Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Kommentar

Bedre lyd med ren strøm

Ren strøm blir viktigere, jo dyrere og bedre hi-fi-komponenter du har. Du trenger et strømfilter!

Skrevet av / 29.01.22 - 09:00
Bedre lyd med ren strøm
comment Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Når det kommer til hi-fi og jakten etter bedre lyd, er det enkelte kategorier jeg skyr som pesten. Ikke nødvendigvis fordi det er humbug og overtro (det er mye av det og), men fordi jeg ikke klarer å finne noen vitenskapelig logikk på at det skal funke. Dempeføtter til mangfoldige tusener til både forsterkere og digitale kilder er høyt oppe på listen over ting jeg aldri kommer til å gjøre test på.

Les også Bedre lyd med strømkontroll Støy er absolutt ikke noe man vil ha, og strømrens er en effektiv måte å bli kvitt støyen på.

Strømfilter og -kabler var også på den listen i mange år. Riktignok har jeg i løpet av mitt voksne liv overvært seanser på hi-fi-messer, hvor det var vanskelig å påstå det ikke var forskjeller å høre, selv mellom to ulike strømkabler. Men på vei hjemover sluttet jeg å tenke over det, og gikk tilbake til mitt hi-fi-anlegg, plugget rett i veggen med uskjermede, svarte strømkabler. Og fikk bekreftet at, joda, det låt fortsatt bra.

Keith Martin IsoTek
Keith Martin fra IsoTek demonstrerte Corvus hos Oslo Hi-Fi Center i 2017. Foto: Geir Gråbein Nordby

Når lyset ikke lenger kan slukkes

Det gikk mange år før jeg bega meg ut på å utforske dette med strøm. Jeg hadde hørt flere forklaringer på hvorfor det er viktig, men kjøpte det vel egentlig ikke.

Det var under en seanse med Keith Martin fra IsoTek at lyset tente seg, og siden har det nektet å slukke.

– Kort fortalt har du to typer støy i strømnettet hjemme, sa Keith tilbake i 2017. Du har differensialstøy, hvor alle produkter tilkoblet stikkontakten sender støy tilbake i strømnettet og påvirker hverandre. Så har du fellesstøy (common mode noise), altså RF-støy eller elektromagnetisk interferens (EMI), som all distribuert strøm er smittet med. Dette fordi alle strømførende ledere fungerer som antenner, og lekker støy til hverandre.

Shunyata 60 Hz stoy for og etter
Shunyatas egne målinger av 60 Hz støy, med og uten deres filter.

Elektromagnetisk støy

Vi lever med elektromagnetisk støy rundt oss hele tiden. Og du trenger ikke bo ved et kraftanlegg eller under en høyspentledning for å være utsatt. En svitsjet strømforsyning kan alene gjøre ugagn. Du vet, en sånn klump i veggen som gir strøm til internettruteren eller laptopen din, eller lader mobilen din. Men hvis du tenker over det, eller tar en runde rundt i huset ditt, vil det gå opp for deg at det er svitsjet strøm overalt.

Din TV, satellittmottaker, lydplanke, printer, PC, trådløse multiromshøyttalere og det meste annet i hjemmet bortsett fra hvitevarene, bruker svitsjet strømforsyning. De er nemlig mye raskere og mer effektive i å levere strømmen apparatene trenger, sammenlignet med lineære strømforsyninger. Ulempen er at en slik strømforsyning lager en god del elektromekanisk støy.

De vanlige, svarte strømkablene kan forverre problemet.

– Et stykke kabel er en leder, som igjen er en antenne. Enten den ligger på bakken eller er trukket vertikalt vil den plukke opp radiofrekvenser, akkurat som teleskopantennen på bordradioen din. Og alle disse billige svarte 100-kroners strømkablene er forferdelig dårlige med tanke på dette, sier Keith.

psu Standard EU
Hjemmet er fullt av svitsjede strømforsyninger, som er stygge støykilder. Foto: Creative Commons

Differensialstøy

Den andre typen støy kan vi kalle differensialstøy, hvor produkter koblet til samme strømkurs smitter støy over i hverandre, er kanskje et større problem for hi-fi-anlegget.

