TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR
Nyhet

Apple bytter ut Intel

Med en helt ny prosessorteknologi, skal de nye Apple-modellene bli mange ganger raskere.

forfatter
Publisert 10.11.20 - 20:16

Apple legger ikke to fingre i mellom hvis de ser at det er noe å tjene på å bytte plattform for datamaskinene deres.

Det har skjedd før, sist gang i 2005 da de gikk fra PowerPC til Intels x86-arkitektur.

Nå kommer det først større skrittet i retning en helt ny prosessorarkitektur kalt Apple Silicon.

Enkelt fortalt er det en ARM-basert prosessorarkitektur som Apple skal bruke i alle nye MacBook, iMac, og Mac Pro-modeller fremover.

M1 prosessorer

Den erstatter Intel-prosessorene som har vært benyttet i Mac-er siden 2006, og skal gjøre det lettere for Apple å både øke ytelsen på nye generasjoner Mac-er, men også gi bedre programvareintegrasjon, avansert maskinlæring og enklere integrering av grafikkprosessering osv.

M1-prosessoren i Apple Silicon-familien starter Apples nye generasjon datamaskiner basert på den nye 5 nanomenter prosessorteknologien, og 16 milliarder transistorer, 16-kjerners Neural Engine, 8 prosessor- og 8 grafikkjerner, som Apple mener skal gi den høyeste ytelsen hittil i en Mac.

Den bruker også mindre strøm uten at det går på bekostning av ytelse, og er derfor perfekt i en laptop.

Apple hevder at ytelsen i prosessorintensive programmer som Cinema 4D, Final Cut Pro X og Adobes kreative programmer, blir mange ganger bedre med Apple Silicon. Men det gjelder også spillytelsen, og, man kan kjøre mange av appene fra en iPhone eller iPad på en Mac med M1.

Grafikkytelsen skal være fem ganger bedre med M1 (3D-rendering i Final Cut Pro) på en Mac Book Air, maskinlæringen 11 ganger raskere, og prosessorytelsen oppgis til å være opptil 2,8 ganger raskere på prosjektbygging i Xcode, og ProRes-transkoding i Final Cut Pro.

«What’s even more amazing is that with M1, the MacBook Air is faster than 98% of PC laptops sold in the last year,» sier Apple.

Det skal vi naturligvis teste og sjekke selv.

MacBook Pro 13»

Apple oppdaterte 13-tommers MacBook Pro i sommer, og de modellene fortsetter, men den billigste innstegsmodellen erstattes med en ny utgave – med samme formfaktor, med Apple nye M1-prosessor.

Apple oppgir ingen GHz-data overhodet, annet enn at M1 MacBook Pro får en åttekjernes prosessor med fire ytelses- og fire effektivitetskjerner. Den har også åttekjerners grafikkprosessor, og 16-kjerners Neural Engine.

M1 MacBook Pro Photoshop

Den leveres i to like versjoner, i enten grafittgrått eller sølv, med 256 eller 512 GB SSD-lagring, konfigurerbart opptil 2 TB. Den leveres med bare 8 GB minne, men man kan velge 16 GB.

Det som er nytt bortsett fra prosessoren, er batteritiden som er utvidet til hele 17 timer, eller 20 timer med film. Maskinene har to Thunderbolt 3/ USB-4-porter, de dyrere Intel-baserte har fire porter.

Prisene starter på 16490 kr for utgaven med 256 SSD, og 18990 kr for den med 512 GB SSD, mens 16 GB minne koster hele 2500 kr ekstra.

M1 MacBook Pro DaVinci Resolve

MacBook Air

Den slankere og mer studentvennlige MacBook Air, kommer med den samme M1-prosessoren, og i to versjoner: 256 eller 512 GB SSD-lagring. Her kan man også velge 16 GB minne, og opptil 2 TB SSD-lagring.

Batteritiden er mye bedre, også på den nye Air-modellen, med opptil 15 timers bruk, eller 18 timer med film. Det er seks timer mer enn på den Intel-baserte Air-modellen.

Og, her også er det bare to Thunderbolt 3/ USB-4-porter.

Air-modellen kan leveres i gullfarge, sølv, eller grått, og prisene starter på 12790 kr for Air med 256 GB, og 15990 kr med 512 GB.

Mac Mini

Den  nye Mac Mini er også utstyrt med den samme M1-prosessoren, og i likhet med de bærbare, har den enten 246 GB eller 512 GB SSD-lagring.

Mac Mini kan fint drive Apples 6K-skjerm, og betegnes som en kompakt kraftpakke for alt fra hjemmebruk til profesjonell bruk.

Det er også mulig å legge inn 16 GB minne, og opptil 2 TB SSD-lagring i Mac Mini. Som har to Thunderbolt 3/ USB-4-porter, to vanlige USB-porter, Ethernet, HDMI 2.0 og 3,5mm lydutgang.

Prisene starter på 8990 kr, mens versjonen med 512 GB lagring, koster fra 11490 kr.

De tre Mac-modellene med M1-arkitektur, er i salg nå og sendes ut 17. november.

 

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Heftigere mesh-nettverk finner du neppe Visst koster det mye penger. Men skal du ha det raskeste og beste mesh-nettverket, er Asus den nye kongen på tronen.
Bedre dekning og raskere nett - til lavere pris Nå får du raskere hastighet og bedre stabilitet. Og det til en overraskende god pris. Les vår test av to rimelige mesh-nettverk.
Berlin: Logitech satser på de kreative Logitech avduker en stor satsning på det kreative og lekende publikum. Vi er på Logi Play i Berlin.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Skarpeste ultrabærbare noensinne Dell XPS 13 Plus er den knivskarpeste designede ultrabooken vi har sett noensinne. Nesten for designet faktisk.
Kontorutstyr må ikke nødvendigvis være grått Logitech lanserer nye webkameraer og headsets til kontoret - i freshe farger
Følg Lyd & Bilde