Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Easee-ladere pauses i Norge

Sverige forbyr Easee-ladere. Nå stanses salget blant flere i Norge.

Skrevet av / 16.03.23 - 10:11
Easee-ladere pauses i Norge

Svenske myndigheter har innført salgsstans på to elbilladere fra Easee, og snart kan norske myndigheter følge etter. Dagens Næringsliv slapp onsdag morgen nyheten om at salget av Easee sine ladere Easee Home og Easee Charge stanses i Sverige. Salgsforbudet skyldes blant annet manglende jordfeilbryter som oppfyller svenske krav.

Til NRK har flere norske Easee-forhandlere sagt de også midlertidig har stanset salg og montering av Easee-ladere. I stedet vil de tilby elbilladere fra konkurrenten Zaptec.

Leidulf Ims, daglig leder i Kreatel Elektro som forhandler Easee-ladere, sier at kundene deres stiller mange spørsmål om Easee-laderen. I påvente av avklaring selger de derfor flere av konkurrentens lader. Han er klar på at Easee-laderen har vært tilnærmet feilfri og en bestselger i flere år. Men grunnen til stansen er kundene.

Les også Snart lader de 40 mil på 5 minutter Nye batterier blir billigere og bedre, og fjerner all rekkeviddeangst. Og de kommer før du aner det.

Easee får salgsforbud, men «ingen fare»

Haugaland Kraft, Bravida og Tibber er blant selskapene som midlertidig har stanset salg og installasjon i påvente av en avgjørelse fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet Nkom. Elsäkerhetsverket har bedt Easee trekke ladeboksene, som har fått salgsforbud fra sine forhandlere, samt fikse feilen på de rundt 100.000 boksene som allerede er installert i landet.

Ifølge avdelingsdirektør i Nkom, John-Eivind Velure, kan salgsstansen i Sverige også gjelde i Norge, ettersom landene er en del av samme EØS-regulering. De følger nå beslutningen fra Sverige nøye.

Velure understreker likevel til NRK at det ikke er noen umiddelbar fare med å bruke laderne, og at folk fortsatt kan trygt lade bilen hjemme. De har heller ikke noe grunnlag for å stanse salget av Easee-ladere i Norge, slik de vurderer situasjonen nå.

Elsäkerhetsverket sier i sitt vedtak at det ikke er umiddelbar fare for liv og helse ved å bruke produktene, men de har pålagt Easee å stanse salget og utbedre feilene som de har påpekt.

NAF Jan Tore Gjoby-scaled
Jan Tore Gjøby, rådgiver lade- og batteriteknologi i NAF. Foto: NAF

NAF reagerer

På spørsmål fra Motor om hvorvidt Easee-eiere bør være bekymret, sier NAFs ladeekspert Jan Tore Gjøby:

– Nei, ikke på kort sikt. Men jeg ville ikke hatt en slik ladestasjon hengende i flere år. Det blir litt som å konsekvent kjøre 90 km/t i 80-sone. Det vil stort sett gå bra, men før eller senere kjører du av veien.

Han er skuffet over at norske myndigheter ikke har tatt tak tidligere.

– Det var kjent i elektrobransjen og hos norske myndigheter i god tid før vi testet. Derfor er jeg skuffet over at myndighetene ikke så på dette for flere år siden, sier Gjøby.

Han og NAF krever at norske myndigheter sørger for en avklaring så fort som mulig.

Les hele saken hos NRK og Motor.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tesla Model Y med 600 km rekkevidde

Fullstendig galskap

Xpeng avduker el-SUV for folket

Her er det plass nok

Snart kan du lynlade hos Ford

Så mye bedre er nye Porsche Taycan

ID. Buzz - endelig med firehjulsdrift

Familiebil med alt man trenger

Fremtidens elbil i følge BMW

Lyd fra Bang & Olufsen og OLED-lykter

Brukte Tesla-er stuper i verdi

Helsort Volvo med en overraskelse

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top