Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Google Nest Audio

Bare OK, Google

Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.

Skrevet av / 05.10.20 - 14:00
Google Nest Audio
Geir Gråbein Nordby

L&B tester Google Nest Audio

Allerede ved lanseringen av den første Google Home-høyttaleren for ganske nøyaktig to år siden var det klart at alle andre smarthøyttalere var akterutseilt. I hvert fall her til lands, for Google har fortsatt de eneste smarthøyttalerne du kan snakke norsk til! Det vil si, bortsett fra tredjepartsprodusenter med Google-assistenten innebygd. Både HomePod med Siri og Amazons Echo-høyttalere med Alexa er fremmedspråklige, som gjør at Google egentlig er det eneste reelle valget for folk flest.

Les også Smarte høyttalere vi anbefaler Skal du ha en ny høyttaler å lytte til? Da kan det være smart med en som også lytter til deg! En smarthøyttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor bra låter de?

Google Home-økosystemet, som deres smarthjem heter, er brukervennlig og kan styre en rekke andre smarte produkter som robotstøvsugere, kameraer, TV-er og motoriserte persienner. Og altså høyttalere. Det betyr likevel ikke at Google er kjent for å levere den beste lyden fra slike smarthøyttalere.

Vi ble for eksempel meget skuffet over den begredelige lydkvaliteten i den originale Google Home-høyttaleren. Til og med stemmeassistenten låt innestengt og grått. Da var det faktisk mye bedre å kjøpe Home Mini og etter hvert erstatteren Nest Mini, til under halve prisen. Mye klarere tale, på bekostning av mindre bass. Men den elendige bassen i Google Home kunne vi uansett klare oss uten.

Google Nest Audio
Google Nest Audio i gråsvart (Charcoal) er muligens undertegnedes favoritt fremfor lys grå, som også ser fint og minimalistisk ut. Foto: Google

Googles hi-fi-alibi?

Google har med andre ord blitt kjent for sitt gode økosystem, mens tredjeparts-produsentene har stått for den gode lyden. For eksempel Sonos One og Marshall Stanmore II Voice, som begge har Google-assistenten innebygd.

Google håper nå at Nest Audio kan bli deres nye hi-fi-alibi, for folk som ønsker god lyd. Som flere av de andre Google-høyttalerne kan to Nest Audio-høyttalere pares i stereo.

Les også Googles minste gjør underverker. Noen ganger. Bare et nytt navn og noen små detaljer skiller den nye Nest Mini fra sin forgjenger.
Google Nest Audio
To Google Nest Audio kan kobles i stereo. Foto: Google

Nest Audio leverer ifølge Google selv 50% mer bass og 75% mer lydnivå enn den opprinnelige Google Home. En 19 mm diskant skal gi en jevn dekning av de høye frekvensene og gi klare stemmer. En 75 mm mellomtonebass håndterer de lavere frekvensene, og Google lover at det virkelig skal svinge.

Høyttaleren er trukket i grått eller svart stoff. Stoffet, dekselet og foten er, sammen med “noen mindre deler av høyttaleren”, laget av 70 prosent resirkulert plast. Om utseendet ikke akkurat er spennende, er høyttalerne med sine elegante avrundede hjørner noe som passer perfekt inn i ethvert minimalistiske hjem.

Google Nest Audio
Nest Audio i lys grå (Chalk). Foto: Google

Brukervennlighet

Google Nest Audio kobles enkelt opp ved å søke dem opp i Google Home-appen på en Android eller iOS mobiltelefon eller nettbrett. Det hele er ekstremt enkelt, du leies i hånda gjennom det hele.

Etter oppsettet kan du gå inn i innstillingene og velge om to høyttalere skal pares sammen i et stereopar. Jeg har faktisk fått inn to høyttalere til test, så det gjør jeg.

Lyden kan justeres opp eller ned ved å berøre høyre eller venstre fremside av toppen på høyttaleren. Du pauser og starter musikken med et lett trykk på «pannen» av høyttaleren. Eller snakk til høyttalerne: “Hey, Google, skru ned lyden.”

Les også Ta en samtale med mesh-routeren din Google Nest Wifi gir deg både mesh-router og smarthøyttaler i samme pakke.

Du kan be høyttaleren om å fortelle om været, hvor lang tid det tar å kjøre et sted, om når favorittrestauranten stenger, mulighetene er mange.

