Nyhet

Jaguar Land Rover får aktiv støykansellering fra Silentium

For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Silentium Jaguar Range Rover Velar
forfatter

Jaguar Land Rover tar i bruk helt ny teknologi for støykansellering, for å fjerne uønsket støy som forplanter seg fra omgivelsene gjennom karosseriet og dekkene. Veistøy blir nærmest en saga blott, skal vi tro pressemeldingen fra Silentium og Jaguar Land Rover.

Teknologien, som kalles Active Road Noise Cancellation, er tatt i bruk i den nye Jaguar F-PACE, Jaguar XF og Range Rover Velar, og reduserer de kraftigste støytoppene med 10 dB og det generelle støynivået med 3-4 dB. Det blir som å skru ned lydanlegget i bilen med «fire trinn», hevdes det. Reduksjonen, som for det meste tar lavfrekvent støy under 300 Hz, skal kunne redusere kjøretrøtthet på lengre turer, i følge dem selv.

Range Rover Velar får aktiv støykansellering fra Silentium. Foto: Jaguar Range Rover
Range Rover Velar får aktiv støykansellering fra Silentium. Foto: Jaguar Range Rover

Stillhet gir tryggere kjøretur i Jaguar og Land Rover

Kjøretrøtthet reduserer oppmerksomheten og reaksjonsevnen ved uforutsette hendelser langs veien, og øker reaksjonstiden med 16,72 prosent i følge en studie. Å redusere støy i kabinen skal bøte på dette. Vi vil også selv legge til at en stille kabin er et godt utgangspunkt for flotte musikkopplevelser fra lydanlegget.

Også Jaguar F-Pace har Silentium støykansellering. Foto: Jaguar Land Rover
Også Jaguar F-Pace har Silentium støykansellering. Foto: Jaguar Land Rover

Silentium overvåker hvert hjul

Active Road Noise Cancellation, som bruker Silentiums Active Acoustics-teknologi, bruker sensorer på hvert hjul for å kontinuerlig overvåke vibrasjonene fra veien. Deretter lages et motfasesignal til dette, slik at støyen blir kraftig redusert for personene i bilen. Dette skjer i sanntid og reduserer både vedvarende støy fra ruglete vei, og plutselige lyder fra skarpe dumper og hull i veien.

Luksusbil med luksuslyd *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!

Lydanlegg fra Meridian

Motfaselyden blir avspilt gjennom lydanlegget fra meridian, og bilen vil automatisk registrere hvor det sitter folk og optimalisere kanselleringen for disse.

Den nye Jaguar F-PACE og Range Rover Velar har også fått såkalt Engine Noise Cancellation, som da altså også reduserer støy fra motoren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.