Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Hegels siste CD-spiller noensinne

Mohican er en ren CD-spiller, uten digitale innganger, spesialutviklet for å få CD-ene til å låte bedre enn noensinne.

Skrevet av / 18.06.16 - 09:00
Hegels siste CD-spiller noensinne

Hegel har bestemt seg for å ikke helt gi opp CD-formatet ennå. Tross alt selges det en god del CD-er fortsatt, og det finnes mange store musikksamlinger og ditto mange entusiaster der ute.

Les også: Test av Hegel HD30 high-end DAC

Derfor har de bestemt seg for å lage den aller beste CD-spilleren de klarer i 2016. Og stikk i strid med all fornuft, betyr det et rungende ”nei!” til alt av moderne finesser. Her får du ikke støtte for SACD. Her er ingen oppsampling, til tross for at de nyeste DAC-chipene fra AKM er om bord. Og hvis du skulle lure: Nei, det finnes ikke en eneste digital inngang. Dette er med andre ord en ren CD-spiller, som kjører i ekte 44,1 kHz / 16-bit – hele veien.

44,1
Å kjøre en høyoppløst DAC i 44,1 kHz oppløsning tillater i følge Hegel å benytte en type digital filtrering som ikke er mulig dersom man også skal tillate høyoppløste musikkfiler. Det gjør også at man kan gjøre selve DAC-kretskortet meget kompakt. En fordel når man opererer med høyfrekvente data.

Drivverket er et rent CD-drivverk fra Sanyo, og ikke et CD-ROM-drivverk som mange andre benytter i dag. Hegels egne servoer skal sørge for at drivverket har minimalt med påvirkning av digitalsignalet rett etter det er lest av CD-en.

SoundEngine
Det som gjør spilleren ekstra spennende, er at det er verdens første spiller til å benytte Hegels SoundEngine, som reduserer støy og forvrengning i realtid. Men i stedet for å gjøre dette i det analoge domenet, som deres forsterkere gjør, brukes SoundEngine til å redusere fasestøy – en type jitter – i det digitale domenet. Ved å rense opp i den lille ”forsterkerkretsen” som driver kvartskrystallen i masterklokken har Hegel etter sigende klart å redusere fasestøy til nærmest umålbare nivåer. Langt under den til deres egen high-end-DAC HD30.

Med andre ord skal Hegel Mohican gi enda bedre lyd fra dine elskede CD-er enn hva deres egen HD30 makter.

Og Hegel er meget klar over at det er galskap å lansere en ren CD-spiller i 2016. Til det siterer de faren til Alice In Wonderland:

– ”Yes Alice. You are crazy. Mad. Absolutely bonkers… but I’ll tell you a secret – all the best ones are.”

Å lage Mohican – den siste mohikaner – har vært diskutert hos Hegel siden 2010: “La oss lage den siste CD-spilleren. Den beste vi klarer. Ta med alt vi har lært siden vi lagde vår første CD-spiller i 1997.” Bare for å slå det fra seg igjen like etterpå. Men endelig har de hoppet ned i kaninhullet.

CD-spilleren kommer til å koste 45.000 kroner når den kommer i butikkhyllene i september.

hegel.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top