Igjen er svitsjede strømforsyninger verst. De har mye mer differensialstøy enn lineære strømforsyninger, og når man summerer all støyen, får du mye mer forvrengning på strømnettet med svitsjede strømforsyninger, enn med tradisjonelle.

Du trenger et effektivt nettfilter

Av nevnte grunner selger jeg herved inn behovet for et godt nettfilter. Og etter å ha hørt og testet noen ulike, er jeg enda mer sikker i min sak. Som en fin bonus får du også et effektivt overspenningsvern på kjøpet.

Isotek EVO3 Corvus Initium2
Isotek EVO3 Corvus er et rimelig nettfilter, som gir et stort løft i lydkvalitet på tilkoblede komponenter. Hele ni uttak gir en ekstra god samlet effekt. Foto: Geir Gråbein Nordby

IsoTek EVO3 Corvus: Imponerende bra

Den største aha-opplevelsen fikk jeg med det rimelige nettfilteret EVO3 Corvus, fra nettopp IsoTek. I kontrast til å ikke gjøre noen ting løftet det lydkvaliteten så til de grader i mine eksisterende komponenter, at jeg ikke klarte å sende det fra meg igjen. Det opplevdes som om lyden var helt i fase for første gang, og det jeg tidligere trodde var et bra stereoperspektiv plutselig hørtes grumsete og tilslørt ut.

For 8000 kroner gir Corvus-filteret effektiv filtrering til hele ni komponenter, slik at du får koblet til alle dine hi-fi-komponenter og mer til. Forbedringen skjer da i hvert eneste ledd i kjeden, og jeg lover deg at det gjør et godt hi-fi-anlegg enda bedre.

Tangent Ampster BT II
Tangent Ampster BT II er en god forsterker til prisen, men det er ikke her du skal bekymre deg om strømfilter og ren strøm. Foto: Tangent

Mindre forskjell med billige komponenter

Forskjellene blir derimot mindre med dårligere utstyr. Billige forsterkere under 5000 kroner har gjerne en såpass dårlig strømforsyning uansett, at det ikke gjør dem så mye bedre om de får ren strøm. Men om du først har en kontakt til overs i filteret ditt, bør den selvsagt kobles til likevel. Om ikke annet så slipper du at den forurenser strømnettet ditt ytterligere.

I Corvus-filteret er ingen av kontaktene koblet i serie, men alle er individuelt koblet direkte til filteret på innsiden. Dermed smitter de ikke hverandre med differensialstøy. Det største kompromisset ligger i at de deler det samme filteret, og lyden kunne blitt enda bedre om alle kontaktene hadde hvert sitt filter. det er dermed mulig å få enda bedre lyd. Men neste steg opp på kvalitetsstigen vil ikke gjøre like stort utslag. Herfra er det slik at hver forbedring koster en del.

Shunyata Hydra Delta D6
Shunyata Hydra Delta D6 hjelper virkelig på lyden, men så koster den også 42.000 kroner … Foto: Lasse Svendsen

Hakeslepp med Shunyata Hydra Delta 6

Med Corvus ble jeg bitt av strømbasillen. Jo dyrere og bedre produkt som sto tilkoblet, jo større var gjerne forskjellen i lydkvalitet mellom å bruke filteret og ikke. Det spilte egentlig ingen rolle om forsterkeren var såkalt “digital”. Digital kan rett og slett bety at den har svitsjet strømforsyning, men det kan også være forskjell i selve måten å forsterke på. Uansett, enten det var Hegel, McIntosh eller Devialet som var tilkoblet, så var forskjellene åpenbare.

Men det er fortsatt rom for forbedring. Noe vi merket oss da vi fikk Shunyata Hydra Delta D6.

Der og da ble vi nesten mer irritert enn imponert, over hvor mye strømfiltrering hadde å si:

“Det virket som om de store Sonus faber-høyttalerne forsvant i løse luften, og rommet utvidet seg. Klaverklangen hang mektig midt i rommet, og vokaler strømmet vektløst rundt mens bassdynamikken naglet oss til Ekornes-stolene.