I det siste har også endelig rutiner kommet til Norge. Du kan nå gå inn i Google-assistenten på mobilen og sette opp avanserte kommandoer. For eksempel ved kommandoord Netflix, kan du få Google til å skru på TV-en, sette den til Netflix og skru av lyset. Vel å merke dersom både lyset og TV-en støtter Google-assistenten.

Men alt dette kan også alle andre Google-høyttalere. Originale som tredjeparts. Det eneste jeg derfor egentlig er interessert i å vite, er hvor bra Nest Audio faktisk låter.

Nest Audio lifestyle
Foto: Google

Lydkvalitet

Jeg har prøvd så godt jeg kan å like denne høyttaleren. Det positive, i tillegg til den brukervennligheten vi kjenner så godt fra før, er at lyden av tale er klar og tydelig. Med andre ord er det aldri noe problem å høre hva assistenten sier, enten det er kvinnelig eller mannlig stemme man har valgt. Men det er det heller ikke med den halvparten så dyre Nest Mini.

Nest Audio spiller høyere enn Mini, og den har større lyd. Og med to høyttalere i stereo får man et mye større lydbilde enn med bare én høyttaler.

Jeg vil likevel påstå at det ikke hjelper. Det er nemlig ikke bra nok, for bassen er mye tammere enn jeg hadde håpet og lyden generelt flat. Det låter grått og ullent i diskantområdet, og det hjelper ikke å dra den opp i toneinnstillingene. Det blir spissere, men gir ikke noe mer luft eller detaljer.

Ikke misforstå, Nest Audio kløner det ikke til på noe vis. Ikke som Google Home, som låt direkte svampete og innestengt. Nest Audio er langt mer balansert. Men, igjen, det gjør også Nest Mini. Faktisk låter Audio og Mini klangmessig veldig likt. Det er veldig bra for Nest Mini, men mindre bra for Audio.

Nest Audio
Foto: Google

Bommer på målet

For hvem er denne høyttaleren laget for? Hvis det er for folk som ønsker en kjekk smarthøyttaler de kan snakke til og styre hjemmet med, og hele tiden høre stemmen tydelig, så oppfyller Nest Mini alt dette.

Er det derimot for folk som setter større krav til lydkvalitet når de lytter til musikk, så innfrir ikke Nest Audio. Den er altfor anonym og kjedelig, og den kan heller ikke drives spesielt høyt før bassen nærmest forsvinner helt.

For å sette det litt i perspektiv, så låter Sonos One uendelig mye bedre. Mer detaljer i toppen, langt bedre dynamikk og en fyldigere bass. Jada, den er også dyrere, men jeg ville mye heller hatt én av den enn to av Google Nest Audio.

Apple HomePod spiller også ringer rundt Nest Audio, og det samme gjør den nye Huawei Sound X. De er også dyrere, men så hadde jeg da også håpet at det var i denne klassen Google ville legge seg denne gangen.

Google Nest Audio
Google Nest Audio. Foto: Google

Konklusjon

Google Nest Audio er en høyttaler du kommer til å se overalt, både i butikk og på reklame. Den kan uendelig mange triks og gjør dem på mer brukervennlig vis enn andre smarthjem-systemer. Og prisen er absolutt spiselig.

Dessverre er høyttaleren også totalt unødvendig. Grunnen til at jeg ikke danser av glede er fordi, vel, den ikke byr opp til dans. Her hadde Google alle forutsetninger for å gi oss en høyttaler med skikkelig lyd som konkurrerer med både Apple HomePod og den nye Huawei Sound X, men vi fikk i stedet nok en døll høyttaler til folk som ikke bryr seg om lydkvalitet.

Er det en slik høyttaler du er ute etter, så kjøp like greit den enda kjipere – men langt ærligere og like avanserte – Google Nest Mini. Den kan alt Nest Audio kan, til en mye lavere pris. At den låter enda flatere og tammere gjør ingenting, ingen av dem er til seriøs musikklytting uansett.

Karakter
Google Nest Audio
Basic

Lyd & Bilde mener

Klar tale som smarthøyttaler, to kan kobles i stereo. Større lyd enn Nest Mini. Flat og tam bass, mangler detaljer i diskanten, fislete lyd.

1 hendelser på “Google Nest Audio”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Familiefeide i B&W

Futt i filmen med Dolby Atmos!

Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett

Veggpryd med lyd

Garanterer god stemning på sommerfestene

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Scroll to Top