Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Klassiker

Linn Sondek LP12

Grammofonen fremfor noen ble introdusert i 1972, og produseres fortsatt.

Skrevet av / Oppdatert: 16.06.24 - 12:00 // Først publisert: 29.12.22
Linn Sondek LP12

Det finnes platespillere, og så er det Linn Sondek LP12. Ingen andre platespillere har vært like lenge i produksjon,og ingen andre har så til de grader satt standarden for hvor bra musikk på vinyl kan lyde. 

For 25 år siden kom formatet som skulle skyve LP-en ut av hyllene for godt, men selv CD-formatets inntog påvirket ikke den lille bedriften utenfor Glasgow i Skottland. Mens folk gikk mann av huse for å kjøpe spillere til de små sølvskimrende digitalplatene, oppgraderte Linn platespilleren LP12. Den fikk oppgradert fjæroppheng (Nivana) i 1981, ny strømforsyning (Valhalla) i 1982, og senere en mengde andre større og mindre endringer og forbedringer. 

Linns grunnlegger Ivor Tiefenbrun med den første LP12.

Selve spilleren ser fremdeles ut som den alltid har gjort. De karakteristiske rillene trekabinettet hadde horisontalt rundte hele kabinettet, de er senere forsvunnet, men grunndesignet er det samme. Tre justerbare spiralfjærer holder chassiset med sylinderlageret til innertallerkenen, og armbordet sammen med kabinettet. Justeringen av spillerens fjæringsgrad kan gjøres av alle som tar en titt i bruksanvisningen, men med erfaring øker muligheten for å få best mulig resultat med en LP12. 

Les også Legendarisk platespiller med himmelsk lydkvalitet Linn viser hvorfor LP12 har legendestatus

Opp i gjennom årene har mange av endringene vært med på å relansere spilleren. Den har på bemerkelsesverdig vis klart å holde tritt med konkurransen fra andre platespillere, men også andre formater. En pent brukt LP12 fra midten av 80-tallet koster sjelden mer enn 8-10.000 kroner, og gir svært mye musikkglede for pengene. Den kan oppgraderes med bortimot alt Linn har lansert senere av modifikasjoner, til samme standard som dagens produksjonsmodell. Sånt sett har den evig liv, så lenge det finnes deler, vil en LP12 aldri dø. Og den vil svært ofte spille bedre enn en splitter ny spiller av annet merke til samme pris.

Anatomien til en LP12.

Klangen fra en moderne LP12 er etter vår erfaring fullt på høyden med det beste vi har hørt av platespillere. Særlig når spilleren er utstyrt med Linns beste tonearm og pickup. Man kan fint bruke andre armer fra feks Naim eller SME om man vil, og passer ikke lengden, finnes det løse armbord å få kjøpt som kan tilpasses nesten hvilken som helst arm. Med en Linn Sondek LP12 er mulighetene uendelige. Klassikeren vil garantert leve i flere tiår, og skulle man ønske mer informasjon om nye og brukte spillere, kan man tråle bruktmarkedene, eller ta kontakt med Linn-spesialister.

Moderne utgave av LP12 i blått. Foto: Linn
De viktigste milepælene i LP12s historie:

År – serienummer – endringer

1972 0000 Linn LP12 Sondek introduseres

1981 32800 Nirvana chassissett forbedrer oppheng og mekanisk stabilitet

1982 38800 Valhalla strømforsyning forbedrer hastighetskontroll og motorens vibrasjoner isoleres

1987 70000 Nytt lager med forbedrede toleranser – sort olje

1990 Lingo strømforsyning introduseres

1991 87672 Trampolin chassisoppgradering med ny bunnplate

1993 90582 Cirkus lager og fjæropphengt innerchassis

2001 første nye motor siden 1972

2018 Lingo 4 strømforsyning

2020 150317 Nytt Karousel lager

Faksimile: Tidlig annonse for en LP12.
Les også Har aldri vært bedre Linn har oppgradert den legendariske platespilleren der det betyr mest. Det er ikke sikkert alle er like glade for det.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier - klassikeren vi ikke glemmer

5 tips til bedre lydplanke-lyd

Tips til bedre feriebilder

Scroll to Top