Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Apple HomePod 2

Smarthøyttaler for Apple-brukere

Apples HomePod-høyttaler er virkelig engasjerende å lytte til, når den ikke lytter til deg - og en er god, men to er enda bedre.

Skrevet av / 31.01.23 - 12:01
Apple HomePod 2
Lasse Svendsen

Den er større, kraftigere og spiller med mer energi og fylde enn den lille HomePod mini. For Apple-brukere er den tett på den perfekte høyttaleren, og siden den kan brukes både til musikk og film, kan HomePod erstatte både anlegget og lydplanken din.

Med to stykker kan du få både stereolyd og en overbevisende surround-effekt med Dolby Atmos. Eller Spatial Audio som Apple kaller det. 

Med taleassistenten Siri som mange kjenner fra iPhone og iPad-er, kan man spørre om de merkeligste ting, og styre musikken, velge radiokanal eller kalle opp andre i huset med den innebyggede Intercom-funksjonen. Hvis de har en HomePod-høyttaler i nærheten.

Sånn er det med smarte høyttalere. De gjør mye mer enn å spille musikk på kommando. 

Foto: Lasse Svendsen

Denne er andre generasjon HomePod, og funksjonaliteten er som vi kjenner den fra HomePod mini. Den kan styre andre oppkoblede produkter hjemme hos deg, fortelle om temperaturen og luftfuktigheten i rommet den står i, og du kan fortelle den når ytterdøren skal låses, gardinene trekkes for og når lyset skal slukkes.

IMG_8978 IMG_8979 IMG_8980 IMG_8981
<
>
Hjem-skjermen i hjem-appen.

Du kan spørre om værmeldingen, bestille bord på en restaurant, be om avslappende musikk til yoga-øvelsene, kort sagt alt du er vant til å bruke smarte assistenter som Siri til fra før. 

Apple støtter også Matter, som er en ny standard for styring av andre smarte produkter fra andre leverandører, som kan legges til hjemmets smarte økosystem og styres via Siri eller hjem-appen på mobilen.

Foto: Lasse Svendsen

Settes opp på en, to, stereo

HomePod har ikke batteri innebygget og er heller ikke bærbar. Den plugges i strømkontakten med en proprietær strømledning, og så tenner berøringsfeltet på toppen av høyttaleren. Da holder du mobilen over høyttaleren, og hvis du har en iPhone, så dukker høyttaleren opp på skjermen. Da følger man bare anvisningene på mobilen og så  er man klar til å spille musikk etter et par minutter. 

Alt kan styres fra mobilen, eller via Siri, men man kan også styre musikken fra det belyste berøringsfeltet på toppen.

HomePod 2 finnes i sort eller hvitt stoff.
Ill: Apple

To HomePod-høyttalere kan kobles sammen selv om de ikke står i samme rom. Med AirPlay 2 kan man ha en på kjøkkenet og en i stua, som enten spiller det samme i begge rom. Eller musikk i det ene rommet, og en podcast i det andre. Flere HomePod-høyttalere kan kobles sammen, og man kan fint ha en HomePod i stua, og HomePod mini i andre rom i huset. Ekte multirom altså.

Foto: Lasse Svendsen

Det aller kuleste med HomePod, er at de kan pares i stereo. To stykker kan dermed blir et skikkelig stereoanlegg, og setter man dem i nærheten av en Apple TV 4K, kan de fungere som TV-høyttalere på serier og film. Da får man også overbevisende surroundlyd med Dolby Atmos. Også kalt Spatial Audio, som faktisk fungerer enda bedre på de store HomePod-høyttalerne, enn de mye mindre HomePod mini.

Merk at andre generasjon HomePod kan ikke pares i stereo med første generasjon HomePod.

HomePod mini og HomePod kan kobles sammen, selv om de står i hvert sitt rom. Foto: Lasse Svendsen

Apple Music

I likhet med HomePod mini, er også den større HomePod sømløst integrert med Apples univers. Det inkluderer Apple Music, men ikke Spotify eller Tidal, som likevel fungerer utmerket så lenge man spiller fra Spotify eller Tidal-appen.

Det finnes ikke noen egen app til høyttaleren, og dermed ingen mulighet for å stille bass og diskant, eller andre ting for den del. Sånt styrer nemlig høyttaleren helt selv. 

Ill. Apple

Mikrofoner koblet til Apples egen prosessor, lytter etter refleksjoner og tilpasser balansen i rommet, ved å justere lyden etter hvor høyttaleren står plassert. Det fungerer fint når man plasserer høyttaleren nær veggen. Da dempes bassnivået sånn at lydbildet ikke blir for basstungt. Omvendt, altså når høyttaleren står friere i rommet, fungerer det ikke fullt så bra. 

Da kunne man trenge litt mer bass, men Apple-prosessoren har ikke mer bass å by på.

