Med høstsesongen like rundt hjørnet er det mange som nå drømmer om å skaffe seg en real storskjerm, som kan vise film, serier, gaming og annen hjemmeunderholdning i all sin prakt.
Men før du løper til butikken, kan det lønne seg å ha tenkt igjennom de praktiske forholdsreglene. Hvor stor TV har du i dag, og hvor stor skjerm vil du ha i fremtiden? Hvor stor TV har du egentlig plass til? Her kommer noen av Lyd & Bilde-redaksjonens tips til deg som drømmer om stor TV.
1. Hvor stort er stort nok?
Dette er spørsmålet alle stiller seg, men i TV-sammenheng handler det først og fremst om to ting: Seeravstand og budsjett. Med dagens videokvalitet kan du trygt velge en stor TV uten å oppleve synlig pikselmønster eller lignende. Utfordringen kan heller være at forholdet mellom pris og skjermstørrelse stiger uproporsjonalt mye når vi bikker over 75 tommer.
Nettopp derfor er 65″ med 4K oppløsning blant de mest populære skjermstørrelsene. Gitt en gjennomsnittlig seeravstand på 3-4 meter, med variert bruk og TV-innhold, er dette et utmerket valg for folk flest. Men dersom du er over gjennomsnittet interessert i film, sport og gaming, kan det være verdt å gå enda større, til for eksempel 75 tommer eller mer.
Her ser du størrelsesforholdet mellom 75″ og 65″:
I artikkelen under går vi mer i dybden på valg av TV-størrelse:
2. Sørg for å ha stor nok bil!
Når du så har bestemt deg for stor TV, må du vite at du har plass til å ta den med hjem! TV-en er nemlig stor, men esken er enda større. Selv ikke Teslaen strekker til hvis størrelsen bikker 65 tommer, og å frakte skjermen hjemover uten eske er ikke særlig lurt. Vær heller føre var, og lån med deg en kassebil eller tilhenger. Eventuelt kan du bestille hjemlevering.
2. Få bærehjelp av en kamerat(eller to)
Store flatskjermer er for tunge og ømfintlige til å hanskes med alene. Med mindre du har usedvanlig lange armer eller deltar jevnlig i Strongman-konkurranser, anbefaler vi at du tar med en venn når du skal bære inn TV-en og pakke den opp. Snakker vi om en «jumbo-TV» på 85 tommer eller mer, bør dere helst være tre stykker – to til å bære, og en til å dirigere flyttelasset.
Dersom du er usikker på muskelkraften, kan det være lurt å bestille storskjermen ferdig levert og montert. Da unngår du å ta risikoen selv. Du har sikkert hørt historien om nordmannen som klarte å knuse sin splitter nye 98-tommers Samsung-TV – før han rakk å ta den i bruk?
3. Sørg for god plass når du pakker opp skjermen
For å unngå uhell som de over, er det smart å være godt forberedt. Uansett hvor TV-en skal stå eller henges opp, er det praktisk med litt ekstra alburom når den skal ut av esken og monteres. Rydd unna stoler og bord så du kommer enklere frem.
4. FØLG bruksanvisningen!
Når det kommer til å håndtere storskjermer, lønner det seg sjelden å improvisere. Det følger som regel med en monteringsanvisning som gir deg en god pekepinn på hvilken rekkefølge du skal montere ting.
På TCLs aller største 115-tommer følger det for eksempel med bærehåndtak…
5. Legg TV-en flatt før montering.
Nå er tiden kommet for å montere sokkel eller veggbrakett. Disse kommer ofte i flere deler, som skal monteres enten fra baksiden eller undersiden. Derfor kan det være kjekt å ha et arbeidsbord som du kan legge skjermen ned på, så du unngår at den velter.
Et tips kan være å bruke TV-esken som arbeidsbord. Eventuelt kan du bruke spisebordet der hjemme. Behold emballasjeplasten på, slik at du unngår riper i panelglasset.
Obs! I noen tilfeller går det an å montere sokkel eller ben mens TV-en fortsatt står i esken. Noen storskjermer har en eske hvor deler av «understellet» kan fjernes og gi adgang til innfestingen.
