Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bose Smart Soundbar 900

Stor lyd fra Bose

Smart Soundbar 900 er Boses nyeste flaggskip, med Dolby Atmos topphøyttalere – og et overraskende stort lydbilde.

Skrevet av / 05.05.22 - 09:00
Bose Smart Soundbar 900
Geir Nordby & Audun Hage

Etter at Bose tidligere overrasket oss med det som viste seg å være en godt kapabel Soundbar 700, er forventningene høye til erstatteren Smart Soundbar 900.

Soundbar 700 er fremdeles den samme gode som den alltid har vært, og med HDMI ARC kan den brukes med alle TV-er. Men tiden har kommet for at også Bose skal støtte Dolby Atmos, med lyd fra oven!

Bose Smart Soundbar 900 black
Foto: Bose

Bose Smart Soundbar 900

Storebror i 900-serien er litt bredere enn 700-modellen, blant annet for å få plass til topphøyttalere for Dolby Atmos. Disse høyttalerne retter lyden opp mot taket, hvorpå den reflekteres ned på lytteren i sofaen. Bose bruker akustiske bølgeledere de kaller PhaseGuide, for å holde kontroll på spredningen, slik at lydplanken på best mulig vis skal klare å simulere ekte surroundlyd.

Les også Steintøft fra Bose Bose har laget en meget vellykket lydplanke, som låter steintøft på film og som overrasker på musikk.

Teknologien benyttes både til de toppmonterte høyttalerne som gjengir takkanalene i et Dolby Atmos-oppsett, men også til sidehøyttalerne – for å skape et bredere lydbilde som i større grad omfavner lytteren. Bose kombinerer dipole høyttalerelementer og såkalte «lavprofil-elementer» i nøye beregnede rader, som sammen med digital signalbehandling skal gi et ekstra stort lydbilde. Eller, som Bose selv sier, «et lag av realisme som ingen andre høyttalere kan kopiere».

Selv om film- eller musikkinnholdet ikke har Dolby Atmos lydspor, skal teknologien likevel kunne gi et inntrykk av det, ved å «mikse opp» lydsporet. På godt og vondt, skal det vise seg, for denne surroundeffekten kan man ikke skru av, men vil alltid være der – også når man hører musikk i stereo.

Bose Smart Soundbar 900 upfiring Atmos
Bose Smart Soundbar 900 har Atmos topphøyttalere for enda større lyd. Foto: Bose

«Eksepsjonell bass»

Er du glad i bass, skal Soundbar 900 gi «eksepsjonell bassytelse» nærmest uten forvrengning, takket være en spesielt utviklet bassrefleksport. Bose kaller denne QuietPort.

Et viktig partytriks er evnen til å tilpasse seg rommet lydplanken står i, med såkalt ADAPTiQ romkorreksjon. Det følger med en mikrofon i form av en hodebøyle, som du har på deg, deretter kjøres kalibrering gjennom lydplanken. Dette gjør du fem ganger, fra ulike sitteplasser i rommet.

Les også Sonos Arc: enda bedre med bakhøyttalere og subwoofer Sonos' beste lydplanke Arc blir enda bedre med trådløse bakhøyttalere og subwoofer. Her får du ekte hjemmekinolyd.

Funksjoner og tilkoblinger

Den nye toppmodellen har HDMI eARC, som støtter høyoppløst lyd rett ut fra TV-en. Den har også både Bluetooth og wi-fi, med innebygd stemmestyring med Google Assistant og Amazon Alexa. Spotify Connect og Airplay 2 har den også, og dessuten

Chromecast gjennom siste programvareoppdatering. Så her skal alle få!

Lydplanken kan sammenkobles med andre Bose smarthøyttalere, enten som et multiromssystem eller å utvide lydplanken med bakhøyttalere og ekstern subwoofer.

Bose Soundbar 900 Remote
En liten fjernkontroll medfølger. En nedskalering fra den større og lekrere til Soundbar 700. Foto: Bose

Lydplanken kobles til det trådløse hjemmenettverket ved å laste ned Bose Music-appen, og trykke inne to knapper på den medfølgende fjernkontrollen for at lydplanken skal kunne oppdages og ledes over på nettverket. Den støtter både 2,4 og 5 GHz, og Bose anbefaler 5 GHz hvis mulig. Den bruker nemlig samme antenne til 2,4 GHz og Bluetooth, med det resultat at Bluetooth-tilkoblingen kan bli mer ustabil fordi lydplanken hele tiden vil sjekke mot nettverket at den er tilkoblet.

Bose Smart Soundbar 900 exploded
Bose kombinerer spesielle PhaseGuide høyttalerelementer med DSP for å gi et ekstra stort lydbilde. Illustrasjon: Bose

Bose Smart Soundbar 900 i praksis

Med lydplanken på nett er den enkel i bruk. Du kan laste inn Spotify og Deezer i Bose-appen, eller spille av disse og hvilke som helst andre tjenester via Chromecast, AirPlay eller Bluetooth.

TV-en kobles til kontakten merket eARC, og appen vil vise om du avspiller innhold med Dolby Atmos-lydspor. Kjekt. Du kan bruke den medfølgende fjernkontrollen til å styre lydnivå, men også TV-ens fjernkontroll kan brukes (sørg for at HDMI-CEC er aktivert på TV-en).

Bose Smart Soundbar 900 black 2
Foto: Bose

Lydsporet på mafiaeposet The Irishman gjengis med klare dialoger og brukbar dynamikk. Bassen er også overraskende god til å ikke ha noen subwoofer ved siden av. Det smeller ganske bra fra geværer og pistoler, vesentlig mer markant enn med Bowers & Wilkins Panorama 3. Og imens er det god kontroll på stemningsmusikken.

Jeg er omtrent på høyde med Sonos Arc, som har mange styrker, men som kanskje ikke er den mest eksplosive i sitt slag. I den disiplinen må den se seg kraftig slått av Samsung HW-Q910A og HW-Q960A (sistnevnte med bakhøyttalere), og dessuten den rimeligere Klipsch Cinema 600. Og det er ikke bare fordi de andre har subwoofer, men fordi lydplankene i seg selv er vesentlig mer muskuløse.

Bose Smart Soundbar 900 lifestyle
Foto: Bose

Gigantisk lydbilde

Lydbildet fra Bose-planken er virkelig stort. Ikke fullt så stort, klart og ryddig før man korrigerer for rommet. Men etter korreksjonen er det et gigantisk lydlandskap vi blir servert. Mye større enn vi er vant med fra andre lydplanker. Det er nesten så man lurer på hvordan det er mulig, at dette lydbildet kommer uten ekstra bakhøyttalere!

Helt naturlig låter det derimot ikke. For i fengselskantinen hvor diskusjonen mellom Jimmy Hoffa (Al Pacino) og Tony Pro (Stephen Graham) foregår i en bitter tone, ligger det allerede en åpenbar romklang på lydsporet. Når Bose legger sin klang på toppen, blir det hele ganske merkelig. Det låter nesten som om de sitter i et stort parkeringshus. Kanskje imponerende med én gang, men den som kjenner filmens lydspor hører at det blir feil. I tillegg blir etterklangen smått metallisk, og idet den er i ferd med å dø ut, avsluttes den brått. Akkurat som det er en noise gate som ligger på klangen.

– Dette låter jo kjempestort og knalltøft selv uten subwoofer, sier Audun. – Men samtidig er det nesten overdrevent mye romklang her. Det kan høres ut som Bose har vært litt ivrige med 3D-effekten. Romfølelsen kan føles litt kunstig til tider.

Videre går den store holografien litt på bekostning av plasseringsevnen av dialogene i midten. De blir litt diffust plassert, og noe tilbaketrukket. Akkurat dette er B&W Panorama 3 bedre på. Det kan oppleves ulikt fra innspilling til innspilling, men Boses digitale manipulering av lydbildet er ganske åpenbar.

Bose Smart Soundbar 900 White
Foto: Bose

Musikk

Av samme grunn er ikke musikk favorittkosten til lydplanken. For på musikk i stereo vil vi gjerne deaktivere surroundlyden. Dette ville vi på forgjengeren, og enda mer på denne. For med topphøyttalerne blir det enda mer av det «gode», mens vi selv foretrekker å høre stereoinnspillinger i nettopp stereo. Ikke kunstig surround. Imponatorfaktor er det derimot nok av her!

Vi anbefaler subwoofer

Som sagt kan Soundbar 900 pares med en trådløs subwoofer, velg mellom den minste Bass Module 500 eller – aller helst – den største Bass Module 700. 700-bassen gjorde virkelig susen med forgjengeren, som fikk et voldsomt løft i dypbassregisteret. Og som vil gjøre nøyaktig det samme for den nye lydplanken, nemlig å gi lydbildet et godt bassfundament som i større grad bidrar til å få kinofølelse fra film og TV. Du kan også vurdere de trådløse bakhøyttalerne Surround Speakers eller Surround Speakers 700, men da begynner også prisen å nærme seg et ganske heftig surroundanlegg.

Bose Smart Soundbar 900 lifestyle 2
Foto: Bose

Konklusjon

Bose Smart Soundbar 900 er en lydplanke du definitivt bør høre, dersom du søker et størst mulig lydbilde uten bruk av bakhøyttalere. Det er imponerende hva den får til.

Det låter ikke alltid like naturlig, og vi skulle ønske vi kunne slå av surroundfunksjonen – spesielt når vi hører musikk i stereo. Det er dessverre ikke mulig.

Når det er sagt har lydplanken nok krutt, klar nok lyd til de gode filmopplevelsene, og klarer seg greit på egenhånd uten subwoofer. Sub bør likevel vurderes, selv om det nesten dobler prisen.

Karakter
Bose Smart Soundbar 900
Premium

Lyd & Bilde mener

Veldig stort lydbilde, både i høyden og bredden. Klare dialoger, overraskende bra bass selv uten sub. Romkorreksjon er kjekt. Den store klangen slår ikke alltid like heldig ut med Atmos-innhold, og 3D-lyden kan ikke skrus av. Pris med trådløs subwoofer blir relativt stiv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top