Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Klassiker

Quad ESL-57

Britiske Quad var pionerer innenfor det krevende elektrostatprinsippet, og selv etter mer enn 60 år har Quad ESL-57 en kultisk tilhengerskare.

Skrevet av / 17.07.23 - 15:22
Quad ESL-57

England er kjent som et høyttalerland, men en av de aller mest berømte og gjenkjennelige engelske høyttalerne er Quad ESL-57. Med sin flate, litt buede form og frontdekselet dekket av et metallgitter, ligner den først og fremst på en frittstående elektrisk radiator.

Det uvanlige utseendet, som var ulikt alt hi-fi-verdenen hadde sett i 1957, skyldes arbeidsprinsippet som var intet mindre enn revolusjonerende. Bokstavene ESL stod nemlig for “Elektrostatisk Høyttaler,” og Quad ESL var verdens første komplette høyttaler basert på dette prinsippet.

 

Quad ESL var verdens første fulltone elektrostatisk høyttaler. (Foto: Quad)

I en konvensjonell dynamisk høyttaler skapes lyden ved hjelp av en svingespole som beveger seg i et magnetfelt og driver en membran. En elektrostatisk høyttaler inneholder ingen av disse komponentene. Her skapes lyden av en stor og noen få mikrometer tynn membran som er spent mellom to metallgitter med hver sin elektriske ladning. Når signalet (etter å ha blitt transformert opp til høyspenning) påføres den elektriske ledende membranen, beveger den seg mellom gitterne og skaper lyd. Siden membranen er ekstremt lett, kan elektrostathøyttalere reagere veldig raskt og oppnå en utmerket gjengivelse av transienter.

Quad ESL hadde en pris på 52 britiske pund da den ble lansert i 1957. Dette var selvfølgelig enhetsprisen, da musikkavspilling i stereo først ble vanlig i siste halvdel av 1960-årene.

Ikke til høy musikk

Quad beskrev ESL-57 som en høyttaler for “seriøs lytting”, noe som kan oversettes til klassisk musikk. Selvfølgelig kan man spille alle musikksjangre på elektrostater, men de trives best ved moderate lydtrykk og ikke altfor store lytterom. Spesielt romstørrelsen kan være utfordrende, da høyttalerne måler 88 cm i bredde og helst bør plasseres litt bort fra bakveggen for å balansere lydutstrålingen fra forsiden og baksiden. Quad ESL-57 er faktisk en dipolhøyttaler uten kabinett.

Udfordrende for forsterkeren

Quad ESL-57 er ingen enkel oppgave for en forsterker. For det første er den utrolig ineffektiv: Høyttaleren har en følsomhet på 83 dB ved 2,83 volt. Impedansen varierer mellom 150 ohm ved de laveste frekvensene og 1,8 ohm ved 20 kHz. Og som om det ikke var nok, er belastningen hovedsakelig kapasitiv. Hele høyttaleren er faktisk i praksis en stor kondensator. Denne belastningen fikk mange tidlige transistorforsterkere fra den tiden til å slite eller ende opp på verkstedet.

Quads egne forsterkere, modell 33 og 405, var naturligvis designet for å takle denne belastningen, men det var likevel nødvendig å installere et sett med spenningsbegrensende motstander som sikret at utgangsspenningen fra forsterkeren aldri overskred 33 volt, som var den maksimale belastningen for ESL-57. En høyere spenning ville få en ødeleggende gnist til å hoppe mellom membranen og metallgitteret.

Musikalsk opplevelse

De mange begrensningene kan virke avskrekkende, men når man først har funnet en forsterker som takler oppgaven, fått plassert de store høyttalerne i stuen – og for øvrig akseptert at det totale lydtrykket aldri kommer over ca. 95 dB – blir man belønnet med en musikalsk og åpen gjengivelse som får ovennevnte utfordringer til å virke ubetydelige. Som de fleste elektrostater er Quad ESL-57 lynrask. Bassgjengivelsen er ikke dyp som følge av det åpne prinsippet, og diskanten ruller av ved 18 kHz. Men mellomtonen er så naturlig og resonansfri at verdens eldste elektrostathøyttaler fortsatt etter 66 år kan konkurrere.

(Foto: Quad)

Livsfarlig!

Quad ESL-57 er ikke en høyttaler for amatører. Den tynne mylarfilmmembranen er spent i et elektrisk felt med en spenningsforskjell på 10 000 volt mellom metallgitterne. Det er derfor akutt livsfare forbundet med å fjerne de ytre beskyttelsesgitterne! Dette stopper imidlertid ikke de mest fanatiske lydentusiastene fra å gjøre nettopp det – for å dempe mulige resonanser.

Fikk en etterfølger etter 26 år

Quad ESL 57 var verdens første ektrostathøjttaler, der dækkede det fulde frekvensområde, og i mange år havde den blot navnet Quad Electrostatic Loudspeaker. Tallet ”57” blev tilføjet i 1981, da efterfølgeren blev lanceret. Denne fik med finurlig britisk logik navnet ESL-63, da 1963 var året, udviklingen af den begyndte.

Les også QUAD ESL 63 - klassikeren vi ikke glemmer I høyttalernes Hall of Fame, vil en høyttaler stå for seg selv. I et eget rom med en liten rørforsterker tilkoblet. Spillende Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk vil bli bergtatt av klangen.

Kan fortsatt kjøpes!

uad forsøkte å avslutte produksjonen av den opprinnelige ESL-høyttaleren i 1985, men på grunn av fortsatt etterspørsel ble produksjonen gjenopptatt og fortsatte til 1995 i Huntingdon, England. Deretter ble maskinene solgt videre til Quad’s tyske distributør, Quad Musikwiedergabe, som fortsatt bygger og selger ESL-57-høyttaleren. Prisen har økt noe siden introduksjonen, et helt nytt Quad ESL-57 sett koster i dag EUR 5.690 (ca. 64.200 kroner).

Quad ESL-57 kan fortsatt kjøpes! Den tyske distributøren overtok produksjonen i 1995. (Foto: Quad Musikwiedergabe)

Bør jeg kjøpe et sett?

Hvis du føler deg fristet til å oppleve denne klassikeren i ditt eget hjem, er det gode muligheter for å gjøre drømmen til virkelighet. Som nevnt tidligere blir Quad ESL-57 fortsatt produsert. Det er også regelmessig brukte sett tilgjengelig for salg. Prisen avhenger av tilstanden, men regn med å betale 5000 til 6000 kroner for et fungerende sett i god stand. Hvis du er villig til å renovere høyttalerne selv – og ikke er redd for å håndtere farlig høyspenning – kan du være heldig å finne dem til en billigere pris.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Debuten som rystet industrien

Optimaliser lyden i rommet med noen enkle triks

En usedvanlig høyttaler for alminnelige stuer

Scroll to Top