6. Finn den beste plasseringen
Uansett om du skal henge TV-en på vegg eller stå på bord, gjelder det å få til en optimal plassering. Så glem hva interiørarkitekten sier for et øyeblikk, og la TV-en være midtpunktet i stua! Kanskje kan du flytte en kommode, bokhylle eller et bord til et annet rom.
Det finnes ingen fasit på hvor TV-en helst bør stå eller henge, men den generelle tommelfingerregelen er: midt i synsfeltet, ikke for lavt, og ikke for høyt. Husk at målet er å gi alle seerne en optimal opplevelse. TV-en bør altså stå eller henge slik at alle i sofaen har fri sikt til skjermbildet, uten å få kink i nakken.
6. Ved montering på sokkel: Er TV-benken bred nok?
Jo større skjermen er, desto bredere blir den: En 75″ 16:9 TV-skjerm er ganske nøyaktig 166 centimeter bred, en 85″ strekker seg til 180 cm, og en 98″ er hele 2,2 meter i bredden! Litt avhengig av TV-modell kan duogså risikere at sokkelen eller bena er like brede som skjermen: Flere TV-produsenter lar deg riktignok flytte bena til en smalere posisjon, men mange vil likevel oppleve at den gamle TV-benken blir for smal.
Rent estetisk er det da ofte penere med en ny, bredere TV-benk som står i stil med den nye storskjermen. Dette fås kjøpt fra flere møbelforhandlere, deriblant Clic, Unnu, Bolia, BoConcept, Ikea og mange flere. I tillegg til at du får bedre plass til TV-en, kan det hjelpe til å skjule kabler og oppbevare tilbehør som fjernkontroller, spillkonsoller og andre videokilder.
7. Ved veggmontering: Bruk riktig veggfeste
Veggmontering sparer gulvplass og gir rommet et rent, moderne utseende. De aller fleste TV-er bruker veggbrakett med VESA-standard, som angir avstanden mellom de fire monteringshullene på baksiden (for eksempel 400 x 400 mm). Jo større og tyngre TV-en er, desto større avstand mellom hullene.
En veggbrakett kan brukes til å henge TV-en direkte på vegg, men det finnes også leddede varianter som lar deg trekke ut skjermen fra veggen og vinkle den i ønsket retning. For å unngå rot, kan du også bruke kabelkanaler eller strips for å holde kablene pent organisert og skjult.
Merk at enkelte TV-modeller (for eksempel Samsung The Frame) ikke bruker VESA-, men heller krever et spesialfeste. I noen tilfeller følger det med i esken, eller det må bestilles som originalt tilbehør fra produsenten.
Tips: Vogel’s leverer braketter av god kvalitet til de aller fleste merker. De har laget en søkemotor hvor du enkelt kan finne riktig brakett til din TV-modell.
I denne guiden har vi sett nærmere på montering av TV på vegg:
8. Veggmontering: Er veggen solid nok?
Sørg for at veggen er solid nok til å montere TV-en trygt! En storskjerm på 65 tommer+ kan veie 30-40 kilo eller mer, og må derfor ha solid feste for å henge trygt og lenge. Hvis veggfestet skal skrus fast i en gipsvegg, bør dette skje i stenderverket. Alternativt går det an å bruke solide gipsanker (”mollyplugger”). Vanlige gipsskruer frarådes! Her anbefaler vi å ”overdimensjonere” litt for å være på den trygge siden. Hvis ikke kan du fort bli offer for Murphy’s lov!
Tips: Uansett om du skal montere TV-en på vegg eller bord, lønner det seg å ta vare på bordsokkel eller føtter, slik at du kan prøvemontere den ved behov. Og ta for all del vare på TV-esken! Den er veldig kjekk å ha når du skal flytte, selge, eller eventuelt må levere TV-en til reparasjon eller reklamasjon.
Har du egne erfaringer med kjøp/salg og montering av storskjerm? Del gjerne i kommentarfeltet under!