Vi kikket på hverandre igjen, Geir slo ut med armene, og jeg sank resignert ned i den oransje stolen. Faen.” – Lasse Svendsen

Shunyatas strømkabler og -filtre er i utgangspunktet produkter fra sitt søsterselskap Clear Image Scientific, som driver med kabler og strømkontroll til medisinske apparater, hvor det er fundamentalt viktig at man kan lese av data som hjerterytme uten interferens eller støy på signalet.

Like viktig er det ikke med god lyd som et hjerte som funker, men prinsippet fungerer i hvert fall like godt på audiofilt utstyr, mener Shunyata, som selvsagt har mer eksklusive kabinetter på sine produkter.

IsoTek EVO3 Sigmas strømfilter IsoTek EVO3 Sigmas har to 16A og fire 10A uttak, og fungerer utmerket.
<
>
IsoTek EVO3 Sigmas har to 16V uttak og fire 10V. Den fungerer glimrende, men det bør den også til 38.000 kroner. Foto: Geir Gråbein Nordby

Isotek EVO3 Sigmas: Enda nærmere himmelen

Isotek og Shunyata har ulike tilnærminger til det samme problemet, men de fungerer begge ypperlig.

For tiden har jeg IsoTek EVO3 Sigmas hjemme. Et langt mer påkostet filter enn Corvus, og montert i et skikkelig hi-fi-kabinett. Her får du to 16A kontakter til strømkrevende komponenter – som et par mono effektforsterkere eller aktive høyttalere. I tillegg sitter fire 10A kontakter, til komponenter som trenger mindre krutt. Forforsterker, DAC og hodetelefonforsterker kan alle plugges i her. I Sigmas er alle støpsler tilkoblet et eget, dedikert filter, der hvor Corvus har ett felles filter som alle kontaktene deler på.

I tillegg til mine hi-fi-komponenter har jeg min stasjonære PC tilkoblet, med en 1000 watts strømforsyning og en prosessor og GPU som konstant lugger i strømforsyningen og normalt vil forsøple strømnettet. I oppsettet står også den fantastiske forsterkeren Devialet Expert 250 Pro.

EVO3 Sigmas er ikke et nytt filter, men ble lansert så tidlig som 2014. Men en god konstruksjon er en god konstruksjon, og det leverer varene på fantastisk vis. Drar vekk lag på lag med støy, og avslører musikken i sin helhet.

Jo mer dynamikk det er i musikken, desto mer hakeslepp får man. Klassisk musikk åpenbarer seg, mens instrumentene i blues og jazz får fritt utfolde seg. Nesten som å føle rommet fylles av sigarrøyk og svettelukt jazzklubben.

Sbooster BOTWII
Sbooster BOTW P&P ECO MKII i 5V-utgave har fått plass foran journalistens USB-DAC. Pris: 3900 kr. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bytt ut de små strømforsyningene

Til slutt vil jeg slå et slag for å erstatte de dårlige svitsjete strømforsyningene, spesielt på utsatte produkter som platespillere og DAC-er.

For eksempel har jeg et problem med strømforsyningen fra nevnte PC, med hørbart støy som forplanter seg inn i USB-kabelen som går inn i DAC-en min. Enkelte DAC-er er verre enn andre, men ingen av dem får bort støyen helt. Hver gang jeg drar musa over musematta, kommer en svak elektrisk durelyd som forplanter seg inn i DAC-en. Ja, også digitale komponenter har i høyeste grad analoge problemer.

Løsningen var å kutte den strømførende ledningen i USB-kabelen, og erstatte den med ren strøm, i dette tilfellet fra en Sbooster BOTW P&P ECO MKII i 5 volts utgave. Denne bruker jeg nå, enten jeg skal drive en USB-DAC som får all strøm gjennom USB-kabelen, eller om jeg skal bruke USB-inngangen på en DAC som har egen strømforsyning. Resultatet er i begge tilfeller at den hørbare støyen ikke bare er borte, men også at lyden er markant bedre.

