker iPhone eller andre iOS-enheter). Etter hvert kom også utvalgt musikk i Master-lydkvalitet, med høyere oppløsning enn CD. Dette takket være at musikken var enkodet i MQA-format – som kort fortalt gir høyere oppløsning enn CD, men digitalt pakket på en måte som opptar liten nok båndbredde til at det fremdeles er praktisk å strømme. Dette gjaldt først for desktop-versjonen av Tidal, for Mac og Windows-PC, men nå har den forbedrede lydkvaliteten altså også kommet til både Android og iOS.

Uendelig oppløsning?

MQA støtter i prinsippet uendelig oppløsning (det høyeste vi har funnet til nå er 352,4 kHz, men 768 kHz sies å være på vei). Dette krever imidlertid en kompatibel MQA-sertifisert DAC i andre enden. Du kan koble til en slik med Camera Connector Kit, og få full oppløsning på MQA-filene. Bruker du den Lightning hodetelefonovergangen  som følger med iPhone, vil du være begrenset til maksimalt 96 kHz oppløsning, da dette er maksimal oppløsning dersom musikk-programvaren skal foreta hele dekodingen.

Dette bør likevel være et merkbart steg opp fra vanlig 16-bit CD-kvalitet, men du bør som alltid ha et par skikkelige hodetelefoner – med kabel – for å få skikkelig utbytte.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top