Kommer i 2021

Jaguar XJ blir helelektrisk.
Annonse
Annonse
forfatter

Egentlig er det utrolig å tenke på at Jaguar XJ har vært i produksjon nesten like lenge som Porsche 911 (1964). Den første XJ-en – series I – ble lansert i 1968, og XJ6 som den ble kalt, var i produksjon frem til 1986.

En XJ12 series III med en 5,3-liters V12, ble produsert frem til 1992, men seriebilene ble egenlig erstattet allerede i 1986 av XJ40. Som var den første virkelige revolusjonen i XJ-ens historie, siden V12-eren kom ble introdusert i 1972.

Som man kan se, har ikke designet forandret seg mye fra 1968 til 1986, men Pininfarina gjorde noen subtile designendringer på series III i 1979. Subtile er ordet, for som de sa; – Man skal ikke tukle med så perfekte proporsjoner.

Jaguar XJ, series I til venstre, den utgående XJ 2019 i blått helt til høyre. Bilde: Car Magazine.

Julian Thompson, som tok over designkontorene etter Ian Callum, og som for alltid har skapt seg legendestatus for jobben han gjorde med Lotus Elise, har definitvt tenkt å skape en ny signatur for neste generasjon Jaguar XJ. Som blir helelektrisk, og Jaguars andre elbil etter i-Pace som kom i 2018.

Som originalen, skal XJ inn i luksusegmentet hvor BMW 7-serie og Mercedes-Benz S-klasse har dominert, og med lansering sent i 2020, kan Jaguar bli neste ut i luksussegmentet med en elektrisk firedørs sedan, siden Porsche Taycan.

Annonse

Grønt lys for Mercedes-Benz EQS AMG

Offisielle bilder finnes ikke ennå, men XJ-en blir rundt fem meter lang, med lange sveipende linjer og en coupe-lignende siluett, ikke ulik den utgående XJ-en. Men de skråstilte vertikale baklyktene er forkastet for en horisontal rekke med LED, og det er ventet at fronten vil ligne mer på en i-Pace enn en XJ.

Drivlinjen vil ligne mye på hva som finnes i en i-Pace, med en estimert rekkevidde på 470 km fra potensielt 90 kWt batterier, men siden bilen er basert på Jaguar Land Rovers nye MLA-plattform for elektrisk og hybrid-drift, kan den komme med batteri og brenselmotor i enkelte markeder.

Innvendig vil den bli preget av at høyt utstyrsnivå, med heldekkende glasstak, integrerte skjermer og mulighet for Meridian surorundlyd.

Annonse

Bilen skal bygges i England på Castle Bromwich-fabrikken, som er bygget om med nye produksjonslinjer for MLA-palttformen, og har en foreløpig kapasitet på 150.000 biler i året.

Den samme plattformen kan også bli brukt på kommende Range Rover og Land Rover-modeller, for Jaguar Land Rover har planer om å elektrifisere alle nye modeller som skal lanseres kommende år. XJ og i-Pace er bare begynnelsen.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Kompakt strømmenanlegg med radio og CD-spiller.
High-end nettverksspiller får Organik DAC
Flere produkter støtter Roon.
Rega platespillere kan lyde bedre med en ny rem.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.
Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.
Lanserer blant annet nye TV-er med MiniLED-teknologi.
TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Ny drivlinje og fleksible utstyrspakker.
Nok en gang utsettes kinopremierer på store filmtitler.
77 mil rekkevidde, Burmester lydanlegg og MBUX infotainment-system. Garantert en luksusbil av dimensjoner.
Creative SXFI Air Gamer lover å være noe for alle, og tilbyr både trådløs og kablet lyd.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
AMD Ryzen vipper Intel av pinnen for første gang på 10 år i nye gaming-maskiner fra Dell og Alienware.
Helelektrisk utgave av X1.
Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.