Strøm gjør virkelig forskjell

Uten at jeg fullt ut har forstått det tekniske bak strømforurensning, og hva et strømfilter faktisk gjør, er det ingen tvil om at det har en funksjon. I noen tilfeller en stor funksjon. Lyden blir markant renere, og stereoperspektivet skarpere fokusert, med et nettfilter som fungerer.

De kommer i ulike prisklasser og fasonger, og noen fungerer bedre enn andre. I Norge har vi en utfordring hvor jord er en aktiv del av strømmen, og nettfilter som fungerer ved å dumpe støy til jord vil ikke fungere like bra her til lands. Så vær litt på vakt.

Og husk, at når du først har investert i et filter, gir det plutselig mye mer mening med skikkelige strømkabler. Men du trenger ikke gå bananas av den grunn, det aller viktigste er at kablene er godt skjermet. Slike får du til under tusenlappen.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

7 hendelser på “Bedre lyd med ren strøm”

 1. Hei, driver å bygger et lydrom og har 2 dedikerte strømkurser inn til komponentene, men der den ene kursen også må betjene lys og projektor. Vil dette vesle forbruket “støye” slik at det vil ha en innvirkning?
  Og i tilfelle, da velger jeg å koble lys etc på samme kurs som effektforsterkere og ikke på samme kurs som forforsterker, DAC etc?

 2. Helge Olsen

  Hei
  Jeg har nå i lengre tid forsøkt å forstå dette med uren strøm og strøm rensing, samt kabel skjerming m.m. Hos alle de produsentene jeg har vært innom som leverer slikt utsyr kan ikke vise til transparente labtester for sine påstander og produkter. Viser også til en av de mest anerkjente audio ingeniører i verden hva gjelde dette tema. Audio Science Review . Vedlegger en link til en test av slikt utstyr. De har testet ett stort utvalg av slike produkter uten å finne evidens for noe som kan forbedre vår opplevelse av lyd. se eks. denne: https://www.youtube.com/watch?v=XolFn8QTEHE

 3. Har dere noen erfaringer med strømrens på aktive høyttalere?
  Det hadde vært interessant å høre om 🙂

 4. Helge Olsen

  Hei. Dere skriver sitat ” i Norge har vi en utfordring hvor jord er en aktiv del av strømmen, og nettfilter som fungerer ved å dumpe støy til jord vil ikke fungere like bra her til lands. Så vær litt på vakt”.
  Men dette apparatet dere testet har overspenningsvern og min ringe kunnskap om slikt forteller meg at ”overspenning” eks. lyn eller annen plutselig uønsket økt strømmengde også blir dumpet ut til jord.
  Ble veldig usikker på hva dere egentlig mente med den setningen bare
  Hilsen Helge Olsen

 5. Martin Viktorin

  Hvorfor ikke også teste den aller nyeste IsoTek Aquarius V5 med både forbedret og fornyet teknologi?
  Byttet nylig til denne fra EVO3 Aquarius som jeg i flere år hadde mye glede av, men Aquarius V5 ga meg et hakeslepp. Mer dynamikk og detaljer og mye tydeligere 3D lydbilde. Både stemmer og instrumenter fikk mer kropp, lik disse høres i virkeligheten.

  1. Geir Gråbein Nordby

   Hei! Det kan godt hende vi vil gjøre en test av Aquarius V5. Sigmas er jo gammel nå, grunnen til at den ble nevnt her var at den ble sendt med et testprodukt fra OHC, og jeg opplevde såpass store forskjeller at jeg følte behov for å informere om det.

   Se derfor ikke på denne kommentarartikkelen som en test, men heller som nettopp en kommentar fra journalisten.

  2. Arne Ingvar Frøstrup

   Åssen stereoanlegg har du siden du hører så stor forskjell?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Revuelto får bedre lyd

Gitarformet kjendisspiller

Streamer og strømmeforsterkere fra Arcam

Heftig mono-toppmodell fra Mola Mola

Dansk debut det svinger av

Nå har de laget en DAC

Ultra-streamer fra Wiim

Concorde er tilbake

Denne så vi ikke komme

Denne har du neppe sett før

Polsk hi-fi er en greie

Spesialmodell i Lamborghini-farger

Scroll to Top