Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
MAI TILBUD - 17 UKER FOR 17,- KJØP

Guide

Slik får du best lyd fra lydplanken din

Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!

Skrevet av / Oppdatert: 30.12.23 - 08:00 // Først publisert: 4. des 2022, kl. 12:22
Slik får du best lyd fra lydplanken din

En lydplanke er en enkel måte å oppgradere TV-lyden, men det kan være noen fallgruver underveis. Her gir vi deg noen kjappe tips om hvordan du får best mulig lyd ut av den nye lydplanken din!

Les også: Årets beste lydplanker 2023-2024

Slik henger du TV-en på veggen

Slik velger du riktig TV-størrelse

1. Plassér lydplanken riktig i forhold til TV

Lydplanken skal plasseres horisontalt og i nær tilknytning til TV-en din. Det vi si rett under eller over TV-skjermen. Dette er viktig for å oppnå best mulig kobling mellom bilde og lyd.

Siden lydplanken skal gjengi lyden av stemmer og alt det andre som foregår på skjermen, er det naturligvis viktig at det du ser og hører oppleves å komme fra samme sted.

(Det kan høres ut som en selvfølge, men tro oss, vi har sett mange rare oppsett… !)

Samtidig er det viktig at lydplanken ikke kommer FOR nær. Du vil for eksempel ikke at høyttaleren skal skygge for bildet på noen måte, eller at skjermkanten hindrer optimal spredning av lyden fra høyttalerne.

Generelt kan man si at lydplanken trenger litt luft rundt seg for å yte optimalt.

Det kan være fristende å gjemme vekk lydplanken i et skap eller bokhylle, men da bør du vite at dette kan påvirke lyden negativt. Dette er ekstra viktig på Dolby Atmos-kompatible lydplanker med topp- eller sidemonterte høyttalerelementer. Disse er plassert slik for at lyden skal reflekteres via tak og sidevegger, og hvis de dekkes til unødig, kan noe av surroundeffekten gå tapt.

Den naturlige, enkle plasseringen for en lydplanke blir derfor på TV-benken rett i underkant av skjermen. Alternativt kan den plasseres på en liten hylle eller veggmonteres i nærheten.

Dersom lydplanken kommer med separat subwoofer, bør denne helst plasseres rett på gulvet, i et av hjørnene nærmest TV-en og lydplanken. Eventuelle bakhøyttalere plasseres på venstre og høyre side av lytteposisjon, som regel i ørehøyde eller rett over.

Family Lifestyle2 Large
Lydplanker er konstruert for å legges flatt på bordet rett foran eller i underkant av TV-skjermen, slik som her. (Foto: Sony)

2. Velg den beste tilkoblingen mellom lydplanken og TV-en (HDMI ARC/eARC)

Når du kobler sammen TV og lydplanke har du flere muligheter, enten via kabel (HDMI eller optisk) eller trådløs forbindelse (Wi-Fi eller Bluetooth). For best mulig lyd bør du velge HDMI-kabelen.

Dersom TV-en din er utstyrt med HDMI ARC (Audio Return Channel – lydreturkanal) anbefaler vi å bruke denne for å koble til lydplanken. Dette gir bedre lyd, støtte for nye surroundformater (Dolby Atmos) og gjør samtidig at du kan fjernstyre volumet med TV-ens fjernkontroll.

Nyere TV-er og lydplanker støtter også HDMI eARC, som gir høyere båndbredde, og enda bedre lydkvalitet.

Obs! Enkelte nyere lydplanker (fra blant andre LG og Samsung) støtter også trådløs overføring via Wi-Fi. Dette krever som regel en kompatibel TV av samme merke. 

HDMI eARC gir den beste lydtilkoblingen mellom TV og lydplanke. (Foto: Audun Hage)

3. Sjekk lydinnstillingene (i TV og lydplanke)

Når du har koblet til lydplanken via HDMI ARC kan det være nødvendig å endre lydinnstillingene i TV-en. Sjekk menyen under Lyd og velg HDMI ARC/eARC hvis du kan finne den.

Sjekk at lydinnstillingene i TV-en er riktige opp mot lydplanken. Dersom mulig bør du velge velge HDMI ARC/eARC. Hvis du har en Dolby Atmos kompatibel lydplanke skal du også huke av for dette. (Skjermbilde fra Samsung TV)

Lydplanken kan også ha ulike lydinnstillinger (lydmodus, tonekontroll, equalizer og lignende) som lar deg tilpasse og justere lyden etter egne preferanser. Lydmoduser som «Movie» gir som regel den beste ytelsen på film, mens «TV» kan være mer tilpasset tale- og nyhetsprogrammer.

Har du barn eller utfordrende naboforhold, kan du se etter en «nattmodus» som forsterker stemmer, men demper de høye lydene slik som geværskudd eller eksplosjoner med kraftig bass.

4. Har lydplanken din automatisk romkorreksjon? Bruk den!

Ingen lytterom er helt like: både størrelse, utforming og innredning påvirker akustikken, og dermed også lydopplevelsen i større eller mindre grad. Derfor kommer mange lydplanker nå med automatisk romkorreksjon, som måler og tilpasser lyden etter akustikken i lytterommet ditt.

Sonos TruePlay er eksempel på et slik system: Her bruker man mikrofonen i en kompatibel iPhone til å måle de lokale lytteforholdene. Andre lydplanker kommer med egne separate eller innebygde mikrofoner til det samme formålet.

Vi anbefaler å ta i bruk romkorreksjon-muligheten der den finnes. Du kan da bruke den kalibrerte lyden som et utgangspunkt, og deretter finstille lyden slik du selv liker den.

 

5. Vil du ha enda bedre lyd? Sjekk oppgraderingsmulighetene

De fleste lydplanker kommer som ferdige alt-i-ett løsninger, men noen produsenter tilbyr også ekstra utvidelsesmuligheter. Eksempel på vanlige oppgraderinger er trådløs subwoofer eller ekstra surroundhøyttalere til å plassere bak i rommet. Disse selges ofte separat. Om du flytter lydplanken til et større rom, eller vil ha enda større surroundlyd kan dette være en kjekk mulighet å ha i bakhånd!

options Large
Sony HT-A5000 fungerer fint som frittstående lydplanke, men kan også utvides med for eksempel subwooferen SA-SW3 og de trådløse bakhøyttalerne SA-RS3. (Foto: Sony)

Har vi misset noe viktig som du lurte på? Hvilke erfaringer har du selv med oppsett av lydplanker? Kom gjerne med spørsmål i kommentarfeltet under!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

5 tips til bedre lydplanke-lyd

Tips til bedre feriebilder

Fem tips til bedre påskebilder

Scroll to Top