Nyhet

Magnetisk betong lader elbilen mens du kjører

Amerikanske veimyndigheter vil teste en ny type betong som kan lade elbilene på veien - helt trådløst!

Skrevet av / 27.07.21 - 15:40
Magnetisk betong lader elbilen mens du kjører

Lei av ladekø? En gang i fremtiden kan det hende du slipper å tenke på å lade. En ting er at elbilene får stadig bedre rekkevidde, og kan gå lengre mellom hver ladestopp: Etter hvert vil også også ladingen kunne foregå kontinuerlig mens man kjører.

Det tyske selskapet Magment tilbyr i dag trådløse, stasjonære dokkløsninger, hvor ladepunktet (strømspolen) er støpt ned i betonggulvlet. Nå har de også utviklet en ny type sementblanding for vei, fylt med magnetiske partikler. Denne skal gjøre det mulig å overføre elektrisiteten trådløst fra veibanen og opp til kjøretøyet. Magment hevder det skal gi en effektivitet som er sammenlignbar med fysiske ladestasjoner. Men så spørs det hvor mange kilometer (og i hvilken hastighet) man må kjøre for å lade i praksis?

Les også Snart lader de 40 mil på 5 minutter Nye batterier blir billigere og bedre, og fjerner all rekkeviddeangst. Og de kommer før du aner det.
Magment-blandlingen består av tradisjonell sement og magnetiske ferrit-partikler. (Foto: Magment)

Testes i USA

Teknologien er ennå på et tidlig stadie, og vil kreve omfattende testing. I tillegg er det nok mest praktisk i forbindelse med nye veiprosjekter. Magment har derfor alliert seg med veimyndighetene i den amerikanske delstaten Indiana, hvor de først vil teste og analysere betongens egenskaper. Senere er det planer om å lage en testbane for å teste om det er mulig å lade større kjøretøyer med opptil 200 kilowatt. Dersom testingen skulle være vellykket, kan det bli aktuelt å elektrifisere en større del av motorveien i Indiana.

Hvem vet, kanskje teknologien også kan brukes her hjemme, eventuelt også for å holde veiene isfrie om vinteren?

Les også Trenger mer trøkk! Volkswagen ID.4 er en nydelig bil å kjøre, men uten mulighet for oppgradert stereo, føler du deg aldri som sjefen på veien.

 

 

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slik utvikles selvkjørende biler

Fransk design og stil

20 prosent lengre rekkevidde – kun med programvare

Avlytting på hjul

Zeekr 001 FR: 1265 hestekrefter!

Fremtidens elbiler går lengre og blir smartere

Scroll to Top