TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

Klassiker Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier

Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier

Tandberg og andre får ha oss unnskyldt. Er det noen som virkelig troner øverst som historiens viktigste norske forsterker, er det denne.

forfatter
Publisert 25.06.22 - 10:00

En klassiker på alle måter. Dels fordi den leverte en lydkvalitet som var nær sensasjonell for sin tid. Dels fordi den skapte historie, og et navn for den lille høyttalerbedriften i Tøyengata i Oslo.

Den lille 25 watts forsterkeren lanserte for alvor en av de mest kjente norske forsterkerprodusentene. Audio Critic i USA testet The 2 channel Audio Power Amplifier i 1977, og sa: – Audio freaks – Eat your hearts out: This is the worlds best sounding amplifier, and you can’t buy one in this country.

Electrocompaniet The 2 Channel Audio Power Amplifier Made
Electrocompaniet The 2 Channel Audio Power Amplifier

Forsterkeren var Per Abrahamsen og Electrocompaniets første hi-fi-forsterker. Fødselshjelpere var Svein Erik Børja som jobbet i NRK, og hadde et trent øre for lyd, og Terje Sandstrøm. Men ingen ting hadde hendt uten Dr. Matti Otala og Jan Lohstrogs originale forsterkerkretsløp fra 1973. Otala, som også har vært toneangivende blant andre for Harman/Kardons Citation XX-serie, som tok for seg problemet med TIM-forvregning i forsterkere (transient intermodulation distortion). En styggedom som skapte blant annet fasefeil og andre uhumsketer som var ødeleggende for lydkvaliteten.

Den lille forsterkeren som først så dagens lys som en prototype i 1974, gikk gjennom flere revisjoner før den endelige versjonen fant veien til butikkene. En av de tidlige eksemplarene presterte å ryke under belastning, mens den ble demonstert for interesserte i USA. Jakten på feilkilden førte til en revisjon av komponenter i forsterkeren, filtre ble endret og til slutt fikk den montert utgangstransistorer av høyere kvalitet. Med økt strøm på transistorene fra Philips, bedre båndbredde (100 KHz), og redusert forvregning, ble forsterkeren ikke bare pålitelig. Den lød bedre. Forsterkerens interne feedback ble økt til 30 dB, noe som i følge utviklerne førte til en dramatisk forbedring av lydkvaliteten.

Slik ble en norsk legende født, og resten er som man sier, historie.

Les også Norsk forsterker for kresne Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
ECI 6DX MKII spread
Annonse
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

En kommentar om “Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier”

  1. Jeg hadde en. Til slutt tok varmen livet av kretskortene. Dypt savnet, hvil i fred 😢

    Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ikke bli lurt! Så er Black Friday her igjen. Skal du ut og handle? Da har Geir noen gode tips.
Sony CDP-101 - klassikeren vi ikke glemmer Den første CD-spilleren så dagens lys i 1982, historien kjenner de fleste, men den første spilleren har mange glemt.
Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer Uten kommersialiseringen av denne unnselige høyttaleren, hadde den forblitt en godt bevart hemmelighet blant BBCs teknikere.
Sommerferien er reddet! Her er dingsene som kan gjøre selv gråværsdager til glade dager.
Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier - klassikeren vi ikke glemmer Tandberg og andre får ha oss unnskyldt. Er det noen som virkelig troner øverst som historiens viktigste norske forsterker, er det denne.
De 10 beste high-end forsterkerne nå! Her finner du de 10 av beste high-end forsterkerne akkurat nå.
Følg Lyd & Bilde