Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Effektforsterker for de utvalgte

Goldmund Telos 2800 er enestående - men du trenger to for stereo.

Skrevet av / 17.01.24 - 13:00
Effektforsterker for de utvalgte

Goldmund lager hi-fi i en klasse for seg selv. Ikke bare er kvaliteten på utstyret av ypperste sort, men det sveitsiske selskapet gjør seg gang på gang bemerket for en finish og et prisnivå som ikke kan sammenlignes med noe annet.

Selskapets siste nyhet er effektforsterkeren Telos 2800. Den har et kabinett i 12 mm tykk aluminium og en totalvekt på hele 59 kg!

Utgangseffekten er oppgitt til 365 W i 8 ohm og 450 W i 4 ohm. Dette er imponerende høy effekt, men ikke uhørt. Og den harmoniske forvrengningen, som er oppgitt til 1 % ved full effekt, har faktisk blitt overgått av mer beskjedne forsterkere.

Les også Bjørnesterk og temperamentsfull Britisk finesse møter østerriksk effektivitet i en kraftfull og dynamisk forsterker som kan sette høyttalerne dine på plass.

Men de sveitsiske ultra high end-spesialistene er ikke i tvil om hvor de vil hen – og hva det skal koste. På selskapets hjemmeside kan man lese at forsterkeren er bygget opp rundt en ringkjernetransformator på 3,2 kilowatt og en kondensatorbank på 109.600 uF. Kondensatorene er selvfølgelig spesialdesignet med Goldmunds varemerke.

Dette har sin pris, og en Telos 2800 koster 155 000 sveitsiske franc, tilsvarende ca. 123 000 euro. Eller rundt 1,4 millioner norske kroner. Og ettersom det er en monoforsterker, trenger du to stk. for stereo. Regn litt på det hvis du planlegger å bruke den i hjemmekinoen…

Les også De mest vanvittige forsterkeren vi har sett 2000 W i tre kabinetter.

Sånn sett virker den massive McIntosh MC2.1KW, som vi skrev om i forrige uke, nesten billig. Den koster bare en fjerdedel av Telos 2800.

Bakfra ser man kjøleprofilen som er integrert i det 12 mm tykke kabinettet. (Foto: Goldmund)

Ettersom Goldmund Telos 2800 er en ren effektforsterker, trenger du også en passende forforsterker. Her virker Goldmund Mimesis Signature som et naturlig – og relativt rimelig – valg. Faktisk kan du kjøpe to Telos 2800 og en Mimesis Signature til så lite som 3 millioner kroner.

Hvis du ikke vil gå på kompromiss i det hele tatt, bør vi for ordens skyld nevne at Goldmund også har en enda mer ekstrem forsterker i sortimentet, nemlig Telos 8800. Men den er ikke billig.

Mer info: Goldmund

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

WiiMs beste streamer - med pekeskjerm og romkorreksjon

Grenseløs forforsterker fra TAD

B&O med super-eksklusiv CD-spiller til en halv million kroner

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Lyd & Bilde
Scroll to Top