TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+
Nyhet

Netflix stopper danske produksjoner

Endrede rettighetsvilkår gjør at Netflix stenger ned alle danske produksjoner.

forfatter
Publisert 08.06.22 - 00:01

Det er allment kjent at Netflix har gått til massive budsjettkutt i egen innholdsproduksjon etter at de for første gang opplevde en nedgang i abonnementsmassen, første kvartal i år.

En nedgang som sporenstreks resulterte i at Reed Hastings annonserte lanseringen av en reklamefinansiert abonnementsløsning.

Les også Nå blir det reklame på Netflix! Etter en mer enn halvering av aksjekursen, og nedgang i antall abonnenter, tar Netflix grep.

Helt siden Netflix ble en global aktør har de hatt som en viktig del av forretningsplanen å tilby sine abonnenter mye lokalprodusert innhold.

I Norden var da også den første lokale serien nettopp dansk: The Rain (2018). Siden har de lanserte danske serier som perler på en snor: Kastanjemannen, Equinox, Against the Ice, Nisser, Chosen, den utmerkede fjerdesesongen av Borgen og senest  Baby Fever (som har premiere i dag). Men nå er det slutt!

Les også Dansk, politisk thrillerdynamitt! Adam Price gjenoppliver Borgen, og serverer en drivende god, høyst dagsaktuell, politisk dramathriller av internasjonalt format.
Borgen sesong 4 1

En nylig vedtatt lov tvinger nå utenlandske strømmeselskaper til å sette av 6 % av omsetningen til et stipend som skal fremme danske produksjoner. Den nye fondet skal utelukkende gå til å finansiere dansktalende, lokalt innspilte, serier og filmer. Denne kostnaden kommer på toppen av allerede kostbare produksjonskostnader forbundet med danske produksjoner – noe som har medført at Netflix nå trekker fullstendig i (den danske) nødbremsen.

Baby Fever sesong 1 3
På tide å sette korken i Champagneflasken? «Baby Fever, sesong 1» (Foto: Netflix)

Det var storavisen Politiken som først kunne melde om Netflix’ avgjørelse, som de i brevs form har meddelt sine danske samarbeidspartnere. Blir nå Baby Fever blant de siste danske Netflix-produksjonene?

Ifølge styreleder i Dansk Skuespiller Forbund, Benjamin Boe Rasmussen, dreier det seg foreløpig om to produksjoner som Netflix nå trekker seg fra.

Netflix’ avgjørelse kommer blant annet som en konsekvens av en revidert rettighetsavtale som ble oppnådd mellom produsenter og filmskapere i desember, som garanterer kunstneriske medarbeidere bedre vilkår. Der kreativt personell tidligere har gitt avkall på rettighetene mot et engangsbeløp, skal de etter den nye avtalen betales løpende.

Les også The Rain, sesong 1 Netflix forsøker å vise oss hva som kan skje med oss skandinaver når velferdsstatens komfortable sikkerhetsnett kollapser under oss.

Netflix stopper dermed all utviklingen av nye serier og filmer i Danmark.

Også TV2 mener at de endrede vilkårene gjør danske produksjoner for dyre å produsere, og stanset fremtidige produksjoner allerede i mars i år.

Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen, sier til Politiken at det er skikkelig irriterende:

Det er skikkelig synd, for da vil det ikke bli produsert noe. Dermed blir det ingen som får jobbet, og ingen part som tjener penger.

Les også Dansk forsvinningsmysterium! Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.

Tirsdag aften meldte også Viaplay seg på banen, og uttaler til Ekstra Bladet at også de vil stoppe all produksjon av danske serier og filmer!

Filippa Wallestam, Chief Content Officer i Viaplay Group:

Avtalen har blitt beskrevet som bygget på en «suksessbasert modell», men ved nærmere ettersyn er det klart at modellen er basert på strømmetjenestens overordnede og samlede abonnementssuksess og ikke den enkelte series suksess. Vi mener det bør være omvendt, slik at det er i tråd med den praksis som er allment akseptert internasjonalt.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Alle nye strømmetitler, juli Disse seriene/filmene kan du strømme i juli.
Svensk storfilm! Tom Wlaschiba (fra Game of Thrones) blir å se i den nye Hallström-filmen på Viaplay.
Hør musikken fra «Stranger Things» Er du klar for sesongfinalen på Stranger Things? Med denne spillelisten kommer du i rett stemning.
Ufullendt alien-sjarm Det var en tid da Netflix åpnet lommeboken, og sin enorme abonnementsmasse, for enhver håpefull filmnerd – den tiden er nok forbi.
Nytt Netflix-abonnement med reklamer rett rundt hjørnet Netflix-toppsjef sier at tapet av mange potensielle brukere er begrunnelsen bak det nye tiltaket.
Mer herlig forvirring fra Westworld Etter en langvarig koronapause er Westworld tilbake på sporet, og mer tilbake til røttene.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend