Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Klassiker

Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier

Tandberg og andre får ha oss unnskyldt. Er det noen som virkelig troner øverst som historiens viktigste norske forsterker, er det denne.

Skrevet av / Oppdatert: 01.04.24 - 14:00 // Først publisert: 25. jun 2022
Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier

En klassiker på alle måter. Dels fordi den leverte en lydkvalitet som var nær sensasjonell for sin tid. Dels fordi den skapte historie, og et navn for den lille høyttalerbedriften i Tøyengata i Oslo.

Den lille 25 watts forsterkeren lanserte for alvor en av de mest kjente norske forsterkerprodusentene. Audio Critic i USA testet The 2 channel Audio Power Amplifier i 1977, og sa: – Audio freaks – Eat your hearts out: This is the worlds best sounding amplifier, and you can’t buy one in this country.

Electrocompaniet The 2 Channel Audio Power Amplifier Made
Electrocompaniet The 2 Channel Audio Power Amplifier

Forsterkeren var Per Abrahamsen og Electrocompaniets første hi-fi-forsterker. Fødselshjelpere var Svein Erik Børja som jobbet i NRK, og hadde et trent øre for lyd, og Terje Sandstrøm. Men ingen ting hadde hendt uten Dr. Matti Otala og Jan Lohstrogs originale forsterkerkretsløp fra 1973. Otala, som også har vært toneangivende blant andre for Harman/Kardons Citation XX-serie, som tok for seg problemet med TIM-forvregning i forsterkere (transient intermodulation distortion). En styggedom som skapte blant annet fasefeil og andre uhumsketer som var ødeleggende for lydkvaliteten.

Den lille forsterkeren som først så dagens lys som en prototype i 1974, gikk gjennom flere revisjoner før den endelige versjonen fant veien til butikkene. En av de tidlige eksemplarene presterte å ryke under belastning, mens den ble demonstert for interesserte i USA. Jakten på feilkilden førte til en revisjon av komponenter i forsterkeren, filtre ble endret og til slutt fikk den montert utgangstransistorer av høyere kvalitet. Med økt strøm på transistorene fra Philips, bedre båndbredde (100 KHz), og redusert forvregning, ble forsterkeren ikke bare pålitelig. Den lød bedre. Forsterkerens interne feedback ble økt til 30 dB, noe som i følge utviklerne førte til en dramatisk forbedring av lydkvaliteten.

Slik ble en norsk legende født, og resten er som man sier, historie.

Les også Norsk forsterker for kresne Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

2 hendelser på “Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier”

  1. Stein Uhnger

    Jeg hadde en. Til slutt tok varmen livet av kretskortene. Dypt savnet, hvil i fred 😢

    1. Arne Eikeset

      Jeg har 2 stk. 1 SORT OG 1 ALUMINIUM UTEN RELE SOM SLO AV POWER TIL UTG.TRANSISTORENE VED OVERBELASNING. 2 STK SIKRINGER VED UTG.TERM. SKULLE «SIKRE UTG. TRANSISTORENE» I TILFELLE KORTSLUTNING…. TEORI OG PRAKSIS. JEG KJØPTE MIN 1. SORTE HOS ØYVIND TANDBERG I ØVRE SLOTTSGATE I 1977. DA AVTJENTE JEG PLIKTÅR I ELEKTRONISK KRIGFØRING PÅ EK KADRE PÅ ONSRUD. JEG HAR SEKV REPARERT LINJETRINNET PÅ FORFORSTERKER DER VENSTRE KANAL FALT BORT. PER ABRAHAMSEN VAR SÅ «SLEIP» AT HAN MALTE OVER ALLE TRANSISTORER MED RØD NEGLELAKK. KRETSSKJEMA VAR HELLER IKKE MULIG Å FÅ TAK I. JEG FIKSET LIKEVEL FEILEN. IMPORTERTE TRANSISTORER FRA WATFORD ELECTRONICS TIL EN BRØKDEL AV HVA JAKOB HATTELAND I NEDRE VATS SKULLE HA! JEG HAR SEILT SOM RADIOOFFISER I UTENRIKSFART OG VISTE AT OLA NORDMANN DOBLA PRISEN OG TRODDE VI VAR BEST I ALLES……FOR SI STOPP FØR DET BLIR EN ROMAN!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 tips til bedre lydplanke-lyd

Tips til bedre feriebilder

Fem tips til bedre påskebilder

Scroll to Top