Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Netgear Orbi 970: Ekstrem WiFi 7-ytelse – og syk pris

Det mest ekstreme mesh-nettverket fra Netgear er på vei. Med WiFi 7 og spinnville hastigheter. Men du må grave dypt i lommeboka for Orbi 970 ...

Skrevet av / 20.09.23 - 09:45
Netgear Orbi 970: Ekstrem WiFi 7-ytelse – og syk pris

Netgear lanserer Orbi 970: Det mest spinnville mesh-nettverket vi har hørt om. Med WiFi 7. Selvsagt.

Orbi_RBE973_navy copy
Foto: Netgear

Hva er WiFi 7?

Med WiFi 6 fikk vi bedre nettverk med flere datastrømmer på hver antenne. Og med mulighet for å legge sammen to 80 MHz-kanaler og dermed doble båndbredden til 160 Mhz. Som igjen dobler kapasiteten på en enkel datastrøm.

Så kom WiFi 6e med et nytt 6 GHz-bånd. Med 160 MHz båndbredde helt på egenhånd, og fritt for trådløst støy – som 2,4 GHz og etterhvert 5 GHz-båndene er utsatt for, på grunn av stor trafikk.

Les også Netgear Orbi RBKE963: Verdens raskeste internett koster flesk Superraske Orbi RBKE963 er det første meshnettverket til å ta i bruk en helt ny frekvens. Her går samtidig begrepet "mye for pengene" rett ut av vinduet.

WiFi 7 er den nye vinen, hvor man på 6 GHz-båndet kan slå sammen to 160 MHz kanaler for 320 MHz båndbredde på en enkelt overføringsstrøm. Og dessuten en dobling av antall datastrømmer opp og ned – fra 8×8 for WiFi 6 og WiFi 6e, til 16×16 for WiFi 7. Med en teoretisk sammenlagt hastighet på 46 Gbit/s! I tillegg er forsinkelser i systemet (ping-tid) mye lavere med WiFi 7.

Orbi_RBE972-TopDetail_White copy
Foto: Netgear

Ikke først, men best?

Netgear er ikke først ute med WiFi 7 mesh-nettverk, selv om de allerede har noen rutere som støtter det. På mesh-fronten har man derimot sett på at blant andre TP-Link har rukket å lansere flere mesh-systemer med teknologien. Men nå slår Netgear til gjengjeld noe så inn i granskauen på stortromma, med Orbi 970-serien.

Sammenlagt maksimal hastighet i hele systemet oppgis til hele 27 Gbit/s. Du kan koble til hele 200 forskjellige enheter, som åpner nye dører for hva et smarthjem kan være.

Orbi_RBE973B copy
Noen vil nok foretrekke sort. Foto: Netgear

Trådløs backhaul

Netgear har alltid forsøkt å lage det mest stabile mesh-nettverket for folk som bruker trådløs tilkobling mellom ruteren og satellittene (bakchaul). Med Orbi 960 ble det brukt en egen 5 GHz bakhaul-kanal. Orbi 970 kjører derimot på med to kanaler: en 5 GHz og en 6 GHz, for tilsammen 10 Gbit/s med trådløs båndbredde. Systemets Smart Connect-funksjon oppretter selv tilkobling til det raskeste WiFi-båndet for hver tilkoblede enhet.

Vi vil likevel alltid anbefale kablet backhaul, om du har muligheten. Altså nettverkskabel mellom alle satellittene. Med Orbi 960 var det bare mulig å trekke kabel mellom to av enhetene, for eksempel ruteren og en av satellittene. Andre produsenter lar deg trekke kabel i stafett mellom enhetene, da de både har en inn- og en utgang. Men Orbi har bare én kontakt for backhaul, som da blir en låst loop imellom to enheter.

Les også Heftigere mesh-nettverk finner du neppe Visst koster det mye penger. Men skal du ha det raskeste og beste mesh-nettverket, er Asus den nye kongen på tronen.

Vi vet ikke ennå om Orbi 970 har det samme opplegget, for det står ingenting i pressemeldingen om dette – og det er ennå ingen bilder av baksiden av produktene. Men la oss håpe at dette er gjort om på denne gangen.

Det vi vet, er at ruteren har en 10 Gbit/s internettport samt en 10 Gbit/s og fire 2,5 Gbit/s ethernet-porter. Dersom den ene 10 Gbit/s-porten kan brukes til backhaul, betyr det at Orbi-systemet faktisk kan gi kablet backhaul til alle enheter. La oss håpe.

Orbi_RBE970_LivingRoom-1- enhanced
Foto: Netgear

Netgear Orbi 970: Pris og tilgjengelighet

Netgear Orbi 970 kommer i følgende pakkeløsninger, hvor det dyreste systemet koster nesten 30000 kroner! Prisene blir som følger:

 • RBE973SB / RBE973S – Ruter og 2 satellitter: 29999 kroner
 • RBE972SB / RBE972S – Ruter og 1 satellitt: 21199 kroner
 • RBE970B / RBE970 – Add-on satellitt: 11199 kroner

Produktene kommer «senere i år».

Mer info: netgear.com

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Ingen 27-tommers iMac

Flere porter til Chromebooks

Brettbar PC endelig klar etter et års forsinkelse

Hva pokker er Copilot?

Lynrask ny iMac

MacBook Pro i svart!

Apple drar ifra konkurrentene

Qualcomm slår Apple M1

Få opptil 19 gigabit trådløst nett

- Overlegen WiFi-hastighet

Buede taster for slitne håndledd

Den ultimate 3-i-1 PC-en?

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top