Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Hegel Viking: Er dette verdens beste CD-spiller?

Hegel Viking spiller kun CD-er, men skal til gjengjeld gjøre det bedre enn noen andre.

Skrevet av / 15.06.23 - 10:50
Hegel Viking: Er dette verdens beste CD-spiller?

I 2016 lanserte Hegel sin «siste CD-spiller noensinne», nemlig Mohican. En ren CD-spiller, helt uten digitale innganger, spesialutviklet for å trylle det aller beste ut av CD-samlingen.

CD-spilleren var lenge en suksess for Hegel, som ikke hadde noen planer om å pensjonere den. Men da AKM-fabrikken plutselig brant ned fire år senere, fikk ikke Hegel lenger tak i DAC-chipene som trengtes for å fortsette produksjonen. Mohican måtte dermed skrotes.

Les også Hegel-lansering overbeviser I Hegels lokaler fikk vi en demonstrasjon av CD-spilleren The Mohican og forsterkeren Röst. Og det ga mersmak!

Men Hegel har ikke tenkt å gi slipp på CD-ene med det første, for tror du ikke det nå kommer en arvtaker til Mohican. Deres «sisteste CD-spiller noensinne», kanskje?

Spilleren heter Viking, og er i følge Hegel enda bedre enn Mohican. «The best CD player we have ever made» står svart på hvitt i pressemeldingen.

Hegel_Viking_Det
Foto: Hegel

Derfor lager Hegel en ny CD-spiller

Grunnen til at Hegel nå lanserer en ny CD-spiller i high-end-klassen er at de synes strømming kan være knotete.

«I en verden full av alternativer for nedlasting av musikk, lydformater, komprimeringsmetoder og strømmetjenester, kan det å sette på litt musikk føles overveldende. Det som burde være enkelt og hyggelig, blir plutselig komplekst og stressende. Å spille en CD på Viking er ikke det. Det er bare glede. Viking er en ekte 16/44.1 CD-spiller, utviklet fra bunnen av for optimal ytelse med standard (Redbook) CD-er. Den er designet for å levere den mest trofaste lydgjengivelsen som mulig, ved å optimalisere komponentene for å gi et høykvalitets utgangssignal som er tro mot det originale opptaket.»

Les også Fabrikkbrann skaper DAC-mangel AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.

Vikingens historie

Med Hegels norske DNA er det kanskje på sin plass at navnet har falt på Viking. Valget kommer av at, i likhet med de norrøne forfedrene, tar Hegel eksisterende teknologi og forbedrer den. Det fantes nemlig båter lenge før vikingene, men de perfeksjonerte designen, slik at skipene kunne ferdes både nært kysten men også over de åpne hav. Som gjorde at de kunne ferdes over hele verden.

«CD-teknologien er kanskje gammel, men vi mener at når den er perfeksjonert, er det fremdeles det beste digitale mediet tilgjengelig.» Sterke ord, i en tid der musikk med mange ganger oppløsningen til CD-formatet ligger tilgjengelig for strømming og nedlasting.

Hegel_Viking_lifestyle 2
Foto: Hegel

Enkel, men eksepsjonell

Viking er Hegels første CD-spiller hvor disken mates inn og ut gjennom en «brevsprekk». Tidligere har de alltid brukt en tradisjonell skuff. Sprekken gir et mer elegant preg, spør du oss.

Innsenkningen på toppen av fronten står i stil med det nye forsterkersettet, P30A og H30A. Som journalisten virkelig elsket.

Ellers ser den sorte CD-spilleren ganske enkel ut, med OLED tegnrute med hvit punktgrafikk, og runde knapper med tydelige symboler.

Enkel, men eksepsjonell, mener Hegel. Fordi Viking kun skal spille Redbook CD-er (ikke SACD-er eller noe slikt), kan man legge alt fokus på at den skal gjøre akkurat den jobben med perfeksjon. Og dermed oppnå «uovertruffen oppløsning». Ved å kun gjøre én ting, slipper man å gjøre kompromisser. Her har man bevart tankegangen fra Mohican-spilleren.

Hegel_Viking_Front
Foto: Hegel

Spesiell laser og drivverk

Hegel har valgt laseren og drivverket de mener er de aller beste til å lese og hente ut dataene fra disken. DAC-en er også valgt fra øverste hylle, for å konvertere digitalt til analogt med minst mulig forvrengning. Og dermed avsløre alle nyanser i musikken.

En viktig detalj med Viking er at den ikke oppsampler eller gjør noe med signalet i det hele tatt. Ved å la signalet være nøyaktig som det er, kan DAC-en få lov til å yte sitt absolutt beste.

Les også Så mye mer enn rå muskelkraft Hegel P30A og H30A er svære greier, og veldig få mennesker har råd. Men det bare øker lysten på dette forsterkersettet. Som ikke har konto i nådebanken.

Hegel har sin helt egen master-klokke, som skal sørge for perfekt timing mellom drivverket og DAC-en. En kvartskrystall med veldig lite fasestøy og dessuten Hegels egen SoundEngine-teknologi som fjerner støy i det elektriske signalet, skal redusere jitterstøy til forsvinnende lave nivåer.

Også OLED-displayet er valgt ut ifra hva som forårsaker minst mulig støy fra strømforsyningen.

Analogdelen er utviklet spesielt for Viking. Både det analoge lavpassfilteret og linjeforsterkeren er utviklet av Hegel, og CD-spilleren har fullbalanserte analoge kretser for en mest mulig støyfri håndtering av signalet hele veien til forsterkeren.

Hegel_Viking rear
Foto: Hegel

Inn- og utganger

Hegel Viking har én balansert stereo XLR-utgang, ditto ubalansert RCA, og dessuten en BNC digitalutgang, med en impedans på nøyaktig 75 ohm. Som gjør den optimal med en hvilken som helst DAC. En auto-standby-funksjon har den også, og en aluminium fjernkontroll som også kan styre alle andre Hegel-produkter, setter prikken over i-en.

Hegel_Viking_Set_Front
Foto: Hegel

Hegel Viking: Tilgjengelighet og pris

Hegel Viking kommer i butikkene i september. Prisen forventes å bli et sted mellom 55.000 og 60.000 kroner.

Mer info: hegel.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Sonos hadde et ess i ermet

Revuelto får bedre lyd

Gitarformet kjendisspiller

Streamer og strømmeforsterkere fra Arcam

Heftig mono-toppmodell fra Mola Mola

Dansk debut det svinger av

Nå har de laget en DAC

Ultra-streamer fra Wiim

Concorde er tilbake

Denne så vi ikke komme

Denne har du neppe sett før

Polsk hi-fi er en greie

Scroll to Top