Klassiker

Bose 901 høyttalere

Noen høyttalere er kanskje ikke så kjent, men de har likevel dannet fundamentet for legendestatus, og vært med på å bygge opp en merkevare.

Skrevet av / 19.08.23 - 12:00
Bose 901 høyttalere

Bose er for de fleste under 40 best kjent som hodetelefoner med god støydemping og for de over 40, blant de beste til å få mye kvalitetslyd ut av små høyttalere.

Foruten at Bose driver med mye avansert teknoligiutvikling på kammerset som vi neppe får høre noe om på flere år, er noen av deres høyttalere virkelige milepæler i historien. 

Giganten Bose har ikke alltid vært så svære, og en gang for 50 år siden, lanserte de en høyttaler som fremdeles ringer i ørene til godt voksne hi-fi – og konsertgjengere.

Bose 901 høyttalere

Foto: Bose

Bose 901 var en uvanlig høyttaler for sin tid, og er fremdeles oppsiktsvekkende i sin kompleksitet, og like vel sin enkelhet. 901 er ikke noen stor høyttaler, men i likhet med sine langt mer kompakte familemedlemmer, er 901 en høyttaler som låter vesentlig mer, og større enn den ser ut til. Med sine drøye 53 cm i bredden. 

Høyttaleren er uvanlig dynamisk, den kan spille mye høyere enn man skulle tro, og låter fremdeles klokkeklart og levere et lydbilde som langt overgår høyttalerens størrelse. Dette er neppe den mest nøytrale musikkhøyttaleren man kan kjøpe, enten man lytter til stueversjonen, eller PA-utgaven av 901. 

Les også Større lydbilde enn andre lydplanker Smart Soundbar 900 er Boses nyeste flaggskip, med Dolby Atmos topphøyttalere – og et overraskende stort lydbilde.

901 ble produsert i seks utgaver fra 1973. Høyttaleren bruker bare ett høyttalerelement på fronten, plassert mellom «eksosrørene » i front. På baksiden har Bose 901 8 stykker med 4,5-tommers fulltonelementer, som sprer lyden i rommet via refleksjoner fra bak- og sidevegger. 

901 sett bakfra. Foto: Bose

Det er en av grunnen til at et par 901 høres ut som en diger PA-rigg, selv om man spiller lavt. På den måten oppnår man også en annen viktig ting, mange av de stående bølgene som kan oppstå i ett rom, elimineres nærmest, fordi den brede spredningsfaktoren fra elementene på baksiden, delvis kansellerer bølgelengden som kan skape stående bølger i rommet. 

Illustrasjon: Bose

Dessverre er det forholdsvis avhengig av rommets beskaffenhet og plasseringen av 901-ene for at man skal lykkes med å dempe bassdrepende stående bølger. En annen eiendommelighet med et par 901, er at det følger med en equalizer. 

Den kobles mellom for- og effektforsterker, eller i tape-sløyfen på en integrert forsterker, og har trinnløs justering av bassfrekvenser ved 225 hz. Og en egen diskantregulator for 3.000 hz. Høyttalerne som baserer mye av sin oppførsel på å reflektere mesteparten av lyden via vegger i rommet, er ikke fullstendig fasertiktig eller klangnøytrale til en hver tid. 

Foto: Bose

Mye avhenger faktisk av rommet, og selvsagt elektonikken 901-ene kobles sammen med. Men høyttalerne er i stand til å overgå både skalaen og romfølelsen til høyttaler i samme størrelse, er de ikke like fokusert og klangmessig realistiske som andre mer tradisjonelle høyttalerkonstruksjoner kan være.

Får man tak i et par brukte 901, får man utrolig mye moro for pengene. Det finnes mange av dem og 901 VI er siste versjon som man inntil 2016 faktisk kunne kjøpe ny.

Muligens er det den beste, men et par brukte til riktig pris kan sjokkere både den nybakte eieren og besøkende med klokkeklar konsertlyd selv i små rom, som mange av dagens boom-bokser aldri vil fikse.

Et par Bose 901 kan også reverseres, noen foretrekker nemlig det siden lyden blir mer fokusert. Ulempen er at de mister en del av bassdynamikken, og de lyder ikke like fett som når de er plassert med den vinklede enden mot veggen.

Bose laget også en Spatial Control Receiver, som man kunne kjøpe for å koble et elementene i et par 901, til receiveren sånn at man kunne styre elementene separat for en slags simulering av surroundlyd.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Klassiker - Quad ESL-57

En klassiker vi ikke glemmer

Rockemusikk i finstuen

Scroll to Top