TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Lynraskt nett på helt ny frekvens

WiFi 6E gir internett på 6 GHz, og det første – og dyreste – nettverket heter Netgear Orbi RBKE960.

Netgear har akkurat lansert mesh-nettverket RBKE960, som åpner for en helt ny frekvens – nemlig 6 GHz. For enda raskere internett.

Netgear Orbi 960 RBKE960 RBKE963 white hero
Orbi RBKE963. Foto: Netgear

Problemer med 2,4 og 5 GHz

I dag har vi trådløst internett på to frekvenser: 2,4 GHz og 5 GHz. Det første er eldst, har klart dårligst båndbredde – men også lengst rekkevidde. Med 5 GHz går det mye kjappere, og det er i teorien mulig å oppnå gigabithastigheter.

6 GHz internett: Nå blir det enda raskere Er Wi-Fi 6 utdatert allerede før det har blitt allemannseie?
6 GHz, Wi-Fi 6E, wifi6e, wifi6

Problemet er at antallet smarte dingser stadig øker, og dermed også kravet til båndbredde. Koronaviruset har virkelig akselerert det hele, med hele landet på hjemmekontor. Og siden alle dingsene både sender og mottar radiosignaler i det samme frekvensområdet, så er det nå rikelig støy på begge båndene. Selv om naboen din ikke har noe tilkoblet ditt nettverk, kan du være sikker på at deres nettverk skaper støy som forplanter seg inn i ditt. Og vice versa.

Du kan ha så raskt teoretisk internett du vil, men når det er fullt av digital søppel på båndet ditt, så vil det fungere som en bremsekloss. Det blir også mindre stabilt, og har du ringt support i det siste, har du kanskje merket at køen virker å bli lengre for hver dag.

Netgear Orbi RBKE963 black
I tillegg til standard hvit farge blir RBKE960-serien de første Orbi-produktene som også kommer i svart. Foto: Netgear

WiFi 6E åpner opp

Det er med andre ord på tide med å åpne for et nytt bånd igjen, og nå er flere land i verden i gang med å åpne opp 6 GHz-båndet til internett. Norge har allerede gjort det, og Netgear tar konsekvensen av dette ved å lansere det første nettverket på 6 GHz. Nemlig RBKE960. Basert på eksisterende toppmodell RBK850-serien, men forbedret på en rekke punkter.

Den nye WiFi-standarden heter WiFi 6E, som er en videreutvikling av WiFi 6. Grunnen til at det ikke heter WiFi 7 er at det ikke er en ny plattform, i motsetning til hva WiFi 6 var i forhold til WiFi 5.

Netgear Orbi RBKE963 white lifestyle
Foto: Netgear

Alt blir 30 prosent raskere

6 GHz-båndet rommer flere frekvenser enn 5 GHz, og kan endelig gi multi-Gigabit-hastigheter trådløst. Behov for Gigabit-hastighet kan komme før du aner, ikke minst med Virtual Reality og Metaverset, som Facebook drømmer om at vi skal leve i.

Netgear hevder at også dingsene tilkoblet 2,4 og 5 GHz vil få inntil 30 prosent raskere tilkobling med RBKE960. Det skyldes systemets oppgraderte WiFi-radio og antennedesign sammenlignet med de tidligere flaggskipsmodellene i RBK850-serien.

Netgear Orbi RBKE963 white lifestyle(4)
Foto: Netgear

10 Gigabit tilkobling

For å leve opp til den økte WiFi-hastigheten har internettforbindelsen også blitt oppgradert med støtte for opptil 10 Gigabit, som er den høyeste internetthastigheten som er tilgjengelig i dag. I tillegg har både ruteren og satellittene fått 2,5 Gigabit Ethernet-porter, slik at kunder som har nyere multi-Gigabit Ethernet-enheter kan dra full nytte av dem.

Lite utbredt støtte – ennå

Hittil er det ikke mange enheter som støtter WiFi 6E, men antallet forventes å øke raskt. Blant dagens støttede enheter finner vi mobiltelefonene Samsung Galaxy S21 Ultra og Z Fold 3, et par laptoper fra Dell og Lenovo, samt Samsung Neo QLED 8K TV (QN800A og QN900A). I tillegg finnes Intels PCIe-kort Wi-Fi 6E AX210, som også er i ferd med å komme i enkelte desktop WiFi-adaptere.

Netgear Orbi RBKE963 white
Foto: Netgear

Orbi RBKE960: Systemer og priser

Systemene finnes som trepakningen RBKE963, altså med to satellitter (noder), som gir WiFi 6-dekning på inntil 800 kvadratmeter (sier ikke noe om 6E-dekningen), til 18.490 kroner (det koster å være kar!). Har du en mindre bolig, kan du klare deg med topakksystemet RBKE962, med én node, til 12.990 kroner. Løse noder koster 7.490 kroner pr. stykk (RBSE960).

Som en kuriositet er RBKE960 den første Orbi-serien som er tilgjengelig i svart i tillegg til standard hvitt.

Les pressemeldingen her

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Lyd & Bilde