Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Nye Volvoer får LiDAR og blir selvkjørende

Første modell blir XC90, som kommer i 2022. Teknologien kommer også til Volvos elbiler.

Skrevet av / 19.05.20 - 19:31
Nye Volvoer får LiDAR og blir selvkjørende

Snart kan du ta deg en blund, mens Volvoen din kjører på motorveien. Om ikke annet, så hvert fall i overført betydning, for fra 2022 vil den svenske bilfabrikanten samarbeide med amerikanske Luminar om å tilby LiDAR-teknologi som ekstra tilbehør til utvalgte modeller.

LiDAR er en forkortelse for Light Detection and Ranging, og det er snakk om en teknologi til avstandsmåling med høy presisjon. Det gjøres ved hjelp av laser-pulser som sendes ut med høy frekvens. Tiden det tar de enkelte pulsene å treffe et objekt og bli reflektert tilbake til laseren, kan brukes til å beregne avstanden. Dermed lages et 3D-kart i realtid, som den selvkjørende bilen bruker til å navigere.

Selvkjørende biler er dermed avhengige av teknologien for å kunne ferdes trygt i trafikken, men inntil videre har ikke LiDAR vært kommersielt tilgjengelig for alminnelige forbrukere, da teknologien har vært ekstremt dyr.

(I videoen under kan du se Volvo forklare hvordan LiDAR-teknologien vil forandre kjøreopplevelsen for fremtidens bilister)

Volvo har allerede for et par år siden inngått et partnerskap med tidligere nevnte Luminiar, som ifølge TechCrunch kan produsere sin Iris LiDAR for mindre enn USD 1.000.

Nå er teknologien kommet så langt, at Volvo offisielt har annonsert at de nyeste generasjonen av Volvos såkalte Scalable Product Architecture (SPA2) vil bli utstyrt med LiDAR fra 2022.

Her er det snakk om en felles plattform, som er fundamentet for Volvos kommende bilmodeller, og ifølge TechCrunch blir den første modellen basert på den nye plattformen SUV’en XC90

Volvo XC90 blir dermed utstyrt med det som Volvo kaller deres Highway Pilot, som utover LiDAR også består av kameraer, radar og programvare som oppdateres i realtid «over the air».

Dermed blir bilen hundre prosent selvkjørende på bl.a. motorveier og landeveier.

Selve LiDAR’en integreres diskret i bilens tak like over frontruten, som toppbildet over artikkelen illustrerer.

LiDAR kommer også til Volvos elbiler

Da SPA2 også blir grunnlaget for Volvos kommende Polestar 3, som også debuterer i 2022, er det også grunn til å gå ut ifra at Volvos sporty elbil også blir selvkjørende.

(Foto: Polestar)

 

Det samme vil også være tilfelle for kommende utgaver av Volvo XC40 Recharge.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Familiebil med alt man trenger

Fremtidens elbil i følge BMW

Lyd fra Bang & Olufsen og OLED-lykter

Brukte Tesla-er stuper i verdi

Helsort Volvo med en overraskelse

GTI-en er tilbake

0-100 km/t på 2,2 sekunder

Mislykket robottaxi-tyveri i Los Angeles

Smart #3 er en lekkerbisken

Her er Peugeots viktigste bil

Vi har sett Xiaomis elbil

- Apple Car er skrotet

0
Scroll to Top