Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 05Delta

Nyhet

Storstreiken i Hollywood går mot en løsning

Hollywood-produksjoner er lammet av tidenes dobbeltstreik - når går det mot en løsning på den bitre konflikten.

Skrevet av / 25.09.23 - 09:50
Storstreiken i Hollywood går mot en løsning

Helt siden begynnelsen av mai har brorparten av manusforfatterne i Hollywood vært ute i en av historiens mest omfattende streiker for film-/seriebransjen.

Streiken blant medlemmene av «Writers Guild of America» har til nå virket meget fastlåst med en uforsonlig tone partene imellom.

I midten av juli eskalerte så konflikten til nye høyder i det samtlige ca. 160.000 medlemmer av fagforeningen Sag-Aftra gikk ut i den største skuespillerstreiken i Hollywood siden 1960.

 

Dermed har en skare av Hollywood-produksjoner, inklusiv strømme-filmer og -serier, blitt enten utsatt i det blå, eller rett og slett kansellert.

Prequel-serien til Yellowstone, den fabelaktige westernserien 1923, med Harrison Ford og Helen Mirren i hovedrollene, faller inn under den første kategorien.

Les også Utsettes! Nok en serie utsettes på grunn av den pågående manusforfatterstreiken i Hollywood.

I det streiken ble et faktum forlot stjerneskuespillerne (Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Florence Pugh), den røde løperen i London og lot Oppenheimer-premieren seile sin egen sjø.

 

Manusforfatterne forlanger bedre lønnsvilkår, og garantier for at KI (med programmer som ChatGPT) ikke overtar store deler av jobben deres.

Skuespillerevne krever i første rekke en betydelig lønnsøkning, for å «kompensere» for den store prisstigningen, samt økt andel av strømmeinntektene; men minst like viktig, forlanger også de garantier for at KI ikke skal frata dem jobbene.

Den mektige toppsjefen i Disney, Bon Iger, er heftig oppgitt, mener at kravene er urealistiske, og uttalte at streiken er:

Very disturbing to me. We’ve talked about disruptive forces on this business and all the challenges we’re facing, the recovery from Covid, which is ongoing, it’s not completely back. This is the worst time in the world to add to that disruption.

Babylon (Foto: SkyShowtime)

Det har vært et bittert forhold mellom partene, og betydelig grad av mistillit.

Men, etter 145 dagers streik, og utmattende maratonforhandlinger, kom det i natt et utkast til avtale (mellom Writers Guild of America (WGA) og Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP)) på plass.

I en felles pressemelding fra partene uttaler de:

We have reached a tentative agreement on a new 2023 MBA, which is to say an agreement in principle on all deal points, subject to drafting final contract language.

Nå er det opp til medlemmene av WGA om det godtar det fremforhandlede tilbudet, et avtaleutkast de skal stemme over allerede tirsdag denne uken.

Detaljene i utkastet er så langt ikke kjent.

NB! Skuespillerstreiken pågår dog fortsatt, men vil ventelig finne en snarlig løsning, alle den tid mye av beveggrunnen for å gå ut i streik var for å vise støtte til manusforfatterne.

 

Følgende produksjoner har, allerede, enten blitt forsinket, skjøvet ut i det blå eller kansellert på grunn av streiken:

Innspillingen av sesong 2 var satt til å starte i juni, men på grunn av den pågående manusforfatterstreiken er nå sesong 2 skjøvet ut i det blå – på ubestemt tid…

 • METROPOLIS

Apple TV+-serien har blitt en av de høyest profilerte ofrene for streiken. Det ambisiøse prosjektet vil nå ikke gå videre med produksjonen.

 • LITTLE HEAVEN

Komiserien fra Netflix er utsatt på ubestemt tid.

 • THE PENGUIN

The Batman spin-off-serien fra HBO Max har blitt kansellert.

 • DAREDEVIL: BORN AGAIN

Disney+-serien har blitt satt på pause til etter WGA-streiken.

 • ETOILE

Amy Sherman-Palladino og Daniel Palladinos Prime Video ballettdrama har stengt ned produksjonen til forfatterstreiken er over.

 • ZERO DAY

Netflix kommende miniserie, med Robert De Niro i hovedrollen og som utøvende produsent, har stanset produksjonen inntil WGA-streiken er over.

 • DUSTER

Periodedramaet fra HBO Max (med J.J. Abrams som serieskaper) har stanset produksjonen inntil WGA-streiken er over.

Den fortreffelige spionthrillerserien (Disney+), med Jeff Bridges og John Lithgow i hovedrollene, har stanset all filming inntil WGA-streiken er over. Serien hadde allerede skutt opp til episode 4 av sesong 2.

 • ON CALL

Prime Video dramaserien On Call har har stanset produksjonen inntil WGA-streiken er over.

Showtime-serien ble stengt ned den 4. mai, etter at skuespillerne og personell bak kamera nektet å trosse WGA-streiken. Filmingen ble gjenopptatt senere på dagen; men fra den 10. mai ble Billions stengt ned på ubestemt tid.

 • SEVERANCE

Apple TV+-dramaserien har lagt all produksjonen av sesong 2 på is på grunn av streikevakter.

 • A KNIGHT OF THE SEVEN KINGDOMS: THE HEDGE KNIGHT

Produsent George R.R. Martin uttaler at Game of Thrones prequel-serien har stengt ned forfatterrommet (og dermed all filming) så lenge WGA-streike pågår.

Produksjon på femte og siste sesong er nå blitt forsinket å ubestemt tid på grunn av streiken.

 • LOOT

Produksjonen av sesong 2 av komiserien fra Apple TV+, med Maya Rudolph i hovedrollen, har inntil videre stoppet all produksjon på grunn av WGA-streiken.

 • UNSTABLE

Netflix-serien, med Rob Lowe og sønnen John O. Lowe i hovedrollene, har blitt kansellert for godt som følge av streiken.

 • COBRA KAI

Cobra Kai har stengt forfatterrommet for sesong 6. Serieskaper Jon Hurwitz tvitret nylig: «Ingen forfattere på settet». Dermed: utsatt på ubestemt tid.

 • YELLOWJACKETS

Den meget populære SkyShowtime-serien har lagt ned innspillingen (av sesong 3) på ubestemt tid. Serieskaper Ashley Lyle uttaler at produksjonen vil gjenopptas når: «#WGA får en rettferdig avtale.»

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Williams vanskelige tid!

Ny nordisk serie på SkyShowtime

Lassgård til Disney+

Game over?

Percy Jackson-trailer

Mr. & Mrs. Smith vender tilbake!

Mord i Venezia: Klar for strømming!

Bedre enn Yellowstone?

Spidey!

Reacher-trailer

Fornyet!

Kommer til strømming

0
Scroll to Top