Electrocompaniet er først og fremst en high-end-produsent som spesialiserer seg på store, tunge forsterkere. Selv om selskapet nylig har vist at de mestrer kunsten å lage multiromshøyttalere.
Med forsterkeren ECI 6DX MKII har produsenten tatt den helt ut, hvor målet har vært å pakke så mye kvalitet fra de kraftigere for- og effektforsterkerne som mulig inn i et nett, integrert kabinett. Skal du ha separate forsterkerkomponenter, må du finne deg i å betale både 100.000 og 200.000 kroner, og sett i det lyset er ikke prislappen på den integrerte toppmodellen avskrekkende.
Hva er nytt?
Forsterkeren har fått et nytt understell og en helt ny frontplate, i stil med andre MKII-produkter. Nå kan du endelig kjøpe Electrocompaniet-produkter i ulike prisklasser, og de vil ha matchende utseende. Siden forgjengeren har man også oppgradert til nye og bedre kondensatorer, som skal resultere i bedre dynamikk og hurtighet. «Denne enkelte komponenten kan spille hva som helst, hvor som helst, og med hvilken lydkilde som helst, og få den til å låte som musikken er ment å høres ut,» hevder Electrocompaniet.
125 watt – og masse snacks
Effekten på 2 x 125 watt er nok til å drive det meste, selv om det for eksempel bare er halvparten av hva den populære effektforsterkeren AW250R yter. Men den integrerte har strøm nok til å nesten doble i 4 ohm (200W) og videre i 2 ohm (370W), som tyder på at vi bør ha med en stabil forsterker å gjøre. Vekten på drøyt 20 kilo tyder på det samme.
Electrocompaniet hevder å ha shoppet komponenter fra øverste hylle, og hele signalveien er diskret oppbygd. Ingen billige integrerte kretser (IC) å skue, noe sted. Diskrete kretser er dyrere, men det lydmessige resultatet er som regel bedre.
Oppgradert strømming
Strømmedelen har blitt oppgradert siden sist. For det første har ECI 6DX MKII fått en kraftigere prosessor, slik at forsterkeren kan holde tritt med multiromsproduktene i EC Living-serien. De deler nå samme strømmeplattform, slik at hovedanlegget i stuen bygget rundt denne forsterkeren kan spille i system med andre EC Living-produkter rundt i huset.
Vær likevel oppmerksom på at du ikke kan koble til den trådløse Sira-subwooferen direkte til ECI 6DX MKII, siden det krever WiSA-støtte. Som ingen produkter i Classic-serien gjør.
Strømmedelen og DAC-seksjonen er det som skiller ECI 6DX fra den helt analoge ECI 6, og som gjør den 25 prosent dyrere. Denne kan spille musikk direkte fra tjenester som Tidal, Qobuz og Spotify, og kan også motta musikken trådløst fra iPhone via AirPlay og Android via DLNA / UPnP. Eller ønsker du det enda enklere, er det bare å bruke Bluetooth. Internettradio er også på plass.
Jeg liker appen etter litt tilvenning. Låter og album, og egne favoritter blant disse er plassert litt annerledes i appen enn i Tidals egen app, men det venner man seg raskt til. Internettradio er også lekende enkelt, og det at forsterkeren kan spille i system med EC Living er en flott bonus. Et heldig grensesnitt for musikkspilling, rett og slett.
Tilkoblinger
USB-B-inngangen på baksiden lar deg bruke forsterkeren som eksternt lydkort til PC og Mac. En rekke filformater støttes, inkludert høyoppløst PCM og DSD. Etter hvert forventes det at forsterkeren vil bli klargjort for Roon (Roon Ready), som betyr at Roon-brukere kan strømme direkte fra PC-en til forsterkeren via hjemmenettverket, uten noen USB-kabel imellom.
Det finnes både optiske og koaksiale digitalinnganger, i tillegg til balanserte og ubalanserte analoginnganger. Ønsker du å biampe eller kanskje drive en aktiv subwoofer, har ECI 6DX MKII noe så sjeldent som balansert XLR forforsterkerutgang. I tillegg til en ubalansert RCA.
App-kontroll
Når forsterkeren er tilkoblet hjemmenettverket, kan den styres med appen EC Play på mobilen. I tillegg kan du bruke nettleseren på en hvilken som helst PC, uten å installere noe som helst. Bare tast inn forsterkerens IP-adresse i adressefeltet.
Musikk med brask og bram
Der hvor Electrocompaniets rimeligere integrerte ECI 80D tvang frem forførende varme fra de ellers nøytrale og direkte B&W 705 S2 Signature (test kommer), så manglet den litt på transientgjengivelse og hurtighet. Dette sammenlignet med for eksempel Hegel H95 og den kraftigere H120. Her er ECI 6DX MKII vesentlig mer bestemt, selv om klangsignaturen er umiskjennelig Electrocompaniet. For den uinnvidde betyr det en rosenrød, deilig og varm klang. Med en akkurat passe fet bass, uten at detaljene oppover drukner. Et perfekt temperert lydbilde, på den smått varme siden av nøytralt.
Turntables av den talentfulle RnB/rap-artisten Janelle Monáe har heftige bassrytmer, og ECI 6DX MKII har et langt fastere grep enn lillebroren. Som gir musikken et viktig fundament, og som nærmest tvinger hodet mitt til å nikke frem og tilbake i takt med musikken. Stemmen til Janelle står naturlig frem, mens gospelkoret omringer henne. Cymbalene er luftige, lydbildet bredt, og helheten en sann glede å høre på. Og, ja, man kan spille høyt hvis man vil. Veldig høyt.
Mozart
Vi fortsetter med Mozarts pianokonsert nr. 21 i C-dur. Fra Tidal i 24-bit / 96 kHz MQA, med Géza Anda på klaver akkompagnert av kammerorkesteret Camerata Salzburg. Som han faktisk satt og dirigerte fra bak flygelet! En fantastisk innspilling for Deutsche Grammophon gjort i 1961, og 1995-masteren låter ikke mindre fantastisk gjennom EC-forsterkeren. Fra den lavmælte kontrabassen som ligger og lunker i bunnen, til de nydelige, luftige fiolinene og fløytene, som bygger seg oppover og oppover. Med messingblåserne som fyller ut lydbildet. Når så det hele roer seg så klaveret kan ta soloplass, så er det sånn en varme og vitalitet i tonene at det er som om noen har båret Géza Andas spøkelse og hans Steinway-flygel inn i rommet. Døde i 1976? Jeg begynner å tvile… «Kun Steinway-pianoet gir meg vinger,» har han uttalt. Hadde han levd til å høre denne forsterkeren kunne han kanskje lagt til denne og.
Store og dyre høyttalere
Ok, så vet vi at forsterkeren har et godt grep om kompakthøyttalerne fra Bowers & Wilkins. Men det gjelder også mindre og rimeligere forsterkere, og mange som handler denne forsterkeren er nok i markedet for litt større gulvhøyttalere.
Ok, hvorfor ikke bare gi forsterkeren lakmustesten en gang for alle? Vi har nemlig fått inn Dynaudios flaggskip, Confidence 60 (test kommer). Store, massive høyttalere på nesten 70 kilo per stykk. Og hvis du synes høyden på 163 cm er avskrekkende, prøv prisen. 450.000 kroner må du ut med for et par! Det betyr ikke nødvendigvis at du må ut med et like svimlende stort beløp for en forsterker, og gudskjelov for det.
Dynaudioene trenger bare en god forsterker for å låte fantastisk, de er for eksempel meget godt fornøyde med mitt nye bruktkjøp av en forsterkerperle, nemlig AVI S21 MI (Laboratory Series). Denne kostet 20.000 kroner i 2004 og var redaksjonens favorittforsterker samme tid. En liten forsterker med masse kraft, og som holder høyttalerne i et stramt grep uansett lydnivå. Jeg kan konstatere at forsterkeren er så god som jeg husket, og den har null respekt for Dynaudioene. Jeg nevner det bare fordi den er i en prisklasse som er en enda dårligere match med disse høyttalerne, enn hva Electrocompaniet ECI 6DX MKII er.