HomePod har ikke innebygget batteri. Foto: Lasse Svendsen

Dynamisk og fyldig lydbilde 

Med et 10 cm basselement på innsiden, er det åpenbart at man får langt fyldigere lyd fra en HomePod enn en HomePod mini. Fem diskantelementer er montert slik at de stråler 360 grader, og selv med bare én høyttaler, får man et voksent og dynamisk lydbilde.

Den spiller merkbart høyere enn HomePod mini, og gir filmeffekter et langt mer realistisk lydbilde, når den er koblet til en Apple TV 4K. Det DSP-styrte basselementet skal visstnok klare opptil 20 mm bevegelser, og det merkes på et bassnivå som langt overgår hva man vanligvis forbinder med så små høyttalere. 

Foto: Lasse Svendsen

HomePod er knapt 17 cm høye, men spiller forbløffende dynamisk og kontrollert på Santana og Steve Winwoods versjon av A Whiter Shade of Pale. Her er det merkbart mer dypbass og enn fra en HomePod mini.

Den større HomePod spiller ikke overraskende mye høyere og klarere enn HomePod mini, og når man kobler to sammen i stereo, vokser både lydbildet og bassnivået. Stereolyd er som alle vet, noe helt annet enn lyd fra én høyttaler, Med høyttalernes 360 graders spredning av lyden, blir opplevelsen på film med Dolby Atmos, betydelig mer realistisk og engasjerende.

Da jeg testet HomePod mini spilte jeg Andersen Groups Short Story, fra albumet Affirmation. Det lød ganske troverdig med mer dybde og fylde når de var koblet i stereo, men dette er en hel divisjon bedre. Kontrabassen og trommene har langt mer vekt og klangdybde, og man kjenner bassen fysisk. Det gjør man aldri med HomePod mini.

Men alt er ikke bare fryd og gammen. Klaverklang kan lyde litt for slankt selv gjennom de store HomePod-høyttalerne, selv når de er koblet i stereo. Vokaler kan lyde litt nasalt, neste farget, og strykerklangen gjengis med et udefinert fokus. Som ofte er en effekt av en konstruksjon med 360 graders spredning av tonene.

HomePod kobler seg trådløst til Apple TV 4K, og gir deg Dolby Atmos-lyd.
Ill: Apple

Konklusjon

Sammenlignet med de små HomePod mini, er det ingen tvil om at HomePod er en mye bedre høyttalere, både til musikk og film. Spesielt når den er koblet sammen med en til i stereo. Men da dobles naturligvis prisen til et nivå hvor det finnes aktive og trådløse høyttalere, med mer fokus på lyd enn smarte funksjoner. Hvis man skal velge HomePod skal det være fordi man er Apple-bruker, og ønsker veldig god lyd paret med Siri og smarte funksjoner. Der den lille HomePod mini er super på kjøkkenet, soverommet eller badeværelset, er den store HomePod høyttaleren man skal velge i stuen. Hvis man også  har en Apple TV 4K, bør man faktisk kjøpe to. Da kan man virkelig få effekten av Spatial Audio – eller Dolby Atmos, på film og serier, og hoppe over lydplanke fullstendig.

  1. HomePod Mini

    Den beste smarthøyttaleren

    Apples HomePod mini kom sent, men godt og spiller forbausende bra.

    Balansert og dynamisk lyd. Sømløs integrering med Apple-enheter. Velfungerende stemmestyring med Siri. To stykker gir deg stereolyd. Tre stykker multirom.
    Begrenset lydtrykk og bass, funker best med Apples egne produkter. Ingen egentlig appstyring.
    Les hele testen
Karakter
Apple HomePod 2
Premium

Lyd & Bilde mener

Kraftfull og dynamisk lyd med potent bass. Kan kobles i stereo, og sammen med flere høyttalere i andre rom. Sømløs integrering med Apple-enheter. Dolby Atmos med Apple TV 4K. Støtter Matter. Funker best med Apples egne produkter.

4 hendelser på “Apple HomePod 2”

  1. Er det noen tidsforskjell mellom lyd og bilde når HomePod 2 brukes Apple 4K og TV?

  2. Kristian Lauglo

    Vil jeg bli skuffet lydmessig om jeg bytter fra Q-950 til 2 HomePod 2? Tenker mest på lyd i film/serier

  3. Kristian Lauglo

    Hei. Hvordan vil du si 2 stk HomePod måler seg med Dolby Atmos lyd og spatial audio mot Samsung sine lydplanker med Dolby atmos støtte og med bakhøyttalerne og sub. Som f.eks Samsung Q-950?

    1. Lasse Svendsen

      Samsung Q-950 med bakhøyttalere og sub, vil fremdeles gi deg heftigere surroundeffekt, men lydkvaliteten fra HomePod 2 er et par hakk opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top