Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Ny PC-prosessor fra Qualcomm slår Apples M1

Apples ledelse over konkurrentene krymper i takt med at Qualcomm kommer stadig nærmere M2-ytelsen.

Skrevet av / 30.10.23 - 16:00
Ny PC-prosessor fra Qualcomm slår Apples M1

For tre år siden sendte Apple sjokkbølger gjennom dataverdenen da de etter 14 års samarbeid droppet Intels prosessorer. I stedet presenterte de sin egen ARM-baserte systemkrets (SOC) M1, som var en hybridprosessor. Den hadde både høytytende kjerner når du trengte hestekrefter, og lavtytende kjerner når du ikke trengte så mye kraft. Dette resulterte i en enestående kombinasjon av ytelse og lavt strømforbruk.

Les også Nye Mac-er fra Apple skal knuse konkurrentene Med en helt ny prosessorteknologi, skal de nye Apple-modellene bli mange ganger raskere.

Men nå ser det ut til at konkurrentene er i hælene på dem. Qualcomm, som ellers produserer Snapdragon-systemkretser til smarttelefoner, har nemlig en ny krets under utvikling, med kallenavnet Hamoa. Nå har det begynt å dukke opp ytelsesmålinger gjort med benchmark-verktøyet Geekbench.

Single-core Multi-core
Apple M1 2334 8316
Apple M2 2589 9742
Snapdragon 8cx Gen 3 1107 5893
Snapdragon 8cx Gen 4 1197 9337

Når det kommer til ytelse på en enkelt kjerne, er M1 og M2 fortsatt dobbelt så raske. Men ved bruk av alle kjernene er den nye Snapdragon 8cx faktisk raskere enn M1, og den ligger heller ikke langt bak M2. Ikke overraskende ble kretsen utviklet av Nuvia, et selskap bestående av Apple-ingeniører som jobbet med M1-kretsene. Qualcomm kjøpte dem ut i 2021.

Ifølge analysen fra 9to5mac er det dog verdt å merke seg at Snapdragon har oppnådd flerkjerneytelsen ved å ha 50 prosent flere kjerner, noe som betyr høyere strømforbruk. I tillegg er dette en krets som ikke kommer før i 2024, mens M2 kom i 2022. Apple forventes å lansere sin nye M3-systemkrets om noen måneder, og da vil de nok øke forspranget igjen.

Kilde: 9to5mac

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Chromebooks med ekstra krefter

Innred hjemmet ditt med IKEA-AI

Mange skjermfunksjoner til en rimelig pris

Logitech-sett bygger bro mellom jobb og privatliv

KI gjør sitt inntog i ThinkPad

Bærbare Dell-maskiner med AI

HPs laptoper har blitt smartere

Apple oppgraderer Macbook Air

Ny AI utfordrer GPT-4

Gjennomsiktig PC-skjerm med AI

"There's a new AI in town"

Arbeidsro på kontoret

Lyd & Bilde
Scroll to Top