Høyttalerne er ikke akkurat lettdrevne, med en følsomhet på moderate 87 dB (2,83V / 1 m) og en impedans på 4 ohm. Vår McIntosh MA7000 har sett seg nødt til å spille med volumhjulet på klokka tolv store deler av tiden. AVI-en enda et hakk.
Electrocompaniet-forsterkeren er ingen smågutt. Den trenger ikke dras så langt for å spille med normalt lydnivå, og høyttalerne avslører bassfundamentet på en helt annen måte enn noen stativhøyttaler bare kan drømme om. Og de fleste andre gulvhøyttalere, for den saks skyld.
Litt bred pensel
EC-forsterkeren har nydelige basstoner, noe kontrabassen på Fiona Apples’ Fetch the Bolt Cutters er et flott eksempel på. Hele låta er glimrende, og her får EC vist hva de står for. Den rosenrøde lyden kler den ekstremt godt. Den krispe perkusjonen har jeg nok hørt enda mer distinkt og frempå i mellomtoneområdet, og forsterkeren har ikke det siste ordet når vi snakker knivskarpt fokus. Den maler med en litt bredere pensel enn både nevnte AVI, men også Hegel H390 (50.000 kr).
Hurtighet i mellomtonen er ikke forsterkerens største styrke, noe man for eksempel hører på klassiske innspillinger med kastanjetter. Som de som innleder spor 4 på koloratursopran Patricia Petibons klassisk-samling Nouveau Monde. Kastanjettene er vesentlig mer attakkert med Hegel og AVI, hvor Electrocompaniet er mer i klasse med McIntosh-forsterkeren. McIntosh har da også enda mer kraft, men er (var!) også i en annen prisklasse.
Andpusten
Electrocompaniet er i sitt ess med akustisk musikk, men også musikk hvor bassen er i fremsetet. Rytmisk elektronisk musikk rap og RnB er alle gourmetmåltid for ECI 6DX MKII.
Jeg vil likevel nevne, at forsterkeren oppfører seg kraftigere enn den er. Det vil si, når musikken spilles med normalt lyttenivå, så er den tung og deilig i bassen, og du kan dra på en del over dette og bli massert av fysikk tilbake. Men den gir seg litt tidligere enn jeg forventer.
Spill opp til partynivå, og forsterkeren blir tidligere kortpustet enn både Hegelen, men også AVI-forsterkeren. Den gir seg og flater ut litt for tidlig, ut ifra hva jeg føler den lover når man spiller med lavere lydnivå. Litt som en V8-motor som mangler det siste giret. Det får meg til å lure på hvor mye mer som bor i den dobbelt så kraftige effektforsterkeren AW250R.
Konklusjon
ECI 6DX MKII er den nye toppmodellen blant Electrocompaniets integrerte forsterkere. Den kan mange digitale triks, og er helt topp å strømme med. Den kan det meste, og uansett strømmetjeneste får du spilt den av – på en eller annen måte.
Lydkvaliteten er meget god, som den skal være i high-end-klassen. Først og fremst imponerer forsterkeren med et forførende varmt og rosenrødt lydbilde, uten at det går på bekostning av detaljer oppover. Varme og luft på én gang er ikke dagligdags, men Electrocompaniet balanserer det hele nærmest perfekt.
Forsterkeren lover litt mer ved moderate lydnivåer enn den holder når man virkelig skal guffe opp til festnivåer. Kontrollen avtar og spesielt bassområdet går i kompresjon når man trøkker til for fulle mugger. Men den lar seg presse langt før det skjer, og dette blir neppe noe problem for andre enn de mest ihuga lydtrykkfanatikerne. Selv om det finnes forsterkere – også i samme prisklasse – som funker bedre i den disiplinen.
Totalt sett er dette en meget vellykket forsterker. Du får den berømte EC-lyden, kombinert med kvalitetsfølelsen man forventer i denne prisklassen. Og med moderne og oppdatert innmat. Du trår rett og slett ikke feil med denne.
1 hendelser på “Electrocompaniet ECI 6DX MKII”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Magisk lyd